Bartucz Laci: Most nincs idő a sebeket nyalogatni

2023. október 18. szerda 12:13

Vereséggel kezdte az európai kézilabdaszezont a MOL Tatabánya, hiába parádézott a kapuban Bartucz László, a Bányász feltámadását megállította a Constanta.

Egészen rendkívüli hullámvasutazást hozott a MOL Tatabánya visszatérése a nemzetközi porondra, ám sajnos a CSM Constanta elleni rangadó vége pont egy hullámvölgyre esett, így vereséggel kezdődött a Bányász Európa Liga-szereplése. Az egész meccset jellemző hullámzás csak egyetlen játékost került el: Bartucz László az első pillanattól kezdve parádézott a tatabányai kapuban.

“Tettem a dolgomat, jól ment a játék, de sajnos a csapat nem látta hasznát, hiszen kikaptunk” - sóhajtott nagyot a rutinos kapus. “Nagyon fontos lett volna, hogy győzelemmel kezdjünk, de sajnos nemcsak nekem ment jól, a constantaiak kapusa is remek napot fogott ki, és a vendégek jobban tudtak építeni a bravúrjaira.”

Szárnyaszegett kezdés, aztán feltámadás

A MOL Tatabánya borzasztóan kezdte a meccset, a románok azonnal magukhoz ragadták az irányítást, és ha nincsenek Bartucz védései, már az első félidőben eldől a mérkőzés. Így sem mondható, hogy könnyű helyzetben jött volna ki az öltözőből a Bányász a második félidőre, de legalább a remény megmaradt.

 
Bartucz 40 százalék fölötti hatékonysággal védett (Fotó: MOL Tatabánya)

“Gyakorlatilag egy sorral kellett pályára lépnünk, ráadásul kulcsposztokról dőltek ki játékosaink. Olyan kaliberű hiányzóink voltak, mint Petar Topic, Josip Peric vagy éppen Győri Matyi, szóval eleve nem voltunk könnyű helyzetben, de talán nem is a megfelelő mentális állapotban léptünk pályára."Hozzáteszem, borzasztó erős csapattal találkoztunk, ez a Contanta egyetlen góllal kapott ki a román kirakatcsapattól, a Dinamótól, az Európa Liga-selejtezőben pedig a Granollerst ejtette ki.”

A végig 40 százalék fölötti hatékonysággal védő kapusnak bőven van annyi nemzetközi rutinja, hogy minden helyzetben megpróbálja a pozitívumokat keresni, és ezúttal talált is olyan tényezőt, amire a vereség ellenére nagyon is építhet a Bányász.

 
Nagyon mélyről jött vissza a MOL Tatabánya (Fotó: MOL Tatabánya)

“Hatalmas volt a különbség a két csapat között az első félidőben, és amikor ilyen nagy a szakadék, nagyon ritka, hogy a hátrányban lévő csapat vissza tud kapaszkodni. Nekünk ez sikerült, hiszen bő tíz perccel a lefújás előtt sikerült kiegyenlítenünk. A második félidő közepén egy nagyon jó szakaszt produkáltunk, ott a markunkban voltak a románok” - mondta a kapus a szünet után hétgólos hátrányt eltüntető csapatáról.

“Sajnos azonban a felzárkózás annyi energiát emésztett fel, hogy kicsit elfogytunk benne, a románok pedig nagyon okosan rotálták a csapatukat, így a hajrá megint az övék lett. "Volt egy kulcspillanat 20-20-nál, amiből ha mi jövünk ki jobban, meg tudtuk volna roppantani az ellenfelet, de az egyenlítés után pár perccel már újra hárommal vezetett a Constanta és onnan már nem volt számunkra visszaút” - mondta szomorkásan Bartucz.

Innentől kezdve bravúr kell

A kapus elmondta, továbbra is képesnek tartja a MOL Tatabányát a továbbjutás kiharcolására, de gyorsan hozzátette, ehhez most már valószínűleg bravúrra, azaz idegenbeli győzelemre is szüksége lesz a csapatnak.

 
Idegenben kell jóvátenni a hazai bukást (Fotó: MOL Tatabánya)

“Rendkívül kiegyenlített a csoportunk, nagyon kicsik a különbségek a csapatok között. Nincs idő nyalogatni a sebeket, nem fér bele, hogy emésztgessük a vereséget, mert jövő héten már itt a következő meccs és Lengyelországban kell helyrehoznunk, amit hazai pályán elrontottunk” - utalt a Chrobry Glogow, illetve a négy nappal azt követő Ferencváros elleni meccsekre a kapus, akinek az egyik védése bekerült a forduló három legszebbje közé. 

“Jönnek vissza a sérültjeink, Topic és Ugalde is hamarosan ott lehet velünk, és a játékunk is sokat fog javulni, ezért optimista vagyok. El kell fogadnunk, hogy könnyűnek találtattunk az első meccsen, de ennek erőt kell adnia ahhoz, hogy tovább dolgozzunk és kijavítsuk a hibákat. Saját magunkért és a szurkolóinkért kell mennünk tovább előre!”

Ha a Bányászon nem is igazán volt érezhető a hatalmas küzdeni akarás, Bartucz az első perctől kezdve űzte-hajtotta a sajátjait, saját magát extázisba hozta és alaposan beférkőzött a román fejekbe is. Ez a lendület kellene az egész csapattól a következő hetekben.

 
Bartucz: végig extázisban (Fotó: MOL Tatabánya)

“Ez már vagy a tizedik nemzetközi kupaidényem, és megmondom őszintén, én az ilyen meccsekért élek. Mindig feldob, ha jó csapatok ellen nemzetközi párharcokat vívhatok."Tizennégy éve vagyok profi, de minden évben azt várom a legjobban, amikor ilyen meccseken védhetek, nem véletlen, hogy felspannolva léptem pályára a Constanta ellen is” - mondta mosolyogva Bartucz.

MOL Sportágak
MOL Csapat