Itthon is jól megszórta Svájcot a férfi kéziválogatott

2023. március 12. vasárnap 17:35

A férfi kézilabda-válogatott csoportelsőként jut tovább az Európa-bajnoki selejtezőből, mivel házigazdaként is legyőzte Svájcot a 4. fordulóban.

férfi kézilabda Eb-selejtező, 4. forduló, 6. csoport:
Magyarország-Svájc 36-27 (16-10)
lövések/gólok: 53/36, illetve 50/27
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Székely 2 - Bóka 1, Szita 4, Hanusz 2, Rosta 10, Ilic 3, Rodríguez 4, cserék: Sipos, Ligetvári 3, Lékai, Máthé 5, Fazekas, Szöllősi 1, Krakovszki B., Krakovszki Zs. 1, Andó

A kezdés előtt a tatabányai csarnok lelátóján és sajtótribünjén is az volt a slágertéma, létezik-e még olyan forgatókönyv a selejtezősorozatban, amellyel a magyar válogatott nem jut ki a januári, németországi Európa-bajnokságra, de a matematikai fejtegetések szerint ettől nem kellett tartani.

Csakhamar kiderült, hogy nincs is szükség számolgatásra, a válogatott ugyanis felkészülten játszott, remekül védekezett, ezt könnyű gólokkal használta ki, és a 12. percben már 7-3-ra vezetett. A svájciak időkérése után sem változott a játék képe, tovább nőtt a különbség (12-5), ám az első félidő hajrájában - a magyar hibákat kihasználva - egy 3-0-s sorozattal némileg csökkentették hátrányukat a vendégek.

A második felvonás elején a jól védő Székely Márton megszerezte pályafutása második és harmadik gólját a válogatottban, amely a tatabányai kapus jó teljesítményére alapozva visszaállította a nyolcgólos különbséget, sőt a 42. percben már tíz volt közte. A meccsnek még több mint a negyede hátra volt, amikor Rosta Miklós már tíz gólnál járt, amivel a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

Székely Márton 14, Andó Arián két védéssel zárt, a túloldalon Lucas Meister és Felix Aellen öt-öt gólt lőtt, Nikola Portnernek pedig tíz védése volt. A két csapat 39. egymás elleni meccsén 12 svájci siker és két döntetlen mellett 25. alkalommal győztek a magyarok.

A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2 (106-118), 4. Litvánia 2 (102-122)
A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő kontinenstornára.

MOL Sportágak
MOL Csapat