Kovacsics Anikó: Előre gátlások és kishitűség nélkül

2023. március 01. szerda 11:00

Cirjenics-Kovacsics Anikó hosszú kihagyás után már tagja a női kéziválogatott keretének, és tudja, milyen nehéz út vár a csapatra a nagy célként megfogalmazott olimpiáig.

Visszatért, de egyelőre csak csendes szemlélője a női kézilabda-válogatott munkájának Cirjenics-Kovacsics Anikó. A Ferencváros irányítója aki sérülés és gyermekvállalás miatt hosszú ideje nem léphetett pályára, egy apró húzódás miatti óvatosságból még nem tud teljes intenzitással visszatérni a válogatottba, ám egyelőre nem is ez a cél.

“Azon kevesek közé tartozom a válogatottban, akik eddig még nem dolgoztak együtt Vovával [Vlagyimir Golovin kapitány - a szerk.], ezért is éreztem fontosnak, hogy ha csak a videózások és taktikai foglalkozások miatt is, de mindenképpen ott legyek a csapattal Telkiben. Így nem egy éles tétmeccsen kell ismerkednünk egymással, hanem a közös munka első lépésein már átesve” - mondta a MOL Csapatnak a klasszis irányító.

Nem könnyű újat mutatni

Kovacsics Anikó még az érettségije előtt volt, amikor BL-döntőt játszott a Győrrel, így természetesen nem turistáskodni utazott Telkibe a válogatotthoz. Az irányító elmondta, elsősorban arra kíváncsi, hogyan gondolkodik a kapitány.

“Sok edzővel volt szerencsém dolgozni, ismerem a különböző kézilabda-filozófiák alapvetéseit, így nagy meglepetések nem értek a csapat játékával kapcsolatban."De fontos volt, hogy lássam a gyakorlásokat, együtt videózzunk és megismerjem az alapkoncepciót kiegészítő gondolatokat, amiknek döntő jelentőségük van.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Természetesen láttam a csapatot az Európa-bajnokságon is, de nehéz úgy véleményt formálni a játékról, hogy az utolsó pillanatban kidől néhány kulcsjátékos. Tudom, mit szeretne viszontlátni a kapitány, és őszintén mondhatom, a gyengébb eredmények egyáltalán nem a taktikának, sőt nem is a játékosok kézilabdatudásának tudhatók be” - mondta a játékos, aki alaposan megszenvedte az Európa-bajnokságot.

Nagyon kellenek a rutinos játékosok

Az Eb nem sikerült jól, igaz, nem is lehetett sokkal többet várni a mieinktől, hiszen nemcsak a rutin, hanem a lövőerő és sebesség is hiányzott Golovin kapitány csapatából. Azt azonban Kovacsics sem gondolja, hogy a problémák egycsapásra megoldódnak azzal, hogy visszatér néhány rutinos, BL-ben edződő kézilabdázó.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Minden könnyebb, ha a játékosok a BL-ben szerepelnek, és hétről hétre a legmagasabb szintű, leggyorsabb, legkeményebb sorozatban lépnek pályára, de nem ez a döntő."

Úgy gondolom, az Európa-bajnokságon sem ez okozta a problémát, hanem az, hogy sokszor egy rossz döntés is elég volt, és máris elillant az önbizalom és fejben szétesett a csapat. Ebben talán segíteni fog, ha a pályán lesznek a rutinos játékosok, de mindenkinek meg kell értenie, hogy nem várhat a másikra. Azért válogatott, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudja!” - mondta határozottan az irányító.

“Többszörösen kiderült, hogy nem a játéktudás a gond, hiszen a legjobbakkal is pariban tudtunk lenni egy-egy periódusban. Ezekből a szakaszokból kell erőt meríteni, és ami a legfontosabb, végig fenn kell tartani a koncentrációt, hogy ne legyenek olyan hosszú hullámvölgyek, amik eldöntik a meccseket.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Mivel nem egy vagy két ember nyer meg egy meccset, nekünk csak akkor lehet esélyünk, ha csapatként dolgozunk együtt. Igaz ez a támadásra és a védekezésre is Igaz ez a támadásra és a védekezésre is, és a legutóbbi telki edzésen is pont ezt sulykolta Vova: fejben élesen, minden eshetőségre készen kell mozognia együtt a falnak, mert csak így tudjuk kisegíteni egymást.”

A legfontosabb cél a csapat előtt természetesen a párizsi olimpiára való kijutás, ám ehhez előbb a vb-selejtezőket kell sikerrel venni, utána pedig a világbajnokságon kell sokkal jobban teljesíteni, mint az Eb-n. Kovacsics szerint sok minden - főleg rengeteg munka - kell ahhoz, hogy kijussunk a játékokra, de van egy dolog, ami minden másnál fontosabb.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Ha nem hisszük el, hogy ki tudunk jutni, akkor akár el is felejthetjük az olimpiát. Le kell küzdeni mindenféle gátlást és kishitűséget, és arra kell koncentrálni, hogy ha a klubjában valaki tud meghatározó teljesítményt nyújtani, akkor azt a válogatott hasznára is tudja fordítani. Ha így lesz, a legjobbakkal is állni fogjuk a versenyt, és kezdhetünk álmodozni” - tette hozzá mosolyogva az irányító.

MOL Sportágak
MOL Csapat