Mikler Roli: Veszprémben kevés a jó játék, extra kell!

2019. december 05. csütörtök 12:28

A Szeged-Veszprém-Szeged útvonalat bejáró kapus tudja, mekkora súlya van Európa egyik legnagyobb kézirangadójának, és szombaton nemcsak presztízst, de tétet is lát a derbiben.

Jön a kézilabda-csúcsrangadó, hétvégén a Veszprém pályaválasztása mellett csap össze a két magyar topcsapat a bajnokság idei első klasszikusán. Néhány évvel ezelőtt egy szubjektív lista készült a világ legnagyobb kézirangadóiról, amelyen a Veszprém-Szeged derbi a második helyen szerepelt (a Kiel-Flensburg német-, illetve a Kielce-Plock lengyel rangadók közé ékelődve), azaz nemcsak Magyarország, hanem az egész kézilabdavilág a Veszprém Arénára figyel majd december 7-én este.

“Nekem aztán nem kell külön ecsetelned a mérkőzés súlyát” - mondta a MOL Csapatnak széles mosollyal Mikler Roland, aki Szeged-Veszprém-Szeged útvonalat maga mögött hagyva mindkét oldalon számtalan derbin lépett már pályára. “Sokan mondják, hogy ennek a meccsnek az alapszakaszban tétje nincs, csak presztízse van, de én ezzel nem értek egyet. Egy derbigyőzelem ugyanis olyan lendületet ad a győztes csapatnak, ami felbecsülhetetlen” - magyarázta Mikler.

Hazatérés után visszatérés

A válogatott kapus nagyszerű időszakot húzott le Veszprémben, ahogy előtte Szegeden is, hiszen például kulcsszereplője volt a MOL-Pick Szeged EHF-kupát nyerő csapatának. Most ellenfélként tér vissza Veszprémbe, ahol két BL-döntőt is játszhatott, de nem tart a szurkolók fogadtatásától.

 
“Jó érzésekkel térek vissza Veszprémbe, és úgy gondolom, hiába tudják a szurkolók, hogy mindent bele fogok adni a szegedi győzelemért, szeretettel fogadnak majd. A profi sport ilyen, ezt szerintem elfogadják a szurkolók is, és ha a meccs alatt nincs is barátság, nem gondolom, hogy megtalálnának a lelátóról, még ha előhúzok egy baráti 50 százalékos védési hatékonyságot, akkor sem” - mondta nevetve Mikler.

“Mondanom sem kell, borzasztó nehéz mérkőzésre készülünk, de az ilyen derbiken minden külső körülmény csak a kezdő sípszóig játszik szerepet. "Egymásnak feszül Európa két élcsapata, és egy ilyen mérkőzésen részt venni pontosan az, amiért érdemes élsportolónak lenni. Telt ház, óriási hangulat, iszonyatos nyomás a játékosokon… aki ezt nem imádja, az szakmát tévesztett!”

Esélyes-e a Szeged Veszprémben?

2018 őszén - még Miklerrel a veszprémi sorokban - a MOL-Pick Szeged esélyesként érkezett Veszprémbe, és le is győzte a rengeteg problémával küzdő Építőket. Bő egy év telt el azóta, a Szeged a Magyar Kupa-, a Veszprém a bajnoki címvédő, és a hazaiak egy BL-ezüstöt is betehettek a vitrinbe az ellen a Vardar ellen bukva el a döntőt, amely a Szegedet elütötte a kölni szerepléstől.

 
“Teljesen felesleges esélyekről beszélni, habár annyit leszögezhetünk, hogy mindkét csapatnak borzasztó nehéz dolga van idegenben. Mi nem akarjuk a saját fejünket megzavarni azzal, hogy esélyeken agyalunk."Inkább a feladatra koncentrálunk, mert megvan a receptünk az idegenbeli győzelemhez, az azonban nem titok, hogy ehhez közel tökéletes meccset kell lehoznunk, hiszen távolról sem a legerősebb összeállításunkban lépünk pályára a Veszprém Arénában” - utalt Mikler többek között a hosszú időre kidőlő védekezőspecialista, Alen Blazevic hiányára.

 
“Azt gondolom, most sokkal közelebb van egymáshoz a két csapat játékereje, mint tavaly, amikor a Szeged győzni tudott Veszprémben. Mivel ez az első derbi ebben a szezonban, igazából csak a BL-szereplés adhat támpontot az összehasonlításban, de mivel mindkét csapat a második helyen áll a csoportjában, és mindketten túl vagyunk már néhány fajsúlyos, komoly bravúron, ez sem visz sokkal közelebb a megoldáshoz.”

Nem elég a jó, szombaton extra is kell

A válogatott kapus elmondta, természetesen már egy hete a Veszprém elleni mérkőzés van az edzések fókuszában, alaposan kielemezték az ellenfél játékát, és Mikler természetesen külön is készül a veszprémi lövőkre. Feltettük a kapusnak a kérdést, vajon a kapusnak, vagy a lövőknek segít-e többet, hogy kis túlzással egymás gondolatait is ismerik?

 
“A kapusnak” - szögezte le Mikler. “Talán a mérkőzés elején még kevésbé, amikor frissebb a fej, még előfordulhat, hogy egy-egy játékos meglep, de ahogy fogy az oxigén, a legtöbben már a kedvenc lövésüket veszik elő, azokat pedig elég jól ismerem. Ez persze nem garancia semmire, hiszen a világ legjobb játékosai lépnek pályára az örökrangadón.”

“Hogy miben kell a legjobbunkat nyújtani a győzelemhez? A válasz egyszerű: mindenben. Először is alapvető fontosságú, hogy jól működjön a védekezésünk, és a fal mögött jól védjen a kapus. Aztán az is hasonlóan fontos, hogy támadásban nagyon vigyázzunk a labdára, mert a hibáinkat gyors gólokkal büntethetik a gyors veszprémi szélsők."Kis túlzással azt mondom, inkább lődözzük a lelátóra a labdákat, mint hogy lerohanjanak minket a technikai hibákból” - tette hozzá széles mosollyal Mikler.

 
“Precízen, pontosan és agresszíven kell játszanunk, és ezúttal biztosak lehetünk benne, hogy a sima jó játék nem lesz elég. Extra kell mindenkitől, mert azt felesleges külön kiemelnem, hogy győzni csak extra teljesítménnyel lehet Veszprémben. És mi pontosan erre készülünk.”
 
A csúcsrangadó december 7-én, szombaton 19:30-kor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti. Hajrá, MOL-Pick Szeged!
MOL Sportágak
MOL Csapat