Golovin: Egy hónap múlva kell a csúcsforma, nem most

2023. november 07. kedd 08:12

A női kézikapitánnyal a németek elleni felkészülési meccs tapasztalatairól beszélgettünk, illetve arról, miben kell feltétlenül javulni a közelgő világbajnokságig.

Hullámvasút. Leginkább így lehetne jellemezni a női kézilabda-válogatott játékát a Németország elleni felkészülési mérkőzésen, ahol bizonyos periódusokban egészen jól, másokban rendkívül gyengén játszottak a mieink. Ennek nem is lehetett más a vége, mint vereség, de Golovin Vlagyimir kapitányt természetesen elsősorban nem az eredmény érdekelte Münchenben.

“Taktikailag nem voltunk elég élesek, kicsit széteső volt a játék, ráadásul hiányoztak a kiegyensúlyozottan jó egyéni teljesítmények is a csapatból. Persze az is ugyanilyen aggasztó lenne, ha most lennének csúcsformában a lányok, mert annak majd szűk egy hónap miatt jön el az ideje” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány.

Tizenhat (!) labdaeladás

A rengeteg sérülés és lemondás miatt a női kéziválogatott folyamatosan kénytelen változni, minden menet közben történik, márpedig a kapitánynak nincs sok ideje együtt dolgozni a csapatával. Ráadásul az sem igaz, hogy ha egy problémát megold a válogatott, az már örökre úgy is marad.

 
Vannak gondjai a kapitánynak (Fotó: MKSZ/archív)

A norvégok és az osztrákok elleni Euro Cup-mérkőzésekre egészen jól összeraktuk a támadójátékunkat, bár Ausztria ellen elég sok technikai hibát vétettünk. Norvégia ellen viszont működött, amit támadásban elterveztünk, ezért úgy gondoltam, a németek elleni meccs előtt újra a védekezés pontosítása kerülhet a középpontba. Erre az első negyedórában a németek szinte kizárólag a mi technikai hibáinkból lőttek gólokat” - mondta a kapitány.

“Vannak alapvetések a kézilabdában, olyan törvényszerűségek, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Van, hogy védekezésben vagy támadásban nem úgy mennek a dolgok, ahogy elterveztük, de az nem fordulhat elő, hogy a visszarendeződés, a gyors lerohanások elleni védekezés ne menjen."Van egy szint, ami alá nem mehetünk le, ha a legjobb nyolc közé akarunk kerülni a világbajnokságon.”

“Tizenhat labdaeladásunk volt a németek ellen, ezzel tulajdonképpen el is döntöttük a meccset: a németeknek volt tíz, ott a különbség, ami a végén megjelent az eredményjelzőn is” - sóhajtott nagyot Golovin.

Nem fizikai gondok vannak

Az elmúlt hetekben vitatémát szolgáltatott a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai konferenciáján elhangzott beszéd, amiben Szücs Martin erőnléti edző elmondta, a válogatottban csak egyetlen játékos van, aki minden mérési kategóriában megüti az elvárt szintet. Golovin szerint a mieink gondjai elsősorban nem fizikai problémák.

 
Nem fizikai jellegűek a problémák (Fotó: MKSZ/archív)

“Elhangzott azon a konferencián egy csomó pozitív dolog is, de persze mindenki csak ezzel foglalkozik. Félreértés ne essék, nem szabad elkendőzni a problémákat, hanem foglalkozni kell velük, de a női válogatottnál egyáltalán nem fizikai jellegűek a legnagyobb gondjaink."Sehol nincs 60 perces játékos - talán Oftedalon kívül -, jól kell menedzselni a meccseket, forgatni kell a csapatot és ezek a gondok máris megoldódnak.”

“Engem sokkal inkább aggaszt, hogy hiába oldunk meg egy problémát, legközelebb újra foglalkozni kell vele. Össze kell szoktatni a két kezdő hármas védőt, de kettesben is vannak gondjaink, illetve a kapus és a fal összhangján is van mit javítani. Támadásban a balátlövő poszttal kell valamit kezdeni, illetve azzal, hogy élesebbek legyünk és ne adjuk el ennyiszer a labdát.”

Mibe kapaszkodhatunk?

Jól látszik, hogy minden játékelemben vannak problémák, amik közül néhányon egyes periódusokban úrrá tud lenni a csapat, de az igazán erős ellenfelek bőven megélnek a magyarok hibáiból. Márpedig a világbajnokságon a legjobb nyolcba kerülés a cél, és ez nem fog menni bravúrok nélkül. Miben bízhatunk akkor?

 
Csapatként kell jobbnak lenni (Fotó: MKSZ/archív)

“A kohézió, a csapatszellem egészen kivételes nálunk, és ezzel sok problémát lehet orvosolni. A lányok egészen kiváló közösséget alkotnak, érezni rajtuk, hogy szeretik egymást és akarnak küzdeni egymásért. Ezzel persze sok más válogatott is így van, de ez egy olyan tényező, amiben talán senki nem jár előttünk. És ez engem is optimistává tesz.”

“Hogy reális elvárás-e ettől a csapattól a legjobb nyolcba jutás? A játékerejét tekintve nem biztos, de tettünk már csodát máskor is. "A legfontosabb, hogy azokon a meccseken, amikor eldől a sorsunk, mindenki csúcsformát mutasson. Ha így lesz, meglesz a lehetőségünk, hogy elérjük a céljainkat” - mondta elszántan Golovin.

MOL Sportágak
MOL Csapat