Hatalmas csatában maradtunk alul az Eb-döntőssel szemben

2018. január 15. hétfő 19:55

Kitartóan üldöztük Spanyolországot, de egy kicsi hiányzott a nagy bravúrhoz a magyaroknak a kézilabda Európa-bajnokság második fordulójában.

Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Spanyolország-Magyarország 27-25 (13-12)
Varasd, 4000 néző, v.: Din, Dinu (románok)
lövések/gólok: 44/27 (61 százalék), illetve 40/25 (63 százalék)
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 10 perc

Magyarország: Mikler - Juhász Á. 1, Jamali 2, Schuch, Ancsin, Ligetvári, Lékai 4. Cserék: Balogh Zs. 5, Vilovski 1, Bodó 2, Császár 1, Bánhidi 6, Bartók 2, Szöllősi 1

Teljes kerettel állt fel a magyar csapat, Bánhidi Bence és Schuch Timuzsin is vállalta a játékot. Előbbinek a válla sérült meg az első meccsen, utóbbinak pedig össze kellett varrni a szemöldökét. Remek védekezéssel és kapusteljesítménnyel kezdett a válogatott, de mivel támadásban rendkívül pontatlan volt - több lépéshibát és labdaeladást is elkövettek a játékosok -, nem tudott ellépni a spanyoloktól, akik az első perceket követően fordítottak.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Néhány csere után sikerült az egyenlítés (7-7), ám ezt újabb visszaesés követte, a spanyolok pedig ebben az időszakban alig hibáztak támadásban. A magyar csapat a széleken nem tudta megállítani a spanyolokat, de ügyesen terelte középre a játékot, így a spanyoloknak sem volt esélyük, hogy nagyobb előnyre tegyenek szert az első félidőben. A hajrában egy rövid kényszerszünetre volt szükség, mert a beálló Gedeon Guardiola megsérült, és a földön maradt.

Tapadtunk, de vezetni nem sikerült

Az újabb magyar cserék után ismét döntetlen volt az állás, Császár Gábor pedig megszerezte századik gólját az Európa-bajnokságok történetében, a harmincadik mérkőzésén. Az ellenfél ritkán látható, dupla kínai figura végén volt eredményes, így egy találattal a spanyolok vezettek a szünetben (12-13).

A második félidőben is szokatlanul lassú volt a játék tempója, ami elméletileg a magyaroknak kedvezett, gyakorlatilag viszont hiányzott az átütőerő a támadások többségéből, a magyar irányítók nem fogtak ki különösebben jó napot (ezért is furcsa különösen, hogy Lékai Mátét választották később a meccs emberének).

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
A spanyolok kapusa, Gonzalo Pérez de Vargas emberelőnyben az üres kapuba talált be, viszont a túloldalon Mikler is bravúrokat mutatott be, erre alapozva újra sikerült egyenlíteni. Ez a 40. perc környékén történt, azaz kísértetiesen hasonlított a meccs lefolyása az első fordulós, dánok elleni mérkőzéshez.

Túl sokat hibáztunk elöl 

Folyamatosan futott az eredmény után a rendkívül lelkes magyar válogatott, de a vezetést nem sikerült átvennie, utoljára 20-20-nál volt döntetlen az állás. A hajrában sok volt a szabálytalanság és a játékmegszakítás, viszont a támadásban elkövetett hibák száma nem csökkent, így - a nagyszerű helytállás ellenére - nem sikerült a bravúros pontszerzés. Tegyük hozzá, ehhez volt némi köze a két román játékvezetőnek, akik sok hibával, elég gyengén vezették a mérkőzést.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
A spanyolok közül Alex Dujschebaev, Valero Rivera, Adrian Figueras és Aitor Arino is négy gólt szerzett. A magyar csapat szerdán Csehországgal találkozik. A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, a harmadik helyezett kiléte a cseh-magyar meccsen dől el.
MOL Sportágak
MOL Csapat