Íme az olimpiára vágyó női kéziválogatott vb-kerete

2023. november 16. csütörtök 17:53

Golovin Vlagyimir kihirdette a női kézilabda-válogatott a november 30-án kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságre utazó 18-as keretét.

A magyar szövetség csütörtökön a honlapján tette közzé a dán-norvég-svéd közös rendezésű tornára készülő játékosok névsorát. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány - az októberben kihirdetett 34 fős névsorhoz képest - nem számíthat a súlyos térdsérülés után gyógyuló Szikora Melindára, a német Bietigheim kapusára, továbbá Janurik Kingára, a Ferencváros kapusára és Faluvégi Dorottyára, a Bietigheim jobbszélsőjére. Kimaradt továbbá Háfra Noémi, Kácsor Gréta és meglepetésre a Bajnokok Ligája-résztvevő Rapid Bucuresti-ben remeklő Korsós Dorina is.

Az már korábban eldőlt, hogy Tomori Zsuzsanna, Planéta Szimonetta, Kisfaludy Anett, Fodor Csenge, valamint a térdműtét után gyógyuló Szöllősi-Zácsik Szandra nem szerepel a tornán, ők a bő keretbe sem kerültek be. Ott lesz viszont a kétszeres válogatott Simon Petra, a Ferencváros irányítója, akivel az Euro Cup- meccsek után beszélgettünk.

"Sajnos Janurik Kinga sérülése nem jött rendbe, nem lehet ott a vb-n" - idézi a magyar szövetség honlapja Golovin Vlagyimirt. "Rossz hír, hogy Faluvégi Dorottya sem tarthat velünk, a térdének állapota kluborvosa és Lohner Balázs keretorvos szerint sem terhelhető olyan módon, hogy sérülésveszély nélkül játsszon."Természetesen a munkát megkezdő 18 kerettaggal és a stábbal együtt mindent megteszünk, hogy sikeresen szerepeljünk, hiszen mindenkinek az a vágya, hogy ott lehessünk az olimpiai selejtezőn, majd a párizsi olimpián.

A csapat hétfőn kezdi meg a felkészülést Telkiben, majd jövő szombaton és vasárnap Hollandiában két felkészülési mérkőzést játszik. A vb-n Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe. A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig - amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája - részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A magyar női válogatott szűkített vb-kerete

kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófia (Mosonmagyaróvár)
jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győr), Töpfner Alexandra (Debrecen)
jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (Ferencváros), Papp Nikoletta (Gloria Buzau, román)
irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (Ferencváros), Vámos Petra (Debrecen)
beállók: Bordás Réka (Ferencváros/Vác), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
balszélsők: Márton Gréta (Ferencváros), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

tartalékok:
Grosch Vivien (Debrecen), Kovács Anett (Ferencváros), Farkas Johanna (Dunaújváros), Kajdon Blanka (Molde HK, norvég), Pál Tamara (Gloria Buzau, román), Faragó Luca (Mosonmagyaróvár), Helembai Fanny (Vác), Háfra Noémi (Buducnost Podgorica, montenegrói), Kácsor Gréta (Debrecen), Kukely Anna (Ferencváros), Hársfalvi Júlia (Ferencváros), Korsós Dorina (Rapid Bucuresti, román), Petrus Mirtill (Debrecen)

MOL Sportágak
MOL Csapat