Golovin: A horvátok ellen született meg a csapatunk

2024. április 16. kedd 09:05

Nagyszerű játékkal, a meccseket végig kézben tartva végzett olimpiai selejtezőcsoportja élén a női kézilabda-válogatott. A büszke kapitánnyal, Golovin Vlagyimirrel beszélgettünk.

Nem hagyott a szurkolókban kétséget a női kézilabda-válogatott, amely diadalmenetben nyerte meg olimpiai selejtezőcsoportját, ezzel kijutva a párizsi játékokra. A magyarok a briteket csaknem gólrekorddal, a svédeket egészen parádés játékkal, Japánt pedig lendületből elgázolva utasították maguk mögé, vagy ahogy Golovin Vlagyimir kapitány fogalmazott:

“A svédek ellen felültünk a hullámra, onnantól érezhető volt, hogy minden klappol a csapatnál. Mindenki tudta, mi a feladata, és hozzátette az extrát is, mert olyan győzni akarás dolgozott a csapatban, ami a koncentrációt is minden meccsen végig fenntartotta” - mondta a büszke kapitány.

Nem Japán volt a kulcsmeccs

Amikor a selejtezőcsoportunk összeállt, sokan az utolsó, japán elleni meccsre szűkítették le a feladatot. Golovin nem volt köztük, sőt abban bízott, hogy Japánnal már a második fordulóban találkozik a csapata, de a sorsolás végül nem így alakult. Ennek ellenére állítja, a svédek elleni volt a kulcsmeccs.

 
Kiváló meccset játszottunk a svédekkel (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Az előző olimpiára is úgy jutottak ki a lányok, hogy a második meccsen Szerbiát legyőzték, így a harmadik fordulónak már nem volt tétje. Bár most tudtuk, hogy bármilyen eredmény születik a második játéknapon, nem juthatunk tovább,

mégis úgy gondoltuk, a kijutásunkat a svédek ellen tudjuk a kezünkbe ragadni.”

A kapitány elmondta, nem lózung volt, amikor kijelentette, hogy el akarjuk kapni a svédeket. Golovin úgy sakkozott, mindenképpen érdemes komoly energiákat fektetni a második meccsbe, még ha semmiféle garancia nem is állt rendelkezésre, hogy a mindent beleadó magyar csapat le tudja győzni Svédországot. De megérte kockáztatni.

“Nagyon jól felkészültünk a svédekből, és szerencsére minden úgy történt, ahogy számoltunk. Az utóbbi időben játszottunk velük szoros meccseket, tehát nem a semmiből jött az önbizalmunk, mégis talán sokakat meglepett, hogy ennyire uralni tudtuk a mérkőzést, és semmiben nem maradtunk alul az egészen magas szintet képviselő ellenféllel szemben. Sőt, volt, amiben erősebbek voltunk.”

 
Nagyot kockáztattunk a svédek ellen, de bejött (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“17-17-nél volt összesen hat eredménytelen támadás a meccsen, és mivel szinte tökéletes első tizenöt percet játszottunk, nagyon nem volt mindegy, hogy átengedjük-e a vezetést Svédországnak."Számomra az, hogy ott mi lőttük be a 18. gólt, azt mutatta, hogy fejben is nagyon erősek vagyunk és talán mi akarjuk jobban a győzelmet.”

Arra a kérdésre, hogy az irányítása alatt játszott-e ennél jobban a női kézilabda-válogatott, Golovin azt válaszolta, a meccs első negyede minden szempontból kiemelkedő volt, de emlékeztetett a házigazda szlovénok felett aratott nagyszerű győzelemre a 2022-es Eb-ről, illetve az olimpiai selejtezőt érő Horvátország elleni sikerre, illetve annak utolsó tíz percére.

Japán már nem volt ellenfél

A kapitánynak igaza lett, a kockázatos döntés Svédország legyőzésével kamatozott, és ez minden szempontból olyan pozitív töltetet adott, amivel már papírforma volt Japán legyőzése. A csapatnak megvolt az önbizalma, a hite, a győzni akarása és ugyanúgy megkapta az elképesztő szurkolói támogatást Japán ellen, mint Svédország ellen.

 
Japánt elgázolták a magyar lányok (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“A csapatunknak vannak szerkezeti gondjai, de amikor úgy klappol a játékunk, mint Japán ellen, akkor a legjobbaknak is képes nehéz perceket okozni. Egy igen erős csapattal játszottunk, és talán nem bántom meg őket, ha azt mondom, az ellenük mutatott játékkal egy náluk jóval erősebb csapatot is legyőztünk volna” - mondta Golovin a rendkívül simán megnyert meccsről.

“Számítottunk a hét a hat elleni játékukra, és ott dőlt el végleg a meccs: lőttünk három ingyen gólt és akkor már tudtam, hogy innen nincs visszaút Japánnak. Valószínűleg a lányok is érezték ezt bent, mert a második félidő elején rájuk kellett szólnom, hogy még ne kezdjünk azért el kínaizgatni” - mondta nevetve.

 
Minden úgy történt, ahogy elterveztük (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Nem sokszor fordult elő az utóbbi években, hogy egy ilyen súlyú nemzetközi tornán három meccset nyerünk meg egymás után. Most azért sikerült, mert nagyszerű munkát végeztek a lányok, mindenüket beleadták ebbe az olimpiai szereplésbe, és én nagyon büszke vagyok, hogy az edzőjük lehetek.”

Ahol a csapat született

Golovinnak nem kellett bemutatkoznia a játékosok nagy részének, hiszen az utánpótlásban sikert sikerre halmozó csapatoknál sokukkal dolgozott együtt. Azt azonban a lányoknak is meg kellett tanulniuk, hogy hatalmas az ugrás a juniorok és a felnőttek között.

“Rengeteg változtak azóta, hiszen még gyerekek voltak. De egy valami nem változott: rengeteg közöttük a győztes típus. Ez kiderült a világbajnokságon is, és ahogy szedi fel a nemzetközi rutint a csapat, úgy lesz egyre jobb. De nem csak a fiatalokról kell beszélni, hiszen [Böde-Bíró] Blani megint elképesztő volt, ha hibáztunk hátul, mindig ott volt, és javított.”

 
Böde-Bíró Blanka szokás szerint remekelt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Golovin arra utalt a világbajnoksággal kapcsolatban, hogy a középdöntő utolsó fordulójában már hatgólos hátrányban is voltunk Horvátország ellen, de a hajrában visszakapaszkodtunk, és őrületes izgalmak után megnyertük a kvalifikációs esélyt jelentő meccset.

“Egy kolléga azt mondta nekem a meccs után: Ma született egy csapat!” - sóhajtott nagyot az emlékek hatására a kapitány. “Azon a meccsen hitték el a lányok, hogy képesek bármilyen nehéz helyzetből felállni, hogy bármilyen szituációban bennük van a győzelem." Mentálisan, a csapat lelki erejét tekintve nem lehet felülértékelni a horvátok elleni meccset.”

“Nagyon fontos, hogy a fentiektől függetlenül ne nyomjuk agyon a csapatot megalapozatlan elvárásokkal, mert az nem használ. Sokan még mindig a 2000-es évek aranycsapatát keresik a női válogatottban, de ez még nem az a csapat. Benne van, hogy az lesz belőle, de most azt kérem mindenkitől, önmagában értékelje a lányok teljesítményét. Ne hasonlítgassuk őket senkihez!”

 
Megcsinálták! (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“A kudarcra nem lehet építkezni, csak a sikerre. Ez a magyar válogatott megértette, hogy nagyon keményen kell dolgoznia a sikerért, és a lányok felnőttek a feladathoz. Nem remegtek meg, nem volt bennük kétely, tették a dolgukat az első perctől kezdve, és most jogosan büszkék magukra. Nem sokan hittek benne egy évvel ezelőtt, hogy ott leszünk Párizsban. A lányok egytől egyig köztük voltak.”

MOL Sportágak
MOL Csapat