Chema: Bizonyítottuk, hogy tudjuk borítani a papírformát

2023. január 11. szerda 13:03

A kéziválogatott kapitánya szerint nem baj, hogy nem tartanak tőlünk az ellenfelek, mert a játékosaival együtt neki megvan a hite, hogy sikerül elérni a célokat a vb-n.

“Kicsit tényleg olyan érzése van az embernek, mint a 2020-as Európa-bajnokság előtt. Akkor sem várt tőlünk senki kiemelkedő eredményt, de alaposan megleptük a mezőnyt, és az utolsó fordulóig harcban voltunk a helyosztókért” - mondta a MOL Csapatnak már a világbajnokság helyszínén Chema Rodriguez kapitány, aki a fent említett 2020-as tornán másodedzőként dolgozott a csapat mellett.

“A tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is láthattuk, hogy az eredménykényszer képes agyonnyomni a csapatot, úgyhogy nem vagyok szomorú amiatt sem, hogy az ellenfeleink sem várnak tőlünk sokat. "A lényeg, hogy mi hiszünk magunkban, tudjuk, mit akarunk és elszántak vagyunk” - tette hozzá Chema, aki Portugáliában dolgozik klubedzőként.

Brutálisan nehéz feladat előtt

A szövetség az első hét közé kerülést tűzte ki célul a magyar csapat elé, ami nem meglepő, hiszen ezek a helyezések garantálják az olimpiai selejtezőn való részvételt. Más kérdés, hogy ennek eléréséhez számításaink szerint legalább két, de talán három sztárcsapatot is meg kellene vernie a mieinknek.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Van itt a vébén nagyjából tizennégy csapat, akiknek ugyanaz a céljuk, és ha pusztán az döntene, hogy egyénileg melyik csapat áll jobb játékosokból, nem érhetnénk el a célunkat."Szerencsére korábban is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk borítani a papírformát és az elitmezőny tagjait is meg tudjuk verni, ezért bár tudjuk, hogy iszonyú nehéz feladat áll előttünk, csak magunkkal foglalkozunk.”

A mieink Dél-Koreával kezdenek, aztán Izland és Portugália következik, és ahogy Lékai Máté is elmondta a MOL Csapatnak, a legjobb nyolcba kerüléshez kötelező pontokat vinnünk a középdöntőbe, azaz legalább az egyik sztárcsapatot le kell győznünk.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“A csoportkör ezúttal még a szokottnál is fontosabb lesz, nemcsak a jó rajtot kell szavatolni, de nagyjából eldől az is, reménykedhetünk-e a céljaink elérésében, ugyanis a középdöntőben az aktuális Európa-bajnok, a házigazda Svédország is vár majd ránk, és onnan már csak két csapat jut tovább a negyeddöntőbe. Aki beragad a rajtnál, az az egész tornát veszélybe sodorja. Nem követhetjük el ezt a hibát!” - szögezte le a kapitány.

Először is nyugodjunk meg

Chema elmondta, minden torna első meccse nehéz, bárki legyen is az ellenfél, ezúttal ráadásul egy olyan válogatottal találkozunk, amit ritkábban látunk, a stílusa pedig meglehetősen furcsa európai szemmel. Korea legyőzése mindazonáltal kötelező feladat, és ha összejön, vélhetően meg is nyugtatja majd kicsit a magyar játékosokat.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Korea nagyon gyors, ellenük elsősorban lábbal kell majd felvennünk a versenyt, de fizikailag kemény ellenfél is, így nekünk is keményen kell játszanunk. Egyelőre mi is csak az első meccsel foglalkozunk, ha sikerül győznünk, nyugodtabban állhatunk neki a többi mérkőzésnek. De az első meccs mindig rendkívül fontos, és ez ránk most különösen igaz.”

“Hogy Izland és Portugália közül melyik az erősebb? "Hát ez nagyon nehéz kérdés, egyénileg talán egy kicsivel Izland, viszont a portugálok régóta játszanak együtt és az új játékosaik is a legmasabb szinten kézilabdáznak. Nehéz különbséget tenni, de nem akarom kikerülni a kérdést, ezért azt mondom, számunkra talán Izland lesz nehezebb ellenfél a sebessége miatt.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“A lényeg, hogy a győzelmi recept mindkét sztárcsapat ellen ugyanaz: minél többet megmutatni az erősségeinkből, a gyengeségeinket pedig csapatjátékkal kell elrejtenünk az ellenfél elől. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mindent ki kell adnunk magunkból, ha le akarjuk győzni őket” - tette hozzá Chema.

Mi lesz a támadójátékkal?

A magyar csapat hagyományosan a védekezésére, illetve a jó kapusteljesítményre épít, és ez most sem lesz másként. Igaz, ezt most a kényszer is szüli, hiszen a támadások meghatározó szereplői közül többen is hiányoznak, másoknak pedig a formájuk nem az igazi, vagy kérdéses, hogy bírják majd a sorozatterhelést. Erről korábban is beszélgettünk a kapitánnyal: 

“Sok szempontból nem ideális a helyzetünk, de őszintén mondhatom, nem aggódom a támadójátékunk miatt. Nagyszerű átlövőink vannak, lövőerőben a legjobbak között vagyunk, ráadásul nálunk játszik az egész mezőny egyik legjobb beállósa, úgyhogy az irányítóknak lesz opciójuk bőséggel. Ettől még persze tény, hogy a legboldogabb akkor lennék, ha kiváló védekezéssel labdákat tudnánk csenni és sok könnyű gólt tudnánk szerezni” - tette hozzá nevetve Chema.

“Korábban is elmondtam, mert nem titok: 26-27 gólon kell tartanunk az ellenfeleket, ez az a határ, amit nem szerencsés, ha átlépnek az ellenfelek. "Ennek elérése abszolút csapatmunka, hiszen nem elég, ha jól kell védekezünk, a kapusainknak is hozniuk kell magukat, és az is kell, hogy támadásban nagyon vigyázzunk a labdára, ne adjunk könnyű lehetőséget az ellenfelek kezébe. Szerencsére pont ebben vagyunk a legjobbak: a csapatmunkában.”

“Sok öltözőben jártam már, de olyan szoros, családias kapcsolatot nem sok helyen láttam, mint a magyar válogatottnál. Sokat elmond, hogy amikor a játékosoknak pihenőidejük van, és elvonulhatnának, akkor is együtt maradnak, játszanak, beszélgetnek, húzzák egymást és sokat nevetnek. Ez az alapja annak, hogy a pályán képesek egymásért is küzdeni, és soha nem adják fel a harcot” - mondta büszkén Chema.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Január 12. 18:00: Magyarország–Dél-Korea (tv: M4 Sport)
Január 14. 20:30: Izland–Magyarország (tv: M4 Sport)
Január 16. 20:30: Portugália–Magyarország (tv: M4 Sport)

A csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahol a C csoport (Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki szigetek) három továbbjutójával találkozik. A középdöntős csoport első két helyezettje játszhat a negyeddöntőkben. Hajrá, magyarok! 

MOL Sportágak
MOL Csapat