Canellas: A szurkolókkal együtt ragadtuk meg a momentumot

2020. február 17. hétfő 14:44

Tíz góljával óriási érdemeket szerzett a Paris Saint-Germain elleni győzelemben Joan Canellas, aki hatalmas vezérként cipelte a hátán a hajrára magára találó szegedieket.

“Azt hiszem, nem én voltam az egyetlen szegedi, aki nagyon boldogan ébredt ma reggel” - mondta a MOL Csapatnak széles mosollyal Joan Canellas, a MOL-Pick Szeged irányítója a Paris Saint-Germain legyőzése után.

Őrületes második félidővel nyert csúcsrangadót a Szeged

Férfi kézilabda BL, csoportkör, 12. forduló, A csoport: MOL-Pick Szeged - Paris Saint-Germain (francia) 32-29 (15-18) A két csapat párizsi mérkőzését 30-25-re a PSG nyerte szeptember 22-én. A hazaiaknál az orosz balátlövő, Dmitrij Zsitnyikov, valamint a horvát jobbátlövő, Luka Stepancic maradt ki a keretből, utóbbit a szegediek éppen Párizsból igazolták tavaly nyáron.

A katalán szupersztár valami egészen elképesztően nagyot játszott az EHF által a hét meccsének választott csúcsrangadón. Csapatsportokban általában túlzás egy-egy játékosnak tulajdonítani a győzelmet, ezúttal azonban kivételt tehetünk: egyértelműen Canellas jelentette a különbséget.

Az év legjobb meccse volt (?)

“Azt hiszem, úgy illik, ha nem magammal kezdem, hanem egy másik, nagyon fontos szereplővel: a szegedi közönségnek óriási szerepe volt a győzelmünkben. Frenetikus hangulatot varázsoltak a csarnokunkba, ami minket feltüzelt, az ellenfelet pedig pont a legfontosabb pillanatokban bénította meg. Amilyen büszkén szurkoltak végig, olyan büszkék vagyunk mi is rájuk” - kezdte a 33 éves klasszis.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Az első félidőben nem játszottunk igazán jól, talán a nagy tét volt az oka, hogy a PSG sem hozta a legjobbját. Aztán a második félidő elején nagyon bekezdtek, és elmentek hat góllal… ezek azok a pillanatok, amikor előfordul, hogy a játékosok fejben elengedik a meccset, hiszen egy PSG erősségű ellenféllel szemben mínusz hatról felállni óriási feladat. Mi azonban, a hátunk mögött ezzel a csodálatos közönséggel, ezt nem tehettük meg.”

“Nem mondanám, hogy ez volt a legjobb meccsünk, de hogy a második félidő utolsó 20 perce a legjobb periódusa volt a MOL-Pick Szegednek, mióta itt vagyok, abban nincs vita” - tette hozzá büszkén Canellas.

Fecnikre lőtte Vincent Gerrard hálóját

A katalán irányító (talán pontosabb, ha középső lövőnek, azaz middle backnek nevezzük) nem az a kimondott gólvágó, harminc fölött már inkább a védekezésével, illetve a csapat egyensúlyának megőrzésével tesz a legtöbbet a MOL-Pick Szeged játékához. De a PSG ellen a régi szép időket idézve meg sem állt tíz gólig.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Változott a szerepköröm, már nem az az elsődleges feladatom, hogy sok gólt lőjek, de nem tagadom, vasárnap nagyon jól éreztem magam a pályán. Ahogy az egész csapat, én is kerestem azokat a momentumokat, amikbe bele lehet kapaszkodni, és szerencsére sikerült elkapnom a fonalat. Bevallom, az én önbizalmamnak is nagyon jót tett, hogy ilyen sok gólt tudtam szerezni” - mondta Canellas.

“Korábban, amikor én voltam a hétméteresek felelőse, azért sokszor előfordultak hasonló góltermések, most viszont talán a PSG-t is megleptük azzal, hogy ennyi gólt szereztem."De természetesen nem az én érdemem a győzelem, hanem az egész csapaté, mert a hajrában mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. Remélem, nem az marad meg a szurkolókban, hogy Joan tíz gólt lőtt, hanem az, hogy hatgólos hátrányból legyőztünk egy olyan brutálisan erős csapatot, mint a Paris Saint-Germain” - tette hozzá nevetve.

A kulcspillanatok hősei

A Szeged döcögős játékának köszönhetően már a szünetben is vezetett a PSG, a második félidő elején pedig tényleg úgy nézett ki, hogy innen már nincs visszaút. Megkérdeztük Canellast, mik voltak a bődületes fordítás kulcspillanatai. A katalán klasszis jó ideig gondolkodott a válaszon.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Azt hiszem, kettő is volt. Az egyik, amikor 2-3 perc alatt ledolgoztuk a hátrányunk nagy részét, és miután Maqueda lőtt egy óriási gólt, gyorsan szereztünk egy labdát, és feljöttünk egy gólra. Ez lélektanilag volt fontos, hiszen az egy gól nem előny, és mi nagyon gyorsan tüntettük el a hátrányunk jelentős részét.”

“A másik nagyjából két perccel a meccs vége előtt volt, amikor először átvettük a vezetést. Ez azért volt fontos, mert -6-nál a döntetlen is elképzelhetetlenül messze volt, mi viszont nemcsak kiegyenlítettünk, hanem a vezetést is át tudtuk venni. "Nem elégedtünk meg az egy ponttal, mindent beleadva mentünk a győzelemért, ami azt mutatja, hogy mentálisan nagyon erős volt a csapat.”

 “Boldog vagyok, hogy tudtam segíteni a csapatnak egy ilyen fontos meccsen, de az, hogy most nekem jött ki így a lépés, csak azt jelenti, hogy jó sok olyan játékos kézilabdázik Szegeden, akiktől várható egy döntő teljesítmény. Vasárnap én voltam, jövő héten, Flensburgban pedig talán valaki más lesz” - tette hozzá vidáman Canellas.

Ha már szóba került a jövő

A szegediek brutális sorozatban vannak, a PSG elleni rangadó után szerdán már a Bundesliga-bajnokkal találkoznak Flensburgban, aztán jön egy magyar rangadó a Tatabánya ellen, és még februárba belefér egy barcelonai túra is.

“Nagy öröm, hogy legyőztük a francia bajnokot, de nem felejthetjük el, hogy az Aalborg ellen előtte pontot veszítettünk. Kicsit még ingadozó a játékunk, a kiegyensúlyozottság még akár egy meccsen belül is hiánycikk, viszont egy fontos dologban sokat fejlődtünk: már nem ver meg minket senki nagyon. Nagyon fontos, hogy ha ki is kapsz, akkor ne nagyon, hanem pár góllal, egy szoros meccsen tedd, mert ebből tudsz épülni.”

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Nem tudom, mi vár ránk Flensburgban, de az biztos, hogy fontosnak fontos a meccs, de nem dönt semmiről. Láthattuk, milyen hihetetlenül szoros a csoportunk, nagyon sok jó csapat van, akiknek hasonló a céljuk, mint nekünk: Kölnbe vágyik mindenki, hogy a Final4-ban játsszon. Hogy idén odaérünk-e, azt nem tudom, de azt ígérhetem, hogy az utolsó percig küzdeni fogunk érte. Úgy, ahogy a PSG ellen is tettük” - tette hozzá egy mosoly kíséretében Canellas, aki a forduló álomcsapatába is bekerült.

MOL Sportágak
MOL Csapat