Marosi László: Néhány játékosnak túl nagy ugrás volt az Eb

2018. január 21. vasárnap 18:58

A szakmai értékeléshez még túl korán van, de a Horvátországból hazafelé tartó Marosi László MKSZ-alelnök néhány gondolatát megosztotta velünk.

A férfi kézilabda-válogatott története legrosszabb Eb-szereplésével nulla ponttal végzett, és kiesett az Európa-bajnokság csoportkörében. A mieink játéka az első két meccsen elfogadható, helyenként kimondottan jó volt, ugyanakkor a sorsdöntő, Csehország elleni összecsapáson sem csapatként, sem egyénileg nem ment a játék, és a csehek megérdemelten győzték le Magyarországot.

Marosi László, a szövetség alelnöke szerint az eredmény ugyan csalódást keltő, de nem szabad a fiatal játékosokat eltemetni a balul sikerült torna után. “Természetesen mi sem vagyunk elégedettek, de nem akarunk a szakmai tanulságok levonása előtt egyből felelősöket keresgélni.  Egyébként azt gondolom, sokkal több van a csapatban, és nem csak az Európa-bajnokságon elért eredményekhez képest” - mondta a MOL-csapatnak Marosi.

Túl nagy szintet kellett volna lépni

Az egykori vb-ezüstérmes klasszis elmondta, szerinte néhány játékosnak túl nagyot kellett volna ugrania . “Úgy gondolom, sok játékosnak túlságosan nagy ugrás volt ez az Európa-bajnokság. Néhányuknak még túl mély volt a víz, és bár van, akivel kapcsolatban ez meglepő volt, tulajdonképpen nincs min csodálkozni.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Az a helyzet, hogy a válogatott játékosaink közül sokan nem számítanak húzóembernek a klubjukban, így hiába vártuk tőlük, hogy a válogatottban ilyen rövid idő alatt azzá válnak.” - tette hozzá Marosi.

hogy szerepelt Vranjes?

Az alelnök, aki Horvátországból hazafelé, az autóban értünk el, azt kérte, a bővebb szakmai elemzéssel várjunk még pár napot, de egy rövid értékelésre azért vállalkozott. “Nem hiszem, hogy fejeknek kellene hullania az Európa-bajnokság után. Kritikusak vagyunk, nem akarjuk megkerülni a felelősség kérdését, de még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy szakmai elemzésről beszéljünk.”

“Ugyanakkor szeretném kiemelni, hogy nagyszerű szellemű, a végsőkig küzdő csapatunk volt a tornán. Mondhatják, hogy ez természetes, de ezt mindenképpen az erények közé kell sorolnunk. Senki nem adta fel a harcot egy pillanatra sem, és higgyék el nekem, a játékosoknál senkit nem bánt jobban, hogy így sikerült a torna” - tette hozzá az alelnök.

Vannak komoly szerkezeti gondok a csapatnál

Marosi szerint komoly gondot okozott a kapitánynak, hogy a védekezést nem tudta úgy összerakni, ahogy a magyar válogatottól megszokhattuk, ám ezt a szövetség szakmai vezetője nem tudja Vranjes nyakába varrni. “Összességében elmondható, hogy nem működött elég jól a válogatott védekezése. Sok olyan játékos van, aki vagy csak támad, vagy csak védekezik a klubjában, ebből kellett volna működő játékot csinálnia Ljubomir Vranjesnek, és lássuk be, ez nem könnyű feladat.”

 Marosi László (J3) a búcsú-sajtótájékoztatón
 
A magyar gólkirálysági rekordot tartó Marosi (zsinórban hatszor volt a magyar bajnokság legeredményesebb játékosa) szerint a csapat szerkezeti gondjai abból is adódnak, hogy a jó védőjátékosok nem világszínvonalú támadók, akiktől pedig a gólokat várjuk, azok nem, vagy csak korlátozottan alkalmazhatók egy hatékony védőfalban. Vranjes próbált balanszt találni az átrendeződésekben, de ennek inkább a védekezés látta a kárát, ami hatással volt a kapusteljesítményre is.

Mindent fel kell tenni a vb-selejtezőkre

Marosi szerint komoly feladatok várnak a válogatott stábjára tavaszig, hiszen a jól olvasható szerkezeti gondok mellett mentálisan is fel kell hozni a csapatot. Erre már csak azért is óriási szükség lesz, mert a csoportkör után kieső magyar válogatott nem lesz kiemelt a vb-selejtezők sorsolásánál, azaz a mostani Eb első 12 helyezett csapata (+ a legjobb kieső Izland) közül kap majd ellenfelet a nyár elején esedékes párharcra.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Abszolút prioritást kell élveznie a vb-selejtezőknek, amiknek úgy kell nekimennünk, hogy az életünk múlik rajta. Ha ugyanis nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor már csak a rákövetkező Eb-n harcolhatjuk ki az olimpiai szereplés jogát, az pedig már borzasztóan nehéz feladat lenne.”

Az alelnök ugyanakkor nem pesszimista. “Ez egy jó szellemű, sok szempontból jó összetételű társaság, akikben sokkal több van, mint amit eddig mutattak. Természetesen vannak gondok, amiket meg kell oldani, de én nagyon bízom a srácokban. A mostani sérültekkel kiegészülve hiszek benne, hogy ütőképes csapatunk lesz a vb-selejtezőkre.

MOL Sportágak
MOL Csapat