Itt-ott meglepő a női kéziválogatott szűkített vb-kerete

2017. november 10. péntek 13:48

Kim Rasmussen kihirdette a németországi világbajnokságra készülő női kézilabda-válogatott szűkített keretét.

Rasmussen a szövetség honlapján elmondta, nehéz döntéseket kellett meghoznia a 28 fős keret szűkítésekor. A néhány napja kihirdetett bő keret még nem sok információval látta el a csapatért szorítókat, a szűkítés után viszont már jobb képet kaphattunk arról, milyen típusú játékra készül a csapatával a dán kapitány.

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

“Rendkívül nehéz döntést kellett meghoznom a keret szűkítésekor, nagyon sajnálom, hogy nem tudtam mindenkinek helyet biztosítani, de a vb-rajtra csak 16 játékos nevezhető be. Szeretnék lehetőséget adni a fiataloknak is, akik 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban erősségei lehetnek a nemzeti csapatnak, ennek jegyében kapott helyet a keretben többek között Tóth Gabriella és Háfra Noémi” - mondta Rasmussen a szövetség honlapjának.

 
A Győrben létszámfelettivé vált Tóth távolról sem rutintalan a felnőttek között, Háfra pedig már BL-meccseken bizonyította, hogy nem csak a juniorválogatottnak erőssége, de készen áll a legmagasabb szintre is. Előbbi a ferencvárosi Szucsánszki Zitát szorította ki a szűk keretből, utóbbi pedig több poszton is bevethető, és olyanok előzött meg a válogatáskor, mint Triscsuk Krisztina vagy Planéta Szimonetta.

A kapusoknál sokat hezitált Rasmusssen

“Magyarország több remek kapussal rendelkezik, Bíró Blanka kiemelkedő formában játszik, a jelenlegi Ferencvárosnak kulcsjátékosa. Mellette egy olyan kapusra van szükségünk, aki kicsit más stílusú. Kiss Éva remekül véd Győrött, akárcsak Janurik Kinga Érden, utóbbi játékos viszont a gyors indításoknál véleményem szerint a legjobb Magyarországon, így ő került be a keretbe” - indokolt a dán kapitány.

 
Az mindenesetre meglepő, hogy a Győrben a világ legjobbjai ellen folyamatosan lehetőséget kapó Kiss Éva nincs a keretben, az már kevésbé, hogy a négy bő keretben szereplő kapus közül Szikora Melinda (FTC) kiesett a rostán.

Tomori egészségi állapota kulcskérdés

“Tomori Zsuzsára remélem, számíthatunk, de nem akarunk nyomást helyezni a játékosra sérülése után, semmilyen kockázatot nem szeretnénk vállalni, így az ő állapota természetesen meghatározza a további döntéseket, ami a Möbelringen Kupát, amelyre a tervek szerint 18 játékossal megyünk. Ami a világbajnokság rajtját, illetve a torna alatti esetleges cserét, cseréket illeti, Németországba 16 vagy 17 játékossal tervezünk kiutazni” - tette hozzá Rasmussen.

 
Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is van fájó hiányposzt: a beállósé. Ezúttal Mayer Szabina és Kisfaludy Anett kapott meghívott, rajtuk kívül még ott lesz a csapatban a ferencvárosi védekezőspecialista, Mészáros Rea.

Kimaradt a szűk keretből néhány ígéretes fiatal is, nem lesz ott a vébén a 19 éves szélső, Faluvégi Dorottya (FTC), a 21 éves Hársfalvi Júlia (DVSC), valamint csapattársa, Sirián Szederke. Megmutathatja magát viszont a balszélső Gávai Szonja, illetve a már 28 éves balátlövő, Mazák-Németh Csilla.   

“A legjobb csapatot keressük, számos szempontot kell figyelembe vennünk, és nagyon fontos, hogy a jó játékosok jó atmoszférájú és jó szellemű válogatottat alkossanak” - mondta Rasmussen.

MOL Sportágak
MOL Csapat