Nekik szurkolhatunk a horvátországi kézilabda Eb-n

2017. december 30. szombat 14:10

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány kijelölte a férfi kéziválogatott 18 fős keretét a január 2-án kezdődő közvetlen Eb-felkészülési időszakra.

A mieink számára január 13-án kezdődő Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a csoportmérkőzések alatt 2, a középdöntő alatt újabb 2, majd a helyosztók során további 2 cserére nyílik lehetőség a 28 fős kereten belül.

A keretben már nincs ott a válogatottól október végén visszavonult Nagy László, illetve sérülés miatt kimaradt a Nantes átlövő/irányítója, Faluvégi Rudolf.

Négy beállós, egy balszélső

A 18-as keret megmutatja a férfi szakág néhány hiányosságát, többek között azt, hogy a szélsőképzés hiányának köszönhetően mindkét szélen kevés nemzetközi rutinnal rendelkező játékosok közül válogathat Ljubomir Vranjes. Hornyák Péter (Balatonfüred) és Országh Ádám (Dabas), illetve a budakalászi Fekete Dávid oldják meg a posztokat, igaz, az irányítónak jelölt Juhász Ádám képes jó teljesítményre szélsőként is.

 
Fotó: MKSZ
 
Beállósból viszont bőven akad a keretben, a négy játékos közül egy vélhetően kimarad majd a meccskeretből. Bőséges a választék irányítókból is, Lékai Máté bombaformában kézilabdázott egész ősszel, és jól ment Császár Gábornak is.

Számban megvannak az átlövőink is, de itt már vegyesebb a játékosok formája. Ancsin Gábor és Ligetvári Patrik keveset játszanak Veszprémben, és Iman Jamali sem kulcsember, Balogh Zsolt pedig szintén elveszítette kicsit a fonalat az utóbbi hetekben.

Nehéz generációváltás

Ljubomir Vranjesre nehéz feladat hárult azzal, hogy sorban vonultak vissza rutinos játékosai: az Iváncsik-testvérek, Gulyás Péter, Zubai Szabolcs, Fazekas Nándor és persze Nagy László az utóbbi évtizedben a csapat gerincét alkották, most viszont elég kevés a számottevő nemzetközi rutinnal rendelkező játékos.

 
A svéd szakember azonban mindig hangoztatja, egy kicsit mindig a tokiói felkészülés a cél, addigra kell beépíteni az olyan fiatalokat, mint az óriási ígéretnek tartott Bartók Donátot. Az Európa-bajnokság nem kvalifikációs torna, Vranjes nyugodtan kísérletezhet, de azért a magyar kézilabdának a balul sikerült női világbajnokság után jót tenne egy komoly sikerélmény.

A magyar férfiválogatott kerete:

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)

Felkészülési mérkőzések, Svédország:

2018. január 6. 16:15. Jönköping: Svédország-Magyarország (tv: M4 Sport)
2018. január 8. 19:15, Partille: Svédország-Magyarország (tv: M4 Sport)

Európa-bajnokság, 2018. január 12-28., Horvátország

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, Magyarország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

2018. január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)
2018. január 15. 18:15: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport)
2018. január 17. 18:15: Csehország-Magyarország (tv: M4 Sport)

 

MOL Sportágak
MOL Csapat