Bánhidi: Meg kell tanulnunk bevinni a döntő ütést

2018. január 17. szerda 09:34

Bánhidi Bence szerint benne volt a bravúr a kéziválogatottban az Eb első két meccsén, a csehek ellen már nem férnek bele a szertelen hibák.

A spanyolok ellen a magyar válogatott legeredményesebb játékosa Bánhidi Bence volt, pedig a MOL-Pick Szeged beállója a dánok elleni mérkőzésen megsérült, és az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy tudja vállalni a játékot a második fordulóban.

A szegedi beállós úgy lőtt hat gólt a spanyoloknak, hogy közben a védekezés oszlopa is volt, de szerinte semmit sem számítanak a jó egyéni teljesítmények, ha nem párosulnak győzelemmel. “Nagyon sajnálom, hogy az első két meccsen nem tudtunk meglepetést okozni egyik sztárcsapat ellen sem. Annál is inkább, mert úgy gondolom, mindkét összecsapásban benne volt, hogy nyerünk. Különösen a spanyolok elleniben” - mondta a MOL-csapatnak Bánhidi.

Meg kell tanulni bedöfni a kést

A győri születésű beállós szerint a csapat eddig a várakozásoknak megfelelően teljesít, bizonyos periódusokban már nagyon jól játszik, de a rutintalansága miatt még a sok olyan hibát követ el, amit a legjobbak megbüntetnek. “Fiatal csapatunk van, és tény, hogy még hiányzik a nemzetközi rutin a csapatból, de már most is képesek vagyunk felvenni a versenyt a legjobbakkal. Az viszont nem kérdés, hogy meg kell tanulnunk bedöfni a kést, nem csak mutogatni, hogy ott van nálunk” - tette hozzá a 22 éves játékos.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Bánhidi szerint jó a hangulat a csapaton belül, senkit nem tört össze, hogy nem sikerült a bravúr az első két meccsen, ugyanakkor mindenki dühös az elszalasztott lehetőség, különösen a spanyolok elleni vereség miatt. “Én nem vagyok az a bírózós fajta, most sem szeretnék a játékvezetőkkel foglalkozni. Azt azonban halkan megkérdezném, hogy ha már van lehetőség videózni, akkor miért nem használják a modern technikát a bírók? Most már mindegy, nincs értelme ezen keseregni, inkább a csehek elleni meccsre figyelünk.

Borzasztó nehéz feladat vár ránk

A magyar válogatottnak legalább négy góllal meg kell vernie az utolsó fordulóban Csehországot, hogy ne essen ki az Európa-bajnokságon, miután a csehek komoly meglepetést okozva legyőzték az olimpai bajnok Dániát.

“Megmondom őszintén, nagyon meglepett, hogy a csehek megverték a dánokat, azt hittem, sima, tízgólos győzelmet arat az olimpiai bajnok. De a kézilabda ilyen sportág: a csehek keményen védekeztek, és volt mögöttük egy elképesztő kapusteljesítmény, aminek köszönhetően meg tudták ragadni a lehetőséget.”

“Arra készülünk, hogy felgyorsítjuk a játékot a csehek ellen, ami logikus is, mert ahogy láttuk, nagyon jól védekeznek felállt fallal. Sokat kell még fejlődnünk a gyors indításokból szerzett gólokban, és már a csehek ellen azt tervezzük, hogy eredményesebbek leszünk, hiszen a lerohanásból szerzett gólok szinte kettőt érnek egy ilyen meccsen.”

Bánhidi szerint azért lesz különösen nehéz a feladatunk, mert a csehek és mi is tudjuk, hogy nem elég simán nyernünk, négy góllal kell legyőznünk őket, hogy biztosan meglegyen a továbbjutás. “Nagy különbség, hogy tudják, nem elég a sima győzelem nekünk. Biztosan szoros meccset akarnak majd játszani, és megpróbálják majd lassítani a játékot, mert nekik az lesz a jó, ha kevés gólos meccset játszunk.”

Fejlődik a csapat, jöhet a csúcsforma

A nagy rohanásból a dánok ellen nem jött ki jól a magyar válogatott, amely a meccs végére teljesen elkészült az erejével. A spanyolok ellen már más volt a játék, és Bánhidi szerint ez tudatos volt. “A mester jelezte, hogy kicsit szertelenek voltunk a dánok ellen, és hogy a spanyolok ellen figyeljünk a labdára sokkal jobban támadásban. Ennek lett az eredménye, hogy a spanyolokkal szemben már lassabban játszottunk, és ennek meg is lett a haszna, hiszen végig közel voltunk az ellenfélhez.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
A szegedi beálló szerint a játékosok egyre jobban összeszoknak, fejlődik a csapat játéka úgy védekezésben, mint támadásban. “Kicsit okosabban kell kézilabdáznunk, nem szabad, hogy elvigyen minket a hév, de úgy látom, készen állunk a feladatra.

Nagy László helyettese védekezésben

Bánhidira nem kis feladat hárul, hiszen hármas védőként ő az egyik játékos, akinek Nagy Lászlót kell pótolnia. “Szegeden is egyre többször játszom védekezésben ezen a poszton, és úgy érzem, fejlődik a játékom. Nem tagadom, a testemnek még szoknia kell, hogy sokat kapok, hiszen elöl és hátul is én birkózom a legtöbbet az ellenfél játékosaival. A dánok keményebbek voltak, a spanyolok inkább azt a labdacsapdás védekezést játszották, amit mi is csinálunk Szegeden, így talán ennek is köszönhető, hogy sikerült több gólt lőnöm ellenük.”

A 22 éves beállós szerint hiába az a legfontosabb, hogy összeérjen a fiatal csapat, az eredmény sem másodlagos. “A mostani Eb hasznát majd a későbbi válogatott meccseken tudjuk lemérni, de ha ki találunk esni a csoportban, akkor ez a torna kudarc. Azért harcolunk majd az utolsó pillanatig, hogy ez semmiképpen ne történhessen meg.

Változások a keretben 

Két tapasztalt kézilabdázó, Jamali Iman és Vilovski Uros kikerült a magyar férfiválogatott keretéből. A magyar szövetség szerdai közleménye szerint Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány most használta ki a csoportkör során rendelkezésére álló két cserelehetőségét, és - ahogyan már kedden jelezte - benevezte a keretbe Országh Ádámot, a Dabas jobbszélsőjét, valamint Fekete Dávidot, a Budakalász balszélsőjét

MOL Sportágak
MOL Csapat