Nem tudtak építeni Bíró Blanka bravúrjaira a magyarok

2023. november 25. szombat 21:08

A szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 25-23-ra kikapott Rotterdamban Hollandiától.

női felkészülési mérkőzés:
Hollandia-Magyarország 25-23 (12-9)
a magyar gólszerzők: Kuczora 5, Papp, Győri-Lukács, Márton 3-3, Simon 2, Szöllősi-Schatzl, Juhász, Vámos, Albek, Töpfner, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi 1-1
lövések/gólok: 50/25, illetve 41/23
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 5/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc 

A kiutazáshoz hasonlóan döcögősen indult a találkozó a magyar csapat számára, hét perc után született meg az első gól. A nyitó tíz perc összességében is gólszegény volt (2-1). A szoros kezdés után három góllal elléptek a világbajnokok sorát felvonultató hollandok (6-3), akik ebben a periódusban már többször is a játékukra jellemző gyors támadásokból voltak eredményesek.

A pontatlan magyar támadás-befejezéseket kihasználva 8-6-ről 11-6-ra léptek el a vendéglátók, a szünetig hátralevő időben viszont valamelyest koncentráltabbá vált Golovin együttesének játéka, így sikerült faragni a különbségből a pihenőig.

A fordulást követően hatgólosra duzzasztotta előnyét Hollandia, többször lövés nélkül zajlottak le a magyar támadások. A játékrész derekára sikerült 19-16-ra feljönni, ennél kisebbre azonban sokáig nem tudta faragni a különbséget a válogatott a pontos holland támadások, illetve a rossz magyar megoldások miatt. A záró hat perchez közelítve sikerült két gólra megközelíteni a hollandokat (22-20), ez a különbség maradt meg a kiegyenlített végjátékban is.

Dione Housheer és a Ferencvárost erősítő Angela Malestein egyaránt öt góllal vette ki a részét a holland sikerből, Kuczora Csenge ugyancsak ötször volt eredményes, míg Böde-Bíró Blanka 17 lövést védett. Golovin Vlagyimir az M4 Sportnak telefonon elmondta: kisebb megfázás, illetve pihentetés miatt maradt ki a két játékos, ugyanakkor elárulta: Szemerey már jól van, így vasárnap ő lesz a kapuban.

A szövetségi kapitány kiemelte: fontos volt, hogy védekezésben előrelépjenek a németek ellen november elején elvesztett találkozóhoz képest, valamint faragni a technikai hibák, eladott labdák számán. Előbbiben sikerült javítani, utóbbiakban viszont a riválishoz hasonlóan sok volt a tévesztés.

 
Bíró Blanka végig remekelt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

"Vannak olyan szituációk, amikor fejben ezeket az átadásokat már nem kell vállalni" - szögezte le. Megemlítette a labdás edzés elmaradását, amely hatott a támadójátékra és alakult ki állóháború.

Ugyanakkor adott pillanatban a legjobb teljesítményt kell nyújtani" - ismerte el. Előre tekintve úgy fogalmazott: az orvosi stáb fontos feladata lesz a regeneráció elősegítése, hiszen 24 órán belül két találkozóra kerül sor - vasárnap délután Almelóban ismét megmérkőzik a két együttes -, így ő is igyekszik szétosztani a játékidőket.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat