Mikler Roli: Ilyen, amikor megérezzük a vérszagot

2023. január 16. hétfő 11:44

Az Izland elleni meccs hőse nem szállt el a bravúros győzelemtől, de tudja, hogy Portugália ellen kvázi a negyeddöntős helyünkért lépünk pályára a világbajnokságon.

A magyar válogatott bődületes bravúrral legyőzte Izlandot a kézilabda világbajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel nemcsak a középdöntőbe jutását biztosította be, de két pontot már biztosan magával visz a következő szakaszba. A győzelem értékét növeli, hogy tíz perccel a vége előtt még a világon semmi nem utalt rá, hogy a mieink legyőzik a vb egyik titkos favoritját.

“Hát, igen, nem úgy nézett ki, hogy ezt meg tudjuk nyerni, akadozott a játék rendesen” - mondta széles mosollyal a győzelem egyik főhőse, Mikler Roland. “De a vb előtt is elmondtuk, hogy ennek a csapatnak a küzdeni tudás és a csapatszellem a két nagy erőssége, és ezekre építkezve még egy olyan magabiztos ellenfelet is el lehet bizonytalanítani, mint amilyen az izlandi.”

A végére durván összeálltunk

A magyar csapat küzdött, harcolt, bizonyos periódusokban egyenrangú ellenfele volt Izlandnak, de a sok emberhátrányban töltött perc miatt már a szünetre komoly előnnyel vonultak az izlandiak. A második félidő hasonlóan folytatódott (ám ekkor már nem csak a mi kárunkra tévedtek többször a játékvezetők), és már negyedóra sem volt hátra, amikor hattal vezetett Izland.

“Nem egy megkomponált feltámadás volt ez, egyszerűen csak arról volt szó, hogy a magyar válogatott valóban nem adja fel a küzdelmet soha. "Elakadt bennem egy lövés, és csak az motoszkált a fejemben, hogy ha még egyet meg tudok fogni, és jön belőle egy könnyű gól, akkor eggyel közelebb lépünk. Aztán megint eggyel közelebb, és megint, és akkor el fog kezdeni idegeskedni az ellenfél.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Az utolsó tíz percben nagyon sokat hibázott Izland is, ám ebben nekünk is nagyon komoly szerepünk volt. Elöl alig hibáztunk lövést, nemhogy nem adtunk esélyt lerohanásra, de mi lőttük a gólokat, hátul pedig úgy összeállt a falunk, hogy nekem is sokkal könnyebb dolgom volt” - magyarázta Mikler, aki azért a biztonság kedvéért négy ziccert és egy büntetőt is hárított az utolsó tíz percben.

“Az igazi ragadozó megérzi a vérszagot! "Nálunk elég sok a rutinos játékos ahhoz, hogy tudjuk, melyek lehetnek potenciális fordulópontok, amikor a mentális előny a másik csapathoz kerül, és ezt ezúttal tökéletesen lovagoltuk meg.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Bevallom, azt nem hittem volna, hogy Izland el fog fáradni, mégis megtörtént. Furcsán hangzik, de az izlandiak elleni meccs szempontjából nagyon fontos volt a két, szlovénok elleni felkészülési meccs, ugyanis az idegenbelit pontosan úgy nyertük meg, mint a szombati vb-meccset. Idegenbeli hangulatban, végig hátrányban kézilabdázva, az utolsó tíz percben fordítva. Szóval tudtuk, hogy tudunk ilyet is” - tette hozzá nevetve a kapus.

Portugália ellen a legszebb álmokért

A világbajnokság előtt beszélgettünk Lékai Mátéval és Chema Rodriguezzel is, mindenki egyetértett abban, hogy bár nagyon kicsi a különbség az izlandi és a portugál válogatott között, Izland számunkra nehezebb ellenfél. Ehhez képest legyőztük az északiakat, és a portugálok ellen már az lesz a tét, hogy maximális pontszámmal tudjuk-e kezdeni a középdöntőket.

“Igen, én is a portugálokat éreztem foghatóbbnak, és a két csapat meccse az első fordulóban erre erősített rá. Nem játszottak rosszul a portugálok, de a végén pont úgy felőrölte őket Izland, ahogy mi az északiakat.”

“Persze kiváló csapata van Portugáliának, klasszis játékosokkal, kiforrott taktikával és harcmodorral kell számolnunk, a 7-6 elleni játékot pedig mesterien csinálják. Rendkívül szoros meccsre számítok, de az önbizalom most a mi oldalunkon van, és egészen álomszerű lehetőség került a kezünkbe. Ha nyerünk, onnantól kezdve csak elveszíthetjük a negyeddöntős helyünket.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A Pick Szeged kapusa arra célzott, hogy ha Portugália legyőzésével négy pontot vinnénk a középdöntőbe, akkor igen jó helyzetben lennénk a negyeddöntőt illetően. Brazília és a Zöld-foki szigetek legyőzése ebben az esetben még úgy is a legjobb nyolcba repítené a mieinket, ha a házigazda (és címvédő) Svédországtól kikapunk.

“Nemcsak magunknak, a portugáloknak is megnyitottuk az utat, hiszen ha legyőznek minket, három kétpontos csapat megy a középdöntőbe, és minden újra nyílt lesz. "Két feltüzelt csapat találkozik hétfő este, és csak akkor lesz esélyünk egy újabb bravúrra, ha végig fegyelmezetten védekezünk, és fejben ugyanúgy ott leszünk hatvan percen át, mint Izland ellen.”

Az olimpia lebeg a szemek előtt

A szövetség célkitűzése természetesen egybecseng a csapat saját magával szemben támasztott elvárásával: a legjobb nyolc - illetve papíron hét, de a nyolcadig hely is elég lehet, ez majd az Eb-n derül ki - közé kell bejutni, mert az ér olimpiai selejtezőt.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Nyilván nem azzal a célkitűzéssel vágtunk neki a tornának, hogy Izlandot és Portugáliát is lelépjük, ilyesmit elvárásként nem lehet megfogalmazni a magyar csapattal szemben, de nekünk nagyon is ez volt a célunk. Méghozzá azért, mert ahogy számolgattunk, az jött ki, hogy igazán csak így van esélyünk az olimpiai selejtezőre.”

“Számomra még Korea is félelmetes ellenfél volt, és nemcsak azért, mert nem ismerem arcról a játékosokat” - mondta nevetve Mikler. “Szóval nem becsülünk le senkit, és úgy lépünk pályára mindenki ellen, hogy minket sem becsülhetnek le az ellenfelek. Portugália ellen élet-halál harcra számítok, de most felültünk a hullámra, és az a célunk, hogy a torna végéig le se szálljunk róla.”

MOL Sportágak
MOL Csapat