Jobban játszott, de megint kikapott a kéziválogatott

2023. január 27. péntek 19:46

A férfi kézilabda-válogatott jobban játszott, mint Dánia ellen, de kikapott Norvégiától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért rendezett helyosztón.

férfi kézilabda-vb, az 5-8. helyért, 1. játéknap:
Norvégia-Magyarország 33-25 (16-13)
Stockholm, v.: J. Bonaventura, C. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 47/33, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 7/6
kiállítások: 4, illetve 4 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 1, Bodó 5, Hanusz 1, Bánhidi 1, Ilic 1, Rodríguez 3, cserék: Sipos 1, Rosta, Lékai 6, Szita, Szöllősi 1, Ligetvári 4, Ancsin 1

A magyar csapat 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradt ki, Rosta Miklóst pedig az 52. másodpercben piros lappal végleg kiállították, mert úgy lőtt a hálóba egy büntetőt, hogy a labda súrolta a kapus fejét. A Szeged beállója nem döntötte meg Sipos Adrián "csúcsát", mert utóbbi a 48. másodpercben kapott pirosat a Portugália elleni csoportmeccsen.

A várakozásoknak megfelelően gyors, pontos játékkal kezdtek a skandinávok (5-2), de az egyre jobban - és a két nappal ezelőttihez képest sokkal jobban - védekező magyarok csakhamar egyenlítettek (6-6). Erre távoli átlövésekkel reagáltak a kétszeres vb-ezüstérmes norvégok, és 10-7-nél megint három találat volt az előnyük. 

Chema Vaquero szövetségi kapitány már az első félidőben lehetőséget adott Szöllősi Szabolcsnak és Ligetvári Patriknak, akik a korábbi mérkőzéseken kevés játékidőt kaptak. Bár Hanusz Egon és Ligetvári vezérletével a csapat felzárkózott 12-11-re, a folytatásban a támadásban elkövetett hibákat villámgyors ellenakciók végén rendre megbüntette az ellenfél, amely 16-12-re ellépett, a szünetben pedig három góllal vezetett.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A játék képe a második félidőben sem változott, a támadásban elkövetett hibák számából eredt az alapvető különbség a két csapat között, és az határozta meg az eredmény alakulását is. Előbb a magyaroknak volt egy 4-1-es sorozatuk, majd a norvégok egy 5-1-es szériával a játékidő háromnegyedénél eldöntötték a meccset (24-19).

Nem álltak le a norvégok

A skandinávok - akik ekkor már sokkal hatékonyabban védekeztek ellenfelüknél - ezzel nem elégedtek meg, tovább növelték előnyüket (30-22), és végül az erőviszonyoknak megfelelő, fölényes győzelmet arattak.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

Mikler Roland kilenc, a norvégoknál Kristian Saeveraas négy, Torbjörn Bergerud kilenc védéssel zárt, Sander Sagosen hét gólt szerzett. A két csapat 32. egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és két döntetlen mellett 12. alkalommal nyertek a norvégok.

A mieink Egyiptommal találkoznak a 7. helyért az utolsó vb-meccsünkön, és a mérkőzésnek meglehetősen komoly tétje van. A hetedik helyezett kerül a legkönnyebb olimpiai selejtezőcsoportba, ahol csak egy európai (a vb ezüstérmese) lesz, a másik két ellenfél más kontinensekről érkezik. Az első kettő jut ki Párizsba. 

MOL Sportágak
MOL Csapat