Bartucz: Amikor kellett, megmutattuk a karakterünket

2024. május 31. péntek 08:41

A szezon előtt kitűzött célját elérte a MOL Tatabánya a férfi kézilabda NB I-ben, de a maximalista Bartucz László azért távolról sem elégedett a szezonnal.

“Volt itt minden. Olyan is, ami jó volt, de akadt olyan is, amire nem lesz a legjobb visszaemlékezni” - sóhajtott nagyot Bartucz László, a MOL Tatabánya kapusa, amikor arra kértük, értékelje a mögöttünk hagyott klubszezont. A Bányásszal pont jó helyen állt meg a hullámvasút, hiszen a szezon előtt megfogalmazott célt, a bronzérmet (újra) megszerezte a csapat, ám igencsak rögös út vezetett a dobogóig.

“Ősszel csak kerestük a fonalat, és amikor úgy tűnt, sikerül elkapni, akkor sem sikerült stabilizálni a formánkat. A kiegyensúlyozatlanság volt a legnagyobb bajunk, mert többször megmutattuk, hogy tudunk kiválóan kézilabdázni, de mielőtt belelendültünk volna, jött egy érthetetlenül gyenge teljesítmény. Ehhez képest nagy eredménynek tartom, hogy odaértük a dobogóra” - tette hozzá Bartucz.

Küzdelmes ősz után - küzdelmes tavasz

A MOL Tatabánya néhány tavalyról hozott, és további idén történt sérülésekkel is meg kellett, hogy küzdjön, részben ez is volt az oka, hogy a Tombor Csaba által irányított csapat kiesett az Európa Liga-csoportkörben, pedig előzetesen a vezetőség elvárása egyértelműen a továbbjutás volt.

 
A válogatott ásza lehetne elégedettebb is (Fotó: MOL Tatabánya)

“Nem véletlenül adok csak 6-7 közötti osztályzatot az idei szezonra” - mondta a kapus, aki köztudomásúan maximalista, és minden esetben csak a győzelemmel elégedett. “A szezon egyik mélypontja volt, amikor a kiesés után otthon kaptunk ki a Csurgótól. Úgy gondolom, az volt a szezon mélypontja."Jött az edzőváltás, és azt hittük, jön a stabilitás is, de tévedtünk, mert a tavasz is hasonló volt az őszhöz.”

“A Dabas ellen kiestünk a Magyar Kupából, és Budakalászon is csak döntetlent játszottunk. Ekkor úgy éreztük, veszélybe is került a bronzérem, hiszen a Ferencváros nagy erőket mozgósított, de szerencsére a Fradi otthonában elért döntetlennel szinte biztossá vált, hogy a miénk lesz a bronzérem. De csak szinte.”

Bartucz szenzációsan védett a Fradi otthonában, a kapus szerint ez volt a szezon legfontosabb mérkőzése, és mivel itt sikerült elérni a célt, ezt is nevezte meg az idény legszebb pillanatának. De a pontszerzésre gyorsan árnyék vetült.

 
A kapus formája egész évben kiemelkedő volt (Fotó: MOL Tatabánya)

“Talán kicsit túlságosan is megnyugodtunk a Fradi elleni pontszerzés után, és a következő fordulóban otthon kaptunk ki a Gyöngyöstől. Akkor úgy nézett ki, hiába a jó eredmény a Ferencváros ellen, megelőzhetnek minket, ám ekkor ők is belefutottak egy váratlan pontvesztésbe, és onnan már nem engedtük ki a kezünkből a bronzérmet. Meglepőnek mondom a Fradi döntetlenjét, de ez sem ilyen egyszerű.”

Nagyon erős lett az NB I.

A kapus elmondta, két csapat kiemelkedik a bajnokságból, 2-3 pedig lefelé lóg ki egy kicsit, viszont a derékhad nemcsak komoly méretű, de valóban abszolút megtippelhetetlen is. A 3-9. hely között gyakorlatilag bárki megverhet bárkit, és alig múlt el forduló, amikor nem történt valami egészen váratlan.

 
Nehéz mezőnyben jött össze a bronz (Fotó: MOL Tatabánya)

“Senki ellen nem lehet biztosra venni a győzelmet, és szerintem ez így van rendjén. Azt mutatja, hogy nagyon erős a magyar bajnokság, és bárki jut is ki Európába, helyt fog állni a nemzetközi porondon is."Persze a szurkolóknak is szokniuk kell még, hogy ennyire kiegyenlített a mezőny, mert sokakat meglepett, milyen jól szerepelt a szezonban néhány kiscsapat.”

A Tatabánya tehát odaért a dobogó legalsó fokára, ezzel tavaly után ismét a Bányászt delegálja a második számú európai kupasorozatba a magyar bajnokság. Az idei csoportkör nem sikerült igazán jól - bár Bartucz is kiemelte, hogy a Sporting hazai legyőzése komoly fegyvertény volt -, de ez nem sokat jelent, mert a következő hónapokban szinte kicseréli a csapatát a MOL Tatabánya.

“Nagyon sok lesz az új arc az öltözőben, de úgy gondolom, olyan erős kerettel vághatunk majd neki a következő idénynek, amelyikkel szemben jogos lesz az elvárás, hogy újra a dobogón végezzen itthon, a nemzetközi porondon pedig elérje az egyenes kieséses szakaszt. De azt a tulajdonságát tovább kell vinnie a csapatnak, hogy amikor nagyon kell, képes megmutatni a karakterét.”

 
Jövőre is a bronz lesz a cél (Fotó: MOL Tatabánya)

A sok távozó/érkező játékos miatt egyébként sem ígérkezik könnyűnek a tatabányai felkészülési időszak, és tovább nehezíti a helyzetet az az örömteli körülmény, hogy több játékosnak, köztük a legutóbbi Eb-, és olimpiai selejtező hősének, Bartucz Lacinak is a párizsi olimpián lesz jelenése.

“Négy nap pihenőt kaptunk a válogatott erőnléti edzőjétől a bajnokság lefújása után” - mondta nevetve Bartucz. “Megvan a pontos program, ami szerint haladunk, mit ehetünk, mikor milyen munkát kell végeznünk. De ez a munka édes teher, hiszen nagy célokkal megyünk az olimpiára. Én egyébként is úgy vagyok vele, bárki az ellenfél, győzni akarok. És úgy látom, a válogatottban sokan vannak ezzel ugyanígy” - tette hozzá.

MOL Sportágak
MOL Csapat