Magabiztosan jutott középdöntőbe a női kéziválogatott

2023. december 02. szombat 22:58

Kamerun 39-20-as legyőzésével a női kézilabda-válogatott bejutott a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjébe.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Kamerun 39-20 (18-8)
Helsingborg, 589 néző, v.: Budzak, Zahradnik (szlovákok)
lövések/gólok: 49/39, illetve 43/20
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Szemerey - Töpfner 5, Klujber 7, Vámos 1, Bordás 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 6, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 4, Juhász 2, Pásztor 1, Füzi-Tóvizi 4, Simon 2, Bukovszky

"Az volt a cél, hogy például a védekezésben folytassuk ott, ahol abbahagytuk, ez nagyjából fél órán át működött" - fogalmazott. Mint mondta, inkább mindenki labdával kezdeményezett, ami nyitott védekezés ellen nem működik, emiatt volt sok labdaeladás. Az MTI kérdésére, hogy okozhatta-e izgulás a félidők elején tapasztalt pontatlan perceket, azt felelte: nagyon figyelnek rá, de lehet, hogy közrejátszott. "Dadogós volt akkor a játék, sok volt a pontatlanság, gyorsabban futottunk, mint a labda ment, ennek is köszönhető."

 
Nem játszottunk tökéletesen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A kapitány rámutatott: a Montenegró elleni rangadó előtt még egy napjuk van a felkészülésre. A kulcsmérkőzés előtt fontos, hogy szét tudták osztani a játékidőket, már mindenki tapasztalta a vb légkörét. Klujber Katrin játékideje volt több az ideálisnál, rá a balkániak ellen is nagymértékben lesz szükség, ezért kapott az első félidőben 17, a másodikban 15 percet, ami jót tett az erőállapotának. A születésnapján négyszer eredményes Albek Annát a találkozó után énekkel köszöntötték a szurkolók. (A játékossal a vb előtt beszélgettünk:)

"Hidegrázós, nagyon jó érzés a nemzeti csapatban ünnepelni a születésnapomat. Kiskorom óta ez volt az álmom, hogy majd pályán lehessek ekkor, hiszen a világversenyek mindig ekkor vannak, mindig úgy tekintettem a tévén keresztül ezekre a meccsekre, mint külön születésnapi ajándékokra. Nagyon jó érzés volt a pályán lenni" - fejtette ki az MTI-nek az első találkozót betegség miatt kihagyó Albek, aki egész héten a csapattal edzett, így teljesen fittnek érzi magát.

Leszögezte: nem volt elégedett a teljesítményével, mivel nem használta ki valamennyi lehetőségét. Előretekintve kiemelte, mindenki nagyon motivált az együttesből, mivel tudják, mennyi múlik rajta, komolyan veszik a feladatot és meg szeretnék ragadni a lehetőséget. Az eredeti posztját tekintve beálló Füzi-Tóvizi Petra rövid időre kényszerből a szélen játszott. Mint elismerte: van még mit fejlődnie ezen a területen. A kameruniakat kiszámíthatatlan stílusúaknak nevezte.

 
Nem lehetett kérdés (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

"Ez volt benne a nehéz, szerintem néha még ők sem tudták, hogy mit szeretnének" - vélekedett. - "A montenegróiak teljesen más stílusban játszanak, az kicsit közelebb áll hozzánk, mint ez." A középdöntőbe legalább két pontot már visz a nemzeti csapat, amely hétfőn 20.30-tól a csoportkör rangadóján a szintén két sikerrel kezdő Montenegróval találkozik. A legjobb nyolc közé kerülés szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és a Kossuth Rádió.

Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ott a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál négyes három továbbjutójával találkoznak a magyarok Göteborgban, ahonnan az első két együttes kerül a negyeddöntőbe.

MOL Sportágak
MOL Csapat