Lékai Máté: Kellemes teher a válogatott vezérszerepe

2018. január 13. szombat 12:55

Az egész ősszel bombaformában játszó veszprémi irányítót feldobja, hogy sok magyar szurkoló előtt, fontos tornán bizonyíthat, és nem tart senkitől.

 “Addig alszom, amíg hagynak” - mondta nevetve Lékai Máté arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen babonája a fontos mérkőzések előtt. A veszprémi irányító a dánok elleni mérkőzés délelőttjén elmondta,  nem izgulja túl sem az első mérkőzést, sem az egész tornát, holott tudja, a szokottnál nagyobb teher hárul rá.

“Szerencsére jó formában kézilabdáztam egész ősszel, és nagyon bízom benne, hogy az Európa-bajnokságon is kitart a formám. Próbálok megfelelni az elvárásoknak, de hiba lenne rám kihegyezni a válogatott szereplését, hiszen együtt nyerünk, együtt vesztünk. Nekem tökéletesen megfelel, ha úgy nyerünk, hogy nekem nem megy igazán jól a játék” - mondta Lékai.

A válogatottban is vezérnek kell lennie

Az irányítóra nem csak a pályán hárul nagy teher, hanem a csapat vezéreként is, hiszen Nagy László visszavonulása után sokan tőle várják, hogy a csapat élére álljon a nehéz helyzetekben.

“Nem tudom, ez mennyire állja meg a helyét, hiszen a válogatott a visszavonult klasszisaink nélkül is tele van kiváló kézilabdázókkal. Nyilván benne van, hogy az irányító szerepe mindig kulcsfontosságú a mi sportágunkban. Én úgy vagyok vele, ez egy kellemes teher számunkra, és a nyomás engem amúgy is mindig feldob. A jó csapatok ellen tudom a leginkább felpörgetni magam. De még egyszer hangsúlyozom: nem én vagyok a fontos, hanem a csapat.”

 
Az irányító elmondta, ez a szerep annyira nem új neki, hiszen a tavalyi világbajnokságon is hasonló volt a helyzet. “Nagy Laci sajnos sérülten érkezett Franciaországba, és csak egy meccsen tudott pályára lépni, így az ő hiányát ha nem is megszoktuk, de kezdünk megbirkózni vele.”

Harc az utolsó leheletig  

Az év játékosának választott Lékai szerint a válogatott és a klubcsapat teljesen más kávéház, hiszen míg a klubcsapatok tökéletesre csiszolt csapatjátékkal esnek egymásnak, addig a válogatottaknak csak évente egy hónap közös munka jut, így nagyobb szerepet kapnak az egyéni kvalitások. “A kevesebb együtt töltött idő kevesebb közös edzést is jelent, így természetesen a játékkapcsolatok sem olyan kifinomultak, mint a klubcsapatokban. Ez ugyanakkor nem feltétlenül hátrány, hiszen minden csapatnak ugyanannyi ideje van a felkészülésre.”

“Nem csak a magyar válogatott változott sokat, és nem mi vagyunk az egyetlen csapat, amely új edzővel érkezik a tornára. Az olimpiai ciklus közepén vagyunk, és bár a világbajnoki selejtezők szempontjából nem mindegy, hogy szereplünk, ez a torna elsősorban a játékunk összecsiszolásáról szól. Szó sincs azonban arról, hogy előre magyarázkodnék. Az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk, ennyit biztosan ígérhetek.”

Ha már az új edző szóba került…

“Ljubomir Vranjes felkészült, remek edző, és őszintén mondhatom, nagyon jó érzés az általa irányított csapat tagjának lenni. Vannak újdonságok a játékunkban, de véleményem szerint a kézilabdában az egyéni kvalitásoknak mindig nagyobb szerepe van, mint a csapatok taktikájának, hiszen olyan óriási különbségek nincsenek a csapatok játékrendszerei között” - mondta Lékai, akinek nagyon fekszik a svéd szakember által favorizált gyors kézilabda. Azt ugyanakkor a veszprémi irányító sem tagadja, hogy a jó védekezés, illetve a kapusteljesítmény elsődleges fontosságú lesz a horvátországi tornán is.

 
“A kapus mindig nagyon fontos a kézilabdában: hiába játszol jól, ha nincs mögötted kapusteljesítmény, nem tudsz nyerni. Szerencsére nekünk két egészen kiváló kapusunk van, akiktől biztosan számíthatunk meghatározó teljesítményre, és én bízom a csapat védekezésében is. Még Vranjes is keresi a leghatékonyabb védekezési felállásunkat, de biztos vagyok benne, hogy megoldják a dolgokat a fiúk hátul is.”

Korábban az volt a válogatottat illető legfontosabb alaptézis, hogy csak akkor van esélyünk a legjobbak ellen, ha kevés gólon tartjuk az ellenfeleket. Vranjes érkezésével ez is megváltozóban van. “A játékunk sebességének növekedésével együtt jár, hogy több támadás van a meccseinken, és ebben természetesen ugyanúgy benne van a több lőtt, mint a több kapott gól. Vranjessel már nem törekszünk a játék lassítására, és egyébként sem azt mutatják a nemzetközi trendek, hogy meg lehet úszni a meccseket 23-25 kapott góllal.

"Ha így alakul, az azt jelenti, hogy az egyik kapus őrületes napot fogott ki, vagy a támadócsapnak volt nagyon rossz napja” - mutatott rá Lékai, majd megjegyezte, a nyitónapon lejátszott Franciaország-Norvégia mérkőzésen 63 gól született, és a nyolc pályára lépő csapat közül csak a szerbek nem lőtték meg magukat (őket 22 gólon tartotta az elképesztően masszív horvát védőfal). “Ellenük is lehet jól játszani, de erről legyen elég annyi, hogy ha lesz meccsünk velük, már elégedett leszek az Eb-vel” - mondta a házigazdával kapcsolatban Lékai.

Az olimpiai bajnokkal kezdünk

Még a csapat búcsú-sajtótájékoztatóján mondta - az egybegyűlt újságírók derültségét kiváltva - Lékai, hogy “ha jól emlékszem, a dánok mögöttünk végeztek a legutóbbi világbajnokságon”. Ez elsősorban az ő szájából vicces, hiszen a komoly meglepetésre (27-25-re) megnyert nyolcaddöntőben brutálisan nagyot játszott, hat góljával a csapat legeredményesebb játékosa volt.

Arra, hogy készült-e külön a dánokból, illetve arra készen áll-e, hogy kitüntetett figyelemmel követik majd a dán védők, azt válaszolta, “természetesen levideóztunk mindent, felkészültünk a dánok elleni mérkőzésre. Az engem érintő figyelemmel kapcsolatban pedig csak az a lényeg, hogy a bírók is észrevegyék a pofonokat, amiket kapok” - mondta nevetve.

“Meg akarjuk verni a dánokat! Mindenki arra készül, hogy legyőzzük őket, ez egyértelmű. Aki nem hisz benne, annak nincs helye a csapatunkban. Tudjuk, milyen egyéni képességekkel rendelkező játékosaik vannak, tisztában vagyunk vele, mire kell figyelni ellenük, úgyhogy nagyon várjuk az esti meccset.”

Hazai pálya

Lékai arra számít, hogy Varasdon szinte hazai pályán lép pályára a válogatott. A magyar határtól mindössze 45 km-re levő város csarnokában az előzetes hírek szerint szép számmal lesznek magyar szurkolók, és az irányító szerint a biztatás nagyon fontos lesz a fiatal válogatottnak.

 
“Címeres mezben pályára lépni egyébként is kiváltság egy ilyen nagy tornán, az élmény pedig azzal lesz feledhetetlen, hogy szinte hazai pályán játszhatunk majd. Amúgy is tudja mindenki, hogy kutya kötelessége meghalni a pályán, és amikor ennyi magyar szurkoló biztatja az embert, akkor képes szárnyakat kapni.”

A magyar válogatott szombaton (20.30) Dánia ellen kezdi meg a szereplését, hétfőn Spanyolországgal, szerdán Csehországgal játszik az Európa-bajnokság csoportkörében. A négyesből az első három helyezett jut a középdöntőbe.

MOL Sportágak
MOL Csapat