Csoknyai István inkább a spanyol rendszert favorizálja

2018. október 24. szerda 11:24

A férfi kéziválogatott ideiglenes kapitánya, Csoknyai István nem borít fel mindent a két Eb-selejtező kedvéért, de nem tagadja, visszatérne a spanyol szisztémához.

Megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezőkben a férfi kézilabda-válogatott, amely Oroszországgal, Olaszországgal és Szlovákiával került egy csoportba. Utóbbit fogadja a válogatott az első fordulóban, 24-én, szerdán 18:30-kor.

Az érdi mérkőzést vegyes előjelekkel várja a csapat, amelyet már nem Ljubomir Vranjes, hanem Csoknyai István irányít. Az egykori legendás veszprémi játékos megbízatása egyelőre csak a szlovákok, illetve a három nappal később esedékes olaszországi selejtezőre szól, de könnyen előfordulhat, hogy a népszerű Csoki vezeti majd a válogatottat a világbajnokságon is.

“Egyelőre nem foglalkozunk semmi mással, csak az előttünk álló két selejtezővel. Összesen három edzést tudtam vezényelni a csapatnak, ráadásul az utóbbi idő meccsterhelése miatt elég fáradtak is voltak a srácok, de kedden már teljes értékű munkát végeztünk” - mondta a MOL-csapatnak Csoknyai.

Nincs mindenki top állapotban

A játékosként Veszprémben legendává váló egykori irányító nem a legjobb állapotban vette át a csapatot. Akadnak játékosok, akik fizikailag, mások lelkileg nincsenek a topon éppen.

 
“A veszprémi és szegedi játékosok erőltetett menetből jönnek, hiszen a kemény BL-meccsek mellett a hétvégén lejátszották a bajnokság csúcsrangadóját is. A veszprémiek nyilván nincsenek a legjobb hangulatban a derbi miatt, de egyrészt példamutatóan koncentrálnak a válogatott feladatukra, másrészt ezúttal nincsenek sokan a keretben: csak Lékai Máté és Mikler Roland képviseli őket” - magyarázta Csoknyai.

“Nyilván van egy kis csalódottság bennük, mert az elmúlt időszak nem úgy sikerült, ahogy tervezték, de azt látom, hogy a harci tűz bennük is ugyanúgy lobog, mint a szegediekben, akik pedig nagyszerű eredményeket produkálnak. "A fáradtság azonban mindenkinek probléma, és nem is csak a sok meccs, hanem a rengeteg utazás is sokat kivett a fiúkból. Nem is hajtottuk őket meg nagyon, inkább csak finomítottunk néhány dolgon.”

Most felesleges nagy dolgokba belevágni

A balul sikerült Európa-bajnokság után a csapat óriási bravúrral kiejtette Szlovéniát a nyári vb-selejtezőben, Ljubomir Vranjes mégsem maradhatott a válogatottnál. Csoknyainak úgy kell továbbvinnie a svéd szakember munkáját, hogy egyelőre nem sok lehetősége van a saját elképzeléseit a csapatba ültetni.

“Nyilvánvaló, hogy amikor három edzés áll csupán a rendelkezésünkre, akkor nem borítunk fel mindent, és kezdünk bele valami teljesen másba. Egy klubedzőnek van 100 edzése arra, hogy a csapatát a saját elképzelései szerint formálja, nekünk viszont nagyon kevés időnk van, ezért most csak az volt a cél a közös gyakorláson, hogy a csapat egységessége megmaradjon” - mondta az újdonsült kapitány, akinek nagyon nehéz dolga van, hiszen rövid idő alatt kell ütőképes csapatot csinálnia a fáradt játékosokból.

“Nem kereshetünk kibúvókat, hiszen ez minden válogatottra ugyanúgy áll, mint ránk, sőt a szlovákok konkrétan nagyon hasonló helyzetben vannak, mint mi” - mondta a szerdai ellenfélről Csoknyai.

Inkább spanyol, mint skandináv

Bár hivatalosan még nincs kinevezés, Kocsis Máté szövetségi elnök elejtett megjegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy a világbajnokságra is Csoknyai István fogja felkészíteni a csapatunkat. A vébé előtt sem lesz sok ideje a közös munkára, de azért így már jogosan merül fel a kérdés, Csoknyai melyik iskolát képviseli: a korábbi, spanyol filozófia áll hozzá közelebb, vagy a Vranjes által vitt skandináv vonal?

 
“Nem vagyok spanyol, szóval nem mondható, hogy a véremben van ez a játék, de kétségkívül az ő játékfilozófiájuk áll közelebb hozzám."Arról nem is beszélve, hogy szerintem a játékosainknak is ez fekszik jobban, ráadásul a keret nagy része a klubjában is ezt játssza, úgyhogy nem kérdés: visszatérünk ehhez a rendszerhez.”

“Az utóbbi évek egyébként is inkább a spanyol vonalról szóltak Magyarországon. A válogatottnál Talant Dujshebaev és Xavi Sabaté, a szegednél Juan Carlos Pastor, Veszprémben pedig Carlos Ortega és Sabaté vitték sikerrel ezt a vonalat. A játékosok is ebben érzik magukat komfortosabban, és ami talán még fontosabb, azok a nagyon fontos játékkapcsolatok is megmaradtak, amik a sikereket elhozták a csapatainknál.”

“A szegedieknél Bánhidi, Balogh és Bodó a spanyol rendszerben teljesedtek ki, és szerencsére mondhatom, hogy most szárnyalnak, míg - ugyan már nem Veszprémben játszanak - Schuch és Ancsin is éveket töltött spanyol szakemberek irányítása alatt. Nekik sem lesz ismeretlen sem a rendszer, sem a mellettük védekező társ. Annyit elárulhatok, hogy a védekezésünk egyik kulcsfigurája pedig az az Ilyés Feri lesz, aki játszott Szegeden és Veszprémben is, most pedig a Tatabányában hasonló rendszerben védekezik, mint amit a válogatottnál is szeretnénk játszani. És persze ott van Ligetvári Patrik, aki Veszprémből szerződött Spanyolországba” - tette hozzá Csoknyai.

 
“A lényeg, hogy nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy a gombhoz varrjuk a kabátot. Látnunk kell, mik az erősségeink, és hogy ahhoz milyen játék passzol leginkább. Ilyen egyszerű ez.”

Nagy Laci is visszatérhet a vébére

Ahogy Csoknyai véglegesítéséről, úgy Nagy László visszatéréséről sincs még hivatalos kommunikáció. A szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt visszavonult Nagy a vb-selejtezőre visszatért, és a napokban már maga a játékos is arról beszélt, hogy szívesen visszatérne a válogatottba a világbajnokságra is.

“Laci jelenléte nyilvánvalóan nagyon sokat számít a csapatnak, de ezzel majd foglalkozunk akkor, amikor eljön az ideje. Most csak a szlovákok és az olaszok elleni selejtezők számítanak, ezekre készülünk, és Laci most nincs velünk.”

“Az Eb-selejtezőkben nem kerültünk rossz csoportba, hiszen az oroszok, bár jó kézilabdát játszanak, most talán nem olyan erősek, mint az utóbbi években, az olaszok pedig azzal is bravúrt értek el, hogy ott vannak a közvetlen selejtezőkben."A szlovákok viszont nagyon veszélyesek, ezért talán nem a legideálisabb, hogy pont egy ilyen pillanatban találkozunk velük, de nincs mit tenni, így hozta a sorsolás. Nem keresünk kibúvót, győzni akarunk, csak ezt tartjuk szem előtt” - tette hozzá eltökélten Csoknyai.

MOL Sportágak
MOL Csapat