Mikler: Akkor leszünk jók, ha az Eb nyomását kibírjuk

2021. május 07. péntek 12:46

A válogatott kapusával a hazai rendezésű Eb sorsolása után arról beszélgettünk, hogy eddig felszabadultan játszhatott a csapat, Magyarországon viszont komoly nyomás alatt fog.

“Tetszik a csoport, az ág már nem annyira” - mondta a MOL Csapatnak Mikler Roland, a férfi kézilabda-válogatott kapusa a hazai rendezésű Európa-bajnokság sorsolása után. A mieinket Portugáliával, Izlanddal és Hollandiával sorsolták össze, és bár a csoport nem könnyű, a továbbjutás elvárás a csapattal szemben. A középdöntőben azonban egyértelműen a nehezebb ágra került a csapat, jöhetnek a franciák, a dánok, a horvátok és a szlovénok is.

“A továbbjutás egyértelműen elvárás magunkkal szemben is, de ha szeretnénk olyan szép eredményeket elérni, amikről álmodozunk, akkor az sem mindegy, hogy jutunk tovább. Mindenképpen pontokat kell vinnünk magunkkal, mert a középdöntőben már minden pontszerzéshez bravúr kell majd” - szögezte le a MOL-Pick Szeged kapusa.

És megjön a komoly nyomás is

A férfi kézilabda-válogatott két nagyszerűen sikerült tornát hozott le, a 2020-as Eb és a 2021-es vébé is azt mutatta, hogy az utóbbi évek kevésbé sikeres időszakából előtűnő csapat a legjobbakkal is pariban van. Ehhez jött még az Eb-selejtezőkben nem érdekelt csapatok számára kiírt EHF Euro Cup, amit a spanyolok és a horvátok előtt nyert meg a magyar válogatott.

 
Fotó: MKSZ
 

“Egyre többször hallom, hogy éremért megyünk a hazai rendezésű tornán, és ez rendben is van így. Azt hiszem, megérett a csapat arra, hogy valóban nagy célokért küzdjön, de csapatkapitányként fontos szerep hárul rám abban, hogy az öltözőben kevesebbet érzékeljenek a nyomásból a fiatalok.”

“Azt gondolom, az elmúlt két torna szép eredményeiben fontos szerepe volt annak, hogy felszabadultan, nyomás nélkül játszhattunk. Ehhez képest óriási változás lesz, hogy hazai pályán, két jól sikerült verseny után a közvélemény is nagyon sokat vár a csapattól."Úgy kell irányítani a fiatalokat, hogy átérezzék, pályafutások legcsodálatosabb pillanatai lesznek, amikor 20 ezer magyar szurkoló előtt Eb-meccset játszhatnak, de ne nyomja őket agyon a teher, amit mindez jelent” - jelentette ki a válogatott kapus.

 
Fotó: MKSZ
 

“Ez a válogatott, nyomás tehát minden meccsen van, de azért nagyon nem ugyanaz egy Eurokupa-meccset játszani a spanyolokkal, mint mondjuk egy hazai Eb-meccset. Nagyon jó stáb dolgozik a csapat mellett, a válogatott jó elegye a rutinos és fiatal játékosoknak, és valóban jó úton indultunk el, de igazán nagy csapat majd akkor leszünk, ha a nyomással is meg tudunk birkózni.”

Kell a második sor is

A magyar csapatnak egy dologban még biztosan előre kell lépnie: egyelőre túlságosan nagy a kontraszt az első és a második sorunk teljesíténye között. A spanyolországi mérkőzésen, vagy a januári vébé negyeddöntőjében is kiderült, hogy míg az első sorunkkal álljuk a versenyt a legjobbakkal is, addig a kezdők pihenőidejében előfordul, hogy feljön, vagy lehagy az ellenfél.

 
Fotó: MKSZ
 

“Tehetség dolgában nagyon jól állunk, ezt nem kell bizonygatnom, de azt a fajta nemzetközi rutint, ami az éles pillanatokban dönt győzelem és vereség között, csak sok-sok tétmeccsel lehet megszerezni. Ezért is volt jó, hogy az elmúlt két világversenyen felszabadultan tudtunk építkezni, és igaz volt ez az Eurokupára is. Az ilyen meccsekből, vagy fogalmazzunk úgy, az ilyen győzelmekből tudunk a legtöbbet épülni.”

“Ebben a tekintetben azért látszik, hogy van még hova fejlődnünk a legjobbakhoz képest. Egy dán, vagy francia válogatottban nem lehet megmondani, ki az első számú balátlövő, mert két teljesen azonos képességű sort is ki tudnak állítani, és ez egy olyan brutálisan kemény tornán, mint az Európa-bajnokság, rendkívül sokat számít.”

Mikler szerint abban viszont előnyben vagyunk a mezőnnyel szemben, hogy a nemzetközi trendek szerint általában az olimpiai ciklus elején kezd mindenki hozzá a generációváltáshoz, mi pedig már két éve a 2022-es Eb-re építjük a csapatunkat.

“Ez a horvát csapat nem tűnt igazán erősnek, de nem is ez lesz a csapatuk az Eb-n. Azt sem gondolom, hogy a dánok vagy a franciák annyira megérzik néhány fiatal bevetését, hiszen tehetségből igencsak jól állnak, mindenesetre az nekünk kedvez, hogy a mi fiataljaink mögött már jó néhány komoly meccs áll. Többek között erre kell építenünk a jövő januári torna előtt” - zárta a gondolatait a kapus.

MOL Sportágak
MOL Csapat