Káprázatos magyar bravúr a vb egyik favoritja ellen

2023. január 14. szombat 22:17

A férfi kézilabda-válogatott elképesztő második félidejével legyőzte Izlandot az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének második fordulójában.

férfi kézilabda-vb, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Magyarország-Izland 30-28 (12-17)
Kristianstad, v.: J. Bonaventura, C. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 46/30, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 4/4
kiállítások: 10, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 3, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 6, Rodríguez 4, cserék: Sipos, Bodó 3, Hanusz, Ilic 1, Székely, Ligetvári, Rosta 4

A magyar csapat 18 fős keretéből két szélső, Kovacsics Péter és Bujdosó Bendegúz maradt ki, a kisebb csípősérüléssel küszködő Ancsin Gábor viszont a kezdőcsapatban kapott helyet. Ami a hangulatot illeti, a két nappal korábbi, Koreai Köztársaság elleni meccs szöges ellentétje volt a szombati találkozó, ugyanis 4500 izlandi és jó néhány magyar szurkolóknak köszönhetően szinte telt ház, és fantasztikus atmoszféra volt a csarnokban.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A magyar együttes tudatosan lassította a játékot támadásban, ennek ellenére több hibával kezdett, amit ellenfele rendre kihasznált. A tizedik percben sikerült az egyenlítés, mert kezdett összeállni a védekezés, elöl pedig Szita szórta meg az izlandiakat.

Rengetegszer kerültünk emberhátrányba

Kicsit megtorpant a magyar csapat, néhány kiállítás is hátráltatta, és a csereként beállt játékosok sem tudtak segíteni, ráadásul Sipos Adriánt másodszor is kiállították. Izland 12-8-ra ellépett, ekkor José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időt kért, de Björgvin Pall Gustavsson a folytatásban is remekül védett.

Öt kapott gól után talált be ismét a magyar válogatott, azonban a felzárkózásra nem volt esélye, mert egyrészt - a meglehetősen furcsa felfogásban tevékenykedő francia játékvezetők miatt - szinte folyamatosan emberhátrányban kellett játszania, másrészt a támadásban elkövetett, ki nem kényszerített hibákat rendre kihasználták az izlandi sztárok, és a szünetben öt góllal vezettek.

A lendületesen, gyorsan, pontosan, kevés hibával kézilabdázó izlandiak ellen a második félidőben is rettenetesen nehéz dolguk volt Lékaiéknak, ám a javuló védekezésre alapuló 4-0-s sorozat után a rivális kénytelen volt időt kérni a 47. percben, már 25-23-as állásnál.

A magyar csapat ezután kétszer is támadhatott az egygólos hátrányért, de Viktor Hallgrímsson mindkétszer védett. Bóka Bendegúz végül sikerrel járt, Rosta Miklós egyenlített, Bodó Richárd találatával pedig 1-0 után ismét vezetett a válogatott. Mikler Roland ebben a szakaszban bravúrosan védett, különösen Elíson lövéseire érzett rá, erre alapozva egy 5-0-s sorozattal zárt a csapat, és óriási bravúrral győzött a vb egyik favoritja ellen.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A Telekom Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson kilenc, Ómar Ingi Magnússon hét gólt szerzett, Björgvin Pall Gustavsson kilenc, Viktor Hallgrímsson két védéssel zárt. Mikler kilenc, Székely Márton egy lövést hárított.

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Magyarország 4 pont, 2. Portugália 2 (58-54), 3. Izland 2 (58-56), 4. Koreai Köztársaság 0 A középdöntőbe az első három helyezett jut.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat