Bánhidi: A németek azt hitték, simán megvernek minket

2021. január 20. szerda 12:42

Legyőzte Németországot a kéziválogatott a világbajnokságon, és bár több nagyszerű egyéni teljesítményt is bemutattak a mieink, a legjobb vitán felül Bánhidi Bence volt.

Káprázatos győzelemmel zárta a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörét a magyar válogatott, amely óriási izgalmak után győzte le Németországot. A nagyszerű sikert Lékai Máté gólja hozta meg az utolsó percben, de a meccs legjobbjának nem a veszprémi irányítót, hanem a MOL-Pick Szeged beállósát, Bánhidi Bencét választották.

“Érzem magamon a nyomást, hogy védekezésben és támadásban is nagyon fontos szerepem van, de ez engem nem nyom össze, sőt csak még jobban felpörget” - mondta széles mosollyal Bánhidi.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

A szegediek beállósa amellett, hogy a mieink végig stabil védekezésének a kulcsfigurája volt a hármas poszton, a magyarok felállt fal elleni támadójátékának is az ő mozgása a legfontosabb eleme. Bánhidi végül 8/8-as lőlappal zárta a mérkőzést, emellett kiharcolt jó néhány kiállítást és hetest is, így teljesen jogosan választották a mérkőzés emberének a tavalyi Eb álomcsapatába is bekerülő játékost. 

“Több kiváló egyéni teljesítmény is volt a csapatban a németek ellen, de azt hiszem, ezúttal is inkább csapatként nyertünk. Megvolt a taktikának, amihez végig tartottuk magunkat, és megmondom őszintén, egyáltalán nem lepett meg, hogy legyőztük Németországot” - tette hozzá büszkén a szegedi beállós.

A németek azt hitték, pedig dehogy

A magyar válogatott szemmel láthatóan meglepte Németországot, a mérkőzés első húsz percében szinte hiba nélkül kézilabdáztak Bánhidiék, akik aztán a már jóval kiegyenlítettebb második félidőből is jobban jöttek ki.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“Az nyilván nem titok, hogy erre a meccsre készültünk, én például nem is tudtam igazán rápörögni az első két mérkőzésre, mert már csak a németek elleni meccs járt a fejemben. Ez volt a legfontosabb, hiszen Németország legyőzése megnyitotta az utat egy egészen kiváló szereplés felé.”

“Egyébként a németek biztosak voltak benne, hogy le fognak győzni minket, látszott rajtuk, hogy meglepődtek a játékunkon. Azt - gondolom - tudták, hogy kemény védekezésből próbálunk majd futni, de hogy felállt fal ellen is ennyire hatékonyak tudunk lenni, arra nem számítottak. "Számomra külön öröm, hogy nemcsak nyerő taktikánk volt a meccsre, de azt egyénenként és csapatként is végig be tudtuk tartani. Ezért mondom, hogy ez a csapat győzelme volt” - magyarázta a szegedi beállós.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“És van itt még egy dolog, ami szerintem nagyon fontos volt. A németeket leginkább azzal tudtuk megfogni, hogy olyan magabiztosan kézilabdáztunk, mintha egy komoly nemzetközi rutinnal rendelkező csapat lennénk. Nagyon fontos volt, hogy nem csináltuk össze magunkat még a nehéz pillanatokban sem, márpedig ha egy csapat megnyer egy ilyen szoros meccset, abból nagyon sokat épül az önbizalma.”

Még semmit nem nyertünk

A csoportgyőztesként záró magyar válogatott szerdán átköltözik Gízából az Új Fővárosba, ahol a világbajnoki középdöntőben - sorrendben - Brazíliával, Lengyelországgal és Spanyolországgal találkozik. Egyik feladat sem lesz könnyű, de a németek ellen mutatott játékkal a magyaroknak nagyon is jó esélyük van a torna előtt megfogalmazott cél, a negyeddöntő elérésére.

“Pontosan tudja mindenki, hogy Brazília ellen akár le is rombolhatjuk, amit a németek ellen felépítettünk, és én biztos vagyok benne, hogy nem így lesz. "Nem lesz gond a koncentrációval, ugyanolyan vehemensen, és ugyanakkora győzni akarással lépünk majd pályára a középdöntő első meccsén is. Az önbizalommal pedig eddig sem volt gond, ráadásul a németek legyőzése komoly lökést adott a csapatnak.”

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“Ma ugyan pihenőnapunk van, de nem sok pihenés lesz benne. Először is nagyon későn kerültünk ágyba a meccs után, én pedig amúgy is nehezen alszom el a meccsnapok után, úgyhogy most kicsit gyűröttnek érzem magam. Ma utazunk is, aztán már ráfordulunk a brazilok elleni meccsre, videózunk, taktikázunk, és edzünk is egyet az Új Fővárosban.”

Márpedig Bánhidi erejére óriási szüksége lesz a mieinknek, hiszen elöl és hátul is kulcsembere a válogatottnak. Felmerül a kérdés, hányszor lehet ilyen teljesítményt nyújtani egy feszített tempójú tornán.

“Én bírni fogom, jó erőben vagyok, készen állok a feladatokra. De közben azt is mindenki tudja, hogy nem fogjuk tudni hat mezőnyjátékossal végigjátszani az egész tornát, és a kapitányok is elmondták, hogy az egész keretre támaszkodnak majd a világbajnokságon. Igazi csapat vagyunk, amiben mindenki tudja a dolgát. És teszi is” - tette hozzá Bánhidi.

A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők (I. csoport - Új főváros: A-B csoportok továbbjutói, II. csoport - Kairó: C-D csoportok továbbjutói, III. csoport - Gíza: E-F csoportok továbbjutói, IV. csoport - Kairó: G-H csoportok továbbjutói). A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe. A középdöntő mérkőzés-napjai a mieink csoportjában: január 21. Brazília, 23. Lengyelország, 25. Spanyolország. 

MOL Sportágak
MOL Csapat