Erre nem számítottunk: kiesett az Eb-ről a kéziválogatott

2018. január 17. szerda 20:08

A legfontosabb meccsén játszott a leggyengébben az Eb-n a magyar kézilabda-válogatott, amely kikapott Csehországtól, és ezzel kiesett.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló: 
Csehország-Magyarország 33-27 (15-11)

Nagyszerű játékkal kezdett a magyar válogatott, az első percekben feszes védekezés után eredményes támadásokat vezettek Lékaiék, ám ez nem tartott sokáig. A játékot okosan tördelő, remekül védekező csehek gyorsan egyenlítettek, majd a vezetést is átvették - mint kiderült, végleg. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Az első percek jó játékát innentől kezdve támadásban bátortalan kapkodás, védekezésben pedig szervezetlenség, és sok egyéni hiba vette át. A két bravúrral kezdő Mikler Roland is alaposan visszaesett, és ami még bosszantóbb volt, hogy a csehek csinálták azt velünk, amit mi szerettünk volna velük: kemény, határozott védekezésből gyors támadásokat vezettek. 

Már az elején látszott, hogy baj van

Ráadásul a kiemelkedő egyéni teljesítmény is a csehektől jött: a svájci bajnokságban osztályozós helyen álló St. Gallen 34 éves légiósa, Ondrej Zdráhala akkor lőtt gólt, amikor akart, és végül 14 góllal zárta a mérkőzést. Sem a védőink, sem a kapusaink nem találták a cseh irányító játékának ellenszerét, igaz, nem csak ő játszott jól Csehország csapatában, miközben a mieinknél nem akadt egy jó egyéni teljesítmény sem. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Lékai Máté próbálkozott becsülettel, de sok hibával játszott ő is, a támadásban elkövetett hibákat pedig lerohanásokból büntették a magabiztosan kézilabdázó csehek. Ez még nem is biztos, hogy akkora baj lett volna, de a védekezés is erőtlen volt, különösen a kettes posztokon verték meg könnyedén a magyar falat, így a szünetben teljesen megérdemelten vezetett négy góllal Csehország. 

A második félidő sem indult jól, nem akart csökkenni a különbség, pedig végre lőttünk gólokat a szélről, és Balogh Zsoltnak is beakadt néhány lövése. A védekezés azonban továbbra is gyenge volt, és nem látszott, ki lendíthetné át a magyarokat a holtponton. 

Egy fellángolásra futotta csak

Az utolsó negyedórára érkezve aztán felcsillant a remény, zsinórban három gólt lőve megközelítettük a cseheket, de egy időkérés megfogta a mieinket, és visszaállt a jelentős cseh előny. Az 50. perc környékén még egyszer lett volna lehetőségünk közelebb kúszni ellenfelünkhöz, de a sok hiba miatt ez sem jöhetett össze. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
A végén még össze is omlott a magyar csapat, így jelentős különbséggel maradt alul az utolsó csoportmeccsén. A magyar férfi kézilabda-válogatott még soha nem zárt pont nélkül Európa-bajnokságot, most nulla ponttal estünk ki a csoportból, és vélhetően a 14. hely környékén végzünk. 
MOL Sportágak
MOL Csapat