Mindkét kézicsapatunk játszik a házigazdával Párizsban

2024. április 16. kedd 18:42

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány férfi együttese július 27-én Egyiptommal, 29-én Argentínával, 31-én Norvégiával, augusztus 2-án a sorozatban háromszor vb-aranyérmes Dániával, 4-én pedig a címvédő és házigazda Franciaországgal találkozik Párizsban. A legjobb nyolc közé a csoportok első négy-négy helyezettje jut. A negyeddöntőt augusztus 7-én, az elődöntőt 9-én, a bronzmérkőzést és a finálét 11-én rendezik Lille-ben. Interjúnk a kapitánnyal a kijutás után: 

A nők a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdik az ugyancsak címvédő hazaiakkal. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben. Interjúnk a kapitánnyal a kijutás után: 

A keretbe 14 plusz három játékos nevezhető. A három tartalék edzhet a csapattal, ám nem lakhat a többiekkel az olimpiai faluban. Aki cserével kikerül a keretből, már nem kerülhet vissza. A 17 nevet július 8-án éjfélig kell leadni, az előzetes 35-ös listáról a torna előtt néhány nappal sorra kerülő technikai értekezletig még lehet cserélni, ezt követően nem. A keret mellé héttagú stáb nevezhető. A naponta hat mérkőzésre három, egyaránt két találkozót tartalmazó blokkban lehet belépőt vásárolni szerdán 10 órától.

 
Mindkét csapat számára elérhető a negyeddöntő (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)

A magyar férfiválogatott kilencedik alkalommal szerepel olimpián, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés. A női csapatnak ez lesz a nyolcadik részvétele, legjobb eredménye a 2000-es ezüstérem.

Az olimpiai kézilabdatornák csoportbeosztása:

férfiak:
A csoport: Japán, Svédország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Szlovénia
B csoport: Magyarország, Argentína, Egyiptom, Norvégia, Dánia, Franciaország

nők:
A csoport: Koreai Köztársaság, Dánia, Szlovénia, Németország, Norvégia, Svédország
B csoport: Magyarország, Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia, Franciaország

A magyar válogatottak mérkőzései a csoportkörben:

férfiak:
július 27., szombat: Magyarország-Egyiptom
július 29., hétfő: Magyarország-Argentína
július 31., szerda: Magyarország-Norvégia
augusztus 2., péntek: Magyarország-Dánia
augusztus 4. vasárnap: Magyarország-Franciaország

nők:
július 25., csütörtök: Magyarország-Franciaország
július 28., vasárnap: Magyarország-Brazília
július 30., kedd: Magyarország-Angola
augusztus 1., csütörtök: Magyarország-Spanyolország
augusztus 3., szombat: Magyarország-Hollandia

MOL Sportágak
MOL Csapat