Carlos Ortega: Ez pályafutásom legnagyobb győzelme

2024. június 12. szerda 10:05

Az egykori veszprémi edző három barcelonai szezonjából már a második BL-győzelmét szerzi, de az idei közelebb áll a szívéhez, mint a 2022-es kölni diadal.

Tulajdonképpen első ránézésre semmi meglepő nincs abban, hogy a Barcelona megnyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A katalán sztárcsapat - az ideit is számolva - a legutóbbi hat Final4-ban ott volt, ebből négyszer döntőt játszott, háromszor megnyerte, így felületes szemlélőként akár azt is mondhatnánk, papírforma volt a Barca győzelme. Ám ez nem teljesen igaz.

“Hogy az idei BL-győzelem-e edzői pályafutásom legnagyobb sikere? Nos, nem akarom lekicsinyleni a két évvel ezelőtt nyert trófeát, de a csapat helyzetét és a keret erejét elnézve azt kell mondjam: igen, ez a legnagyobb!” - mondta a MOL Csapatnak a rendkívül boldog (és nagyon fáradt) Carlos Ortega.

Hogy lehet bravúr, ha a Barca nyer?

A Barcelona a katalán futballklub kézilabdaszakosztálya, de olyan szoros szimbiózisban él a focistákkal, hogy a kézisek neve is FC Barcelona. Ilyenformán nem is annyira meglepő, hogy a focistákat sújtó, az egész világon beszédtémát szolgáltató anyagi problémák átgyűrűztek a kézilabdásokhoz is, és ennek kézzel fogható jelei voltak.

 
Brutálisan nehéz éve volt a Barcának (Fotó: FC Barcelona Handbol)

Luka Cindric Bukarestbe igazolása is érzékeny veszteség volt, de nem annyira, mint Ludovic Fabregas távozása. A beálló Veszprémbe szerződése azért is volt különösen fájó, mert az első sorunkban szinte a francia válogatott kezdősora szerepelt, és az összeszokottság sokat segített a közös munkában. De nem volt mit tenni, így kellett nekimennünk a szezonnak” - mondta Ortega, aki ekkor még nem is tudhatta, hogy nincs vége a kieső játékosok sorának.

Cindric távozása után kulcsszerep hárult volna a rendkívül tehetséges szlovén irányítóra, Domen Makuc-ra, és így is futott neki a felkészülésnek a Barca, ám egy Vojvodina elleni augusztusi edzőmeccsen a 23 éves szlovénnek elszakadt a térdszalagja, és az egész szezonra kidőlt. Ortega azonban nem esett kétségbe, hiszen már egy évvel korábban elkezdte beépíteni a csapatába az akkor még csak 17 éves Petar Cikusát.

“Próbálgattam már a játékost korábban is, de tíz hónappal ezelőtt még az U18-as bajnokságban játszott, szóval nem sokan számítottak rá, hogy a BL-döntő utolsó tíz percében, döntetlen körüli állásnál ott lesz a Barcában a pályán” - mondta vidáman Ortega.

 
A kép bal oldalán Petar Cikusa (Fotó: EHF Champions League)

“De nem vagyok varázsló, sem mágus: nem azért tettem be a csapatba Petart, mert nem volt más lehetőség, hanem azért, mert tudtam, hogy képes megoldani a feladatot. A tehetségéből adódóan is, de ahogy a döntő előtti hetekben edzett, semmi kétség nem maradt bennem, hogy megugora ezt a magasságot is. "Hogy aggódtam-e, amikor a hajrában a pályára lépett? Nos, a meccs miatt természetesen igen. Petar miatt egyáltalán nem.”

Még egy dolog, ami a Barca ellen szólt

A katalánoknál persze a fenti problémák ellenére is jó néhány világklasszis szerepel, a világ legjobbjai közé tartozik a három francia bombázó, Dika Mem, Melvyn Richardson és Timothey N’guessan, talán a legerősebb kapuspárra, a Nielsen-Perez de Vargas kettősre is bátran támaszkodhat az edzőjük, és nem akárki a csapat védekező specialistája, az egykori szegedi Thiagus Petrus sem.

 
A Barca, mint az elmúlt másfél évtizedben mindig, természetesen spanyol bajnok és kupagyőztes lett idén (Fotó: FC Barcelona Handbol)

Van azonban egy gond, amivel még egy olyan szakember sem tud mit kezdeni, mint Carlos Ortega. Míg a Final4 mezőny felét kitevő német csapatok, vagy a negyeddöntőben a Barca által kiejtett PSG erős bajnokságban szerepel, és hétről hétre óriási erőbedobásra késztetik, addig a katalánok könnyedén nyerik a spanyol bajnokságot, és “hideg kézzel” érkeznek a forró BL-csatákba.

“Ezt sokszor mondják nekem, de egyáltalán nem értek egyet vele” - mondta Ortega. “Az sajnos igaz, hogy a legjobb spanyol játékosokat nem tudja megtartani az Asobal, de a nevelőmunka elsőrangú, és nálunk vannak a világ legjobb edzői, így nagyon is embert próbáló feladat megnyerni a spanyol bajnokságot. Nem hemzsegnek a sztároktól a csapatok, de sztárjelöltből rengeteg van, az edzők pedig mindent tudnak erről a játékról, amit csak tudni lehet” - szögezte le.

Nem volt ellenszer a Barca játékára

A problémák ellenére a katalánok néhány döccenőt leszámítva magabiztosan meneteltek végig a szezonon, a negyeddöntőben idegenben verték laposra a Paris Saint-Germaint, és tettre készen érkeztek a kölni Final4-ba. Az elődöntőben a parádézó Emil Nielsennek, illetve a csapat szinte tökéletes védekezésének köszönhetően nagyon simán győzték le a THW Kielt, a döntőben pedig az Aalborgot verték nagy csatában.

 
Kezdődhet a fékevesztett buli (Fotó: FC Barcelona Handbol)

“A nagy meccseken előlépnek a nagy egyéniségek, és szerencsére ez a döntőben is megmutatkozott. Sok gratulációt kaptam én magam is, de ugyanazt válaszoltam mindenkinek: az edző csak mondja a magáét, a munka nagy része a játékosoké, így a dicsőség is az övék. És az én játékosaim nagyszerűen dolgoztak egész évben, megérdemelték a győzelmet” - mondta az első komoly edzői megbízását Veszprémben kapó szakember.

A játékosként hatszoros Bajnokok Ligája-győztes Ortega edzőként másodszor nyerte meg az elitsorozatot, de a MOL Csapatnak úgy fogalmazott, bár nagyon büszke a 2022-es, a Kielce ellen büntetőkkel megnyert döntőre, azért az idei közelebb áll a szívéhez. És nem azért, mert ezúttal Joan Laporta klubelnök is ott volt a díjátadón. 

“Az idei már teljes egészében az én csapatom volt. A 2022-es Barcában is ott voltak az én meglátásaim, amennyire lehetett, tavaszra a saját elképzeléseimmel is kiegészítettem a játékot, de az még jórészt Xavi Pasqual csapata volt. Ez viszont az én csapatom tetőtől talpig, az én csapatépítési és menedzselési meglátásaim szerint épült fel, illetve az én filozófiám és játékrendszerem mellett volt még egy fontos dolog: a fiúk nekem hitték el januárban, hogy júniusban mi emeljük fel a trófeát” - mondta büszkén Ortega. A MOL Csapat nevében szívből gratulálunk a végtelenül szimpatikus szakembernek, de ha megbocsát, abban bízunk, hogy jövőre egy másik csapat, mondjuk egy magyar klub nyeri a sorozatot! 

MOL Sportágak
MOL Csapat