Källman: Meseszerű bajnoki címmel búcsúzom Szegedtől

2021. június 07. hétfő 11:02

A svéd világklasszis otthonra talált Szegeden, hét és fél év után egy félig magyarrá lett családdal együtt hagyja el a MOL-Pick Szegedet, méghozzá a lehető legszebb búcsú után.

Ennek így kellett történnie. Három másodperccel a bajnoki döntő lefújása előtt a labda az utolsó szegedi mérkőzését játszó Jonas Källman kezébe került, aki szépen felkanyarodott, és beverte a veszprémi kapuba azt a gólt, amivel eldőlt, hogy a finálé előtt esélytelennek tartott MOL-Pick Szeged kettős győzelemmel nyeri meg a bajnokságot.

“Meseszerű” - mondta nevetve a svéd világklasszis. “Nem tudom, így volt-e megírva, de ha igen, akkor köszönöm az íróknak. De talán nem túlzás, ha azt mondom, ez a gól már csak nekem volt fontos, ezért jobban szeretném, ha a csapat fantasztikus teljesítményéről beszélgetnénk” - mondta Källman. Legyen akkor úgy.

Veszprémben nyerni mindig bravúr

A szegediek háromgólos előnyt szorgoskodtak össze az első meccsen, és bár a veszprémieket súlyos gondok gyötörték, egyáltalán nem tűnt lefutottnak a párharc. Végül szegedi örömjáték lett a vége, a visszavágó alatt egyszer sem állt győzelemre a címvédő Veszprém, és a hajrá már abszolút izgalommentesen alakult.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 

“Keményen meg kellett küzdenünk azért, hogy a végén már tényleg ne legyenek izgalmak. Olvasom, hogy rosszul játszott a Veszprém, de én ezzel nem értek egyet. Küzdöttek, harcoltak végig, és biztos vagyok benne, hogy ha kiengedünk, megbüntettek volna minket."Szerencsére nem történt ilyen, végig koncentráltunk, és kifogtuk a szelet a vitorlájukból. Nem ők játszottak rosszul, hanem mi voltunk nagyon jók” - tette hozzá boldogan a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya.

Potenciális fordulópont volt, hogy a szegedi játék legfontosabb kulcsfigurája, Bánhidi Bence az első félidő végén piros lapot kapott. Aki folyamatosan figyeli Juan Carlos Pastor csapatát, az tudja, hogy a védekezést és a támadásokat is a beálló köré építi fel a spanyol mester, ezért borzasztó nehéznek ígérkezett a második félidő.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 

“Huhh, na most kell felkötni a gatyát - ez volt az első gondolatom nekem is” - mondta széles mosollyal Källman. “Az öltözőben azt mondtuk, itt vagyunk a győzelem kapujában, jobban játszunk az ellenfélnél, most nem szabad egy pillanatra sem visszavenni, hajtani kell tovább a Veszprémet. Úgy harcoltunk, ahogy egy ilyen meccsen muszáj, és meglett az eredménye.”

“Nem mondanám, hogy tökéletes meccset hoztunk le, de nagyon jól védekeztünk, és így a kapusaink is többet tudtak védeni, ami azt is jelentette, hogy jöttek a könnyű gólok lerohanásból. Ez volt a győzelem kulcsa, mert azzal, hogy felállt fal ellen kellett játszania a Veszprémnek, komoly időnyomásba is kerültek, miközben mi lerohanásból tartottuk az előnyünket.”

Nem ez a kedvenc trófea

A meseszerű lezárás ellenére Källman nem a 2021-es bajnoki címet tartja a legnagyobb szegedi eredményének. “Az első mindig, mindenben a legszebb, ezért az én kedvencem a 2018-as bajnoki aranyérem. Tizenegy évet várt rá a világ egyik legjobb szurkolótábora, tizenegy ezüst után egy jóval esélyesebbnek tartott Veszprémet győztünk le. Azt az ünneplést nem felejtem el, amígy élek” - sóhajtott nagyot a svéd világklasszis.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 

A kedvenc szegedi élményei közül Källman képtelen volt kiemelni egyet, bár szóba került jó néhány meghatározó pillanat, a szegediek Kálmánja hosszas gondolkodás után meglepő dolgot választott a Tisza partján töltött hét és fél évéből.

“A szegedi öltözőt szerettem a legjobban. Játékosok jöttek-mentek az évek során, de az öltöző hangulata megmaradt ugyanolyannak. "Ez volt a nyugalom szigete [safe space], pedig nyugodt nem volt soha, mindig ezer fokon izzott a levegő, de ha nyertünk, ha vesztettünk, mindig együtt tettük. Biztattuk egymást, támogattuk a társainkat, igazi közösség alakult ki.”

Szeged több, mint egy karrierállomás

Jonas Källman 2014 februárjában érkezett a MOL-Pick Szegedhez, miután a spanyol sztárcsapat, a Ciudad Realból kivált Atlético Madrid bedobta a törölközőt. A játékos hazatért Svédországba egy fél évre, innen költözött át a szezon közepén Szegedre, ahova a néhány hónappal korábban kinevezett Juan Carlos Pastor hívta.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 

“Nagy döntést hoztunk a Magyarországra költözéssel, hiszen már 32 éves voltam, és egy féléves kisbabával együtt kellett új életet kezdenünk Szegeden. Ennél jobb döntést nem is hozhattunk volna. Otthonra találtunk a városban, fantasztikus éveket töltöttünk itt el, és most rendkívül nehéz lesz magunk mögött hagyni Szegedet.”

“A kisebbik fiam itt született, ő harmadrészt magyar, harmadrészt svéd és harmadrészt spanyol, de az biztos, hogy Szeged az otthona. "A nagyobbnak még inkább, túl azon, hogy sokkal jobban beszél magyarul, mint svédül, őt ide köti az egész élete, itt nőtt fel, itt vannak a barátai, az iskolatársai. Nagyon nehéz nekik a költözés” - mondta szomorkásan a svéd klasszis, akinek a távozásával kapcsolatban megjelentek furcsa hírek is.

“Olvastam én is, hogy felkapta a magyar sajtó egy svéd lapnak adott interjúmat, és szeretném leszögezni, hogy nem haraggal válok el Szegedtől. Egy egyszerű félrefordításról van szó, semmi többről” - szögezte le Källman.

Az új csarnok a legnagyobb szívfájdalom

A svéd klasszis nagyon szerette az Újszegedi Sportcsarnokot, de nem tagadja, szívesen pályára lépett volna az épülő új arénában. A hazai rendezésű Európa-bajnokság egyik helyszíneként novemberre elkészülő csarnokban nyolcezer szegedi szurkoló buzdíthatja majd a MOL-Pick Szegedet.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 

“Éveken át hallgattuk, hogy hamarosan felépül a csarnok, erre most, hogy tényleg felépül, már nem leszek a csapatnál. Pech, mert aki egyszer már átélte a szegedi csarnok hangulatát, az természetesen vágyik rá, hogy ugyanezt megtapasztalja egy nagyobb arénában is, de így hozta az élet. Az Újszegedi Sportcsarnok hangulatát viszem magammal, nincs okom panaszkodni.”

“Ahogy az egész szegedi időszakkal kapcsolatban sincs. Boldog voltam itt kézilabdázóként, családapaként és szegedi polgárként is. "Az itt töltött időszak egyetlen problémája a sérüléseim voltak, hiszen négyszer is meg kellett műteni, de nem panaszkodom. Ott lehettem a klub történetének legnagyobb sikereinél, sok boldog pillanatot okozhattam a szegedi szurkolóknak, ennél többet pedig egy sportoló nem kívánhat” - mondta a néhány nap múlva 40. életévét betöltő klasszis.

MOL Sportágak
MOL Csapat