Izland és Dánia szellemét idézné meg Lékai Máté

2021. január 27. szerda 10:20

Ért már el hasonló méretű bravúrt a magyar kézilabda-válogatott, mint amire Franciaország ellen készül a világbajnokság negyeddöntőjében. Lékai Mátéval megidéztük a múltat.

Elérte a célját a világbajnokságon a férfi kézilabda-válogatott, miután a középdöntőben már a második meccsén kiharcolta a negyeddöntős szereplést. A mieink veretlenül meneteltek a tornán egészen a középdöntő utolsó meccséig, ahol Spanyolország ellen - tét nélküli mérkőzésen - elszenvedték első vereségüket, így a negyeddöntős ellenfél Franciaország lesz.

Gulyás István és Chema Rodriguez úgy döntöttek, hogy a spanyolok ellen több kulcsjátékost is pihentetnek a negyeddöntőre, így a cseresorral játszó magyaroknak nem igazán volt esélyük az Eb-győztes spanyolok ellen. Szerdán kiderül, megérte-e odadobni az utolsó csoportmeccset.

“Az biztos, hogy frissebbek leszünk, mintha végigjátszottuk volna a spanyolok elleni meccset” - szögezte le az egyik kimaradó kulcsfigura, Lékai Máté a MOL Csapat kérdésére válaszolva.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“Bár játékosként az ember mindig a pályán akar lenni, főleg a válogatottban, ezúttal megértettük és elfogadtuk a stáb döntését. Mi is úgy voltunk vele, hogy szinte mindegy, hogy a norvégokkal vagy a franciákkal vívjuk-e meg a negyeddöntőt, hiszen mindkettő borzasztó erős csapat, ezért tulajdonképpen ez a vereség valóban nem sokat számított.”

Számít a pihenés a sztárcsapat ellen?

A magyar válogatottra a világ egyik legjobb csapata vár a negyeddöntőben, Franciaország legyőzése minden körülmények között bődületes bravúr lenne a mieinktől, de Lékai nem idegeskedi túl a dolgot.

“Szerintem a franciáké a világ legerősebb kerete, nemcsak minden posztra jut világklasszis, de bizonyos pozíciókban mindjárt kettő is a rendelkezésükre áll. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem mi vagyunk a favoritok, és ha most azt kérdeznéd, hogy mégis hol van a gyenge pontjuk, akkor azt válaszolnám, hogy nincs nekik” - mondta vidáman Lékai.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“Nem is arra készülünk, hogy megpróbáljuk megtalálni a gyenge pontjukat, hanem arra, hogy a saját játékunkat minél hatékonyabban tudjuk játszani. A feladat egyébként egyszerűen összefoglalható: tökéletes meccset kell játszanunk. Védekezés, támadás, kapusteljesítmény, lerohanás és visszazárás, fizikai és mentális erő… ha csak egy is hiányzik ezek közül, már nem tudsz nyerni.”

A veszprémi irányító a rá jellemző mosollyal sorolta a fenti, egyáltalán nem a mieinket segítő körülményeket, de mielőtt az ember azt gondolná, hogy az esélytelenek nyugalmával megyünk bele a meccsbe, Lékai leszögezte:

“Ez egy ki-ki-meccs lesz. A világbajnokság egyenes kieséses szakaszában járunk, az elődöntő a tét, és hiába nem nekünk kedveznek az előjelek, a kezdő sípszó pillanatától az esélyek már mit sem számítanak. "Egyenrangú félként lépünk pályára a franciák ellen, mert tudjuk, nem az ölünkbe hullott a lehetőség, hogy vb-elődöntőért játszhatunk, hanem kemény megdolgoztunk érte.”

Izland és Dánia szelleme kísértsen!

Felvetettük az irányítónak, hogy nem is olyan régen már ért el hasonló helyzetben óriási bravúrt a férfi kéziválogatott, a 2017-es világbajnokságon az első egyenes kieséses meccsen az olimpia bajnok Dániát győzte le, ráadásul abból a győzelemből alaposan kivette a részét Lékai, hat góljával a mieink legeredményesebb játékosa volt.

 
Fotó: International Handball Federation/Facebook
 

“Igen, de az még csak a nyolcba jutást jelentette” - emlékeztetett Lékai, hogy azóta más lebonyolítású a világbajnokság. “Én inkább az Izland elleni olimpiai negyeddöntőt mondanám hasonló bravúrnak, hiszen az ugyanúgy elődöntőt ért, ahogy a franciáké most azt érne. A londoni mérkőzés egyébként is sportolói pályafutásom egyik legszebb emléke” - tette hozzá az irányító, aki a rendes játékidő utolsó másodpercében mentette hosszabbításra az Izland elleni thrillert.

“Szerda este ugyanúgy nekimegyünk a franciáknak, ahogy a dánoknak és az izlandiaknak is. Megvan a haditervünk, ahogy nekik is meglesz, és hát nagy újdonságot egyik csapat sem fog tudni mutatni a másiknak, úgyhogy - miként minden hasonló ki-ki-meccsen - ezúttal is az fog dönteni, hogy ki tudja ráerőltetni az akaratát a másikra.”

A Franciaország elleni mérkőzést január 27-én, szerdán 20.30-as kezdettel rendezik, a vb-negyeddöntőt az M4Sport élőben közvetíti. Továbbjutása esetén a magyar csapat a Svédország-Katar negyeddöntő győztesével találkozna az elődöntőben. 

MOL Sportágak
MOL Csapat