Lékai: Amikor Bóka belőtte, már tudtam, hogy nyerünk

2018. június 12. kedd 10:00

Lékai Máté a káprázatos bravúrt elérő férfi kéziválogatott egyik kulcsembere volt Szlovéniában, de az irányító még nem érzi úgy, hogy fél lábbal a vébén lennénk.

A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási bravúrt bemutatva öt góllal győzött Szlovéniában vb-selejtezőn, és így nagyon közel került ahhoz, hogy kijusson a dán-német közös rendezésű világbajnokságra. Ez maga a torna miatt azért is fontos, mert a vébéről lehet legkönnyebben eljutni az olimpiai selejtezőig, míg a világbajnokságról lemaradó kluboknak erre csak a 2020-as Eb-n lenne lehetőségük, amihez - általában - legalább a négy közé kell jutni.

A magyar válogatott kiválóan védekezett Koperben, sikerült kevés gólon tartani a legutóbbi vb bronzérmesét, de nem csak a magyar fal dolgozott jól, hiszen amellett, hogy sok gólt dobtunk, még a szlovén lerohanásoknak is sikerült elejét vennünk a hatékony támadójátékkal. Ennek volt az egyik kulcsszereplője Lékai Máté.

A szlovénok még most sem értik

Eredmény, férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés: Szlovénia-Magyarország 24-29 (14-13) Gólszerzők: Kavticnik 7, Zarabec 4, Mackovsek, Cingesar 3-3, Blagotinsek, Janc, Dolenec, 2-2, Gaber 1, illetve Bóka, Bodó, Lékai 6-6, Nagy L., Balogh Zs. 3-3, Bánhidi 2, Ilyés, Ligetvári, Sipos 1-1 Némi meglepetésre nem teltek meg teljesen az Arena Bonifika lelátói, a magyar szurkolók viszont mindkét, számukra fenntartott szektort megtöltöttek.

“Nem is nagyon lehet különválasztani a két dolgot, hiszen ha jól megy a védekezés, könnyebb gyors támadásokat vezetni, ha pedig a támadások rendben vannak, akkor nem engedünk könnyű gólokat az ellenfélnek. Összességében azt mondom, az egész csapat végig kiválóan teljesített, ennek köszönhetően arattunk bravúros győzelmet” - mondta az irányító a MOL-csapatnak.

Okosan, hosszan, a játékot lassítva

Lékai elmondta, a stabil védekezés mellett nagyon fontos volt, hogy a csapat támadóstratégiája is kiválóan működött. “Hosszú lefolyású támadásokat terveztünk, hogy lassítsuk a játékot, és persze fontos célunk volt, hogy nagyon vigyázzunk a labdára, mert a szlovénok egyik legnagyobb fegyvere a lerohanás.”

 
Fotó: MKSZ
 
“A hosszú támadások végén szerencsére sokszor találtunk ideális lövőhelyzetet, amiket be is lőttünk, így a szlovénok nem tudtak gyorsan indulni rólunk. Márpedig felállt fal ellen mindig sokkal nehezebb, ráadásul nekünk nagyon összeállt a védekezésünk, így sikerült kifognunk a szelet a vitorlájukból. Jól el is bizonytalanodtak a végére” - mondta büszkén az irányító.

“Az volt a kulcs, hogy sok átlövésgólt tudtunk szerezni, és úgy általában a lövéseinkből jó százalékban született gól. A kapusaik nem tudtak sokat hozzátenni, de ez egyben figyelmeztetés is számunkra, hiszen nem valószínű, hogy még egyszer ilyen gyengén fognak védeni. "Azt tudtuk, hogy támadásban csak nagyon kevés hiba fér bele, és szerencsére nemcsak az átlövésekkel operáltunk jól, de bőven voltak extra góljaink is.”

 
Fotó: MKSZ
 
“A kézilabdában mindennek a védekezés az alapja, ha az nem működik, nincs is miről beszélnünk. Nekünk most kiválóan összeállt a falunk, amihez támadásban mi is hozzátettük a magunkét azzal, hogy nem engedtük futni a szlovénokat. Elmondható, hogy elég jól működött, amit kitaláltunk erre a meccsre” - mondta Lékai, aki csaknem kéthónapos szünet után játszott újra tétmeccset.

Nem becsültek le minket

A magyar csapattól már a győzelem is bravúrnak tűnt előzetesen, nemhogy az ilyen nagy arányú siker, amiben a sajtó szerint szerepe lehetett annak is, hogy az Eb-n látott magyar csapatból indultak ki a szlovénok, akik így kicsit lebecsülték a mieinket.

“Én nem éreztem rajtuk semmi ilyesmit” - mondta Lékai, aki klubcsapatában két szlovén válogatottal, Blaz Blagotinsekkel és Gasper Marguccsal is együtt játszik. “Egyáltalán nem örültek, hogy velünk kerültek szembe, és úgy gondolom, nehéz meccsre számítottak. Az már inkább a mi dicséretünk, hogy a végére sikerült őket teljesen elbizonytalanítanunk.”

 
Fotó: MKSZ
 
“Persze az az Eb-n is kiderült, hogy jobb csapatuk van, de nyilván ők is pontosan tudták, hogy [Nagy] Laci [Ilyés] Feci visszatér, úgyhogy szerintem tudták, mit várhatnak tőlünk. Amikor ekkora a tét, akkor amúgy is mindenki mindent belead, ilyenkor természetes, hogy röpködnek a pofonok” - tette hozzá Lékai, aki inkább elszenvedője, mint kiosztója az említett pofonoknak. “Aki irányítónak megy, az számoljon ezzel” - mondta nevetve.

Adtunk is, kaptunk is

A koperi mérkőzés valóban elég keményre sikeredett, amit az is mutat, hogy a játékvezetők összesen 44 perc kiállítást osztottak ki, sőt két magyar játékos, Bánhidi Bence és Sipos Adrián is piros lapot kaptak.

“Nyilván a taktikánk része volt, hogy kemények leszünk velük, de ők is pontosan ugyanilyen kemények voltak velünk. Utólag már teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy kinek mit fújtak a játékvezetők, most már csak az számít, hogy minél jobban felkészüljünk a visszavágóra.”

 
Fotó: MKSZ
 
Lékai hosszú heteket hagyott ki a selejtező előtt egy kézsérülés miatt. Az irányító az április 15-én rendezett Magyar Kupa-döntőn sérült meg, azóta  az első tétmeccse volt a koperi selejtező, de a játékán nem érződött, hogy nincs száz százalékos állapotban. “Pedig még érzek fájdalmat a kezemben, de szóba sem került, hogy kihagyjam a meccset. Koperben egy ütközésnél újra kaptam rá egyet, de biztos vagyok benne, hogy összedrótoznak a szakik a visszavágóra” - tette hozzá vidáman a szlovénokat hat góllal szomorító irányító.

Rákérdeztünk, mikor érezte először, hogy akár a győzelem is meglehet, Lékai határozottan felelt: “Amikor Bóka bevágta az üres kapuba, már tudtam, hogy ezt már nem engedjük ki a kezünkből. Az utolsó tíz percben már jobbára nálunk volt az előny, de azzal az üres kapus góllal vezettünk először hárommal, és ott már lehetett érezni, hogy a szlovénok tanácstalanok.”

Semmi nem dőlt el

A magyar sajtóban már olvashatók olyan vélemények is, hogy formalitás lesz a visszavágó, és hogy fél lábbal már a vébén van a magyar csapat, de Lékai - az egész csapattal egyetemben - nem így gondolkodik.

 
Fotó: MKSZ
 
“Nagy volt az öröm az öltözőben a lefújás után, de már akkor mondogattuk egymásnak, hogy még csak félidő van, hátra van a párharc fele."Nagy öröm, hogy ilyen jó helyzetből várhatjuk a visszavágót, de egy percre sem lankadhat a figyelmünk, mert kiváló csapat az ellenfél. Jól állunk a félidőben, de ebben a párharcban csak a végeredmény számít, és ahhoz még egy nagyon kemény 60 percet le kell játszanunk.”

“Ugyanolyan harcosan, de tiszta fejjel kell kézilabdáznunk Veszprémben, mert ezzel adhatjuk meg az értékét a szlovéniai bravúrnak. Az ellenfél biztosan nem fogja feladni, így mi sem tehetjük meg nekik azt a szívességet, hogy lazán állunk a meccshez. Ünnepelni akarunk Veszprémben” - zárta gondolatait Lékai.

MOL Sportágak
MOL Csapat