Nincs titok, csak úgy hajtottunk, mint az őrültek

2024. január 29. hétfő 08:31

Chema Rodriguez kapitánnyal átbeszéltük a parádésan sikerült Eb-t, elmondta, melyik volt számára a legszebb és a legcsúnyább pillanat és hogy mi a csapata titka.

“Az emberek azt hiszik, csak nagy szavakkal dobálózunk, amikor azt mondjuk, mi egy család vagyunk. De tényleg így van” - mondta nagyot sóhajtva Chema Rodriguez, amikor a harcos, küzdelmes utolsó meccsen kiharcolt Európa-bajnoki ötödik hely után elértük.

“Elég csak megnézni, hogy álltak az Európa-bajnoksághoz a játékosok. Teljesen mindegy, hogy valaki ötven percet játszott egy meccsen, vagy ötöt, sőt talán be sem került a keretbe, akkor is csak az járt a fejében, hogy mindent megtegyen a csapat sikeréért."Nem kérdés, hogy a közösség erejének köszönhetjük ezt a nagyszerű eredmény” - tette hozzá a spanyol szakember.

Senki nem hitt benne előre

Chema jót nevetett, amikor elmondtuk neki, Nagy László (a szövetség alelnöke) egy interjúban azt mondta, ha valaki azt mondta volna neki az Eb előtt, hogy az ötödik helyen végzünk, valószínűleg nem hitt volna neki.

 
A bravúrt bravúrra halmozó csapat (Fotó: Anze Malov/kolektiff)

“Nemcsak Laci, valószínűleg sokan mások sem hitték volna el, hiszen rendkívül nehéz csoportba, illetve a két ág közül a jóval nehezebbe kerültünk. Mi sem úgy készültünk, hogy már a helyosztókat mérlegeltük, csak a kezünk ügyében lévő feladatra koncentráltunk, de egyetlen pillanatra sem mondtuk le a bravúrok lehetőségéről.”

“Szerencsére sikerült elhitetnünk minden játékossal, hogy ha a legjobb tudásunk szerint tesszük a dolgunkat, akkor nincs számunkra legyőzhetetlen ellenfél. "Azt hiszem, elmondható, hogy minden játékos közel teljesített a maximumhoz, és ha akadtak is hibák, azok nem az akaraton múltak. És ami még fontosabb, jöttek az eredmények, és hozták magukkal az önbizalmat.”

 
Játékban és eredményekben is nagyot léptünk előre (Fotó: Anze Malov/kolektiff)

A magyar válogatott nemcsak az eredményeket, de a mutatott játékot tekintve is kimagaslóan jó tornát zárt, de nagyon kíváncsiak voltunk rá, Chema szerint melyik volt a torna csúcspontja. A kapitány kicsit meglepett minket a válaszával, de az érveivel nem tudtunk vitatkozni.

Amiből a legtöbbet épültünk

“A szerbek elleni meccs volt számomra a torna csúcspontja” - mondta az egykori világklasszis irányító, ami azért volt egy kicsit meglepő, mert Szerbiánál jóval erősebb, magasabban jegyzett, nagyobb játékerőt képviselő válogatottakat is győzött le az Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

“Ez volt a kulcsmeccs számunkra, hiszen a csoportra ránézve egyáltalán nem volt kőbe vésve, hogy tovább fogunk jutni. Mi persze nagyon erősen hittünk benne, de három, egymáshoz tudásban nagyon közel álló csapattal találkoztunk, és az ilyen kiélezett csoportkörben bármi előfordulhat. Izlandot magabiztosan vertük, de a csoport összes többi meccse 1-2 gólon dőlt el” - magyarázta Chema.

“Azért is volt nagyon fontos a szerbek elleni győzelem, mert az első meccsen, Montenegró ellen csak az eredménynek örülhettünk, a játékunk messze nem volt tökéletes. Ha Szerbia ellen ugyanennyit hibáztunk volna, lehetséges, hogy ütést kap a csapat önbizalma, ami a hitet is viheti magával, és ez rendkívül veszélyes lett volna."A győzelem, kivált a jó játék azonban felvértezte a csapatot hittel és önbizalommal, vagyis inkább csak megerősítette benne.”

A kapitány érvei előtt fejet hajtottunk, de közben kibeszélt belőlünk a szurkoló, és felvetettük, hogy az Izland ellen mutatott játéknál nem biztos, hogy láttuk jobban kézilabdázni a férfi válogatottat az elmúlt tíz évben.

 
Hittel és önbizalommal (Fotó: Anze Malov/kolektiff)

“Ezt teszi az önbizalom” - mondta széles mosollyal. “Nagy teher került le rólunk azzal, hogy már továbbjutottunk, mégis úgy léptünk pályára, hogy nagyon akartunk győzni. Talán nem a legjobb napot fogták ki az izlandiak sem, de ez a mi érdemeinkből mit sem von le. Tény, hogy nagyon jól játszottunk, de mentálisan ezerszer nehezebb helyzet volt a Szerbia elleni meccs.”

Muszáj volt rákérdeznünk arra is, hogy ha már a csúcspontot megnevezte, az Európa-bajnokság legrosszabb pillanatára is bökjön rá. Ezúttal nem okozott meglepetést.

“A németek elleni mérkőzés második félideje legfőképp azért nem tetszett, mert a második félidőben nem voltunk meccsben. Szétestünk, nem tudtunk egyenrangú partnerei lenni a németeknek, pedig olyan lehetőség volt a kezünkben, ami nem gyakran adatik meg.”

Mi történt a vébé óta?

Egy évvel ezelőtt hasonlóan jó eredményt ért el a magyar válogatott, hiszen a legjobb nyolcba jutott a vébén, ezzel kiharcolta a helyét az olimpiai selejtezőben. A csapatot körülvevő hangulat azonban egészen más volt, hiszen a vébén tulajdonképpen egy kiemelkedően jó hajrával megnyert Izland elleni meccsen múlt a jó eredmény, az Eb-n azonban sokkal több volt a pozitív pillanat, mint a negatív. A játékot pedig szinte össze sem lehet hasonlítani.

“Röviden azt mondom: fejlődik a csapat. Egy válogatottnál mindig nagyon nehéz előre lépni, hiszen nincs sok idő a közös munkára, és amikor kidől egy fontos játékos, mindig izgalmas kérdés, mit hoz a csapatba a helyére kerülő."Mi most abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a újoncok, illetve azok, akik kevesebb lehetőséget kaptak eddig, nagyon sokat tettek a közösbe.”

 
Mindenki hozzátette, amit tudott (Fotó: Anze Malov/kolektiff)

“Ez persze nem egyedül az ő érdemük, hanem a csapat többi tagjáé is. Az idősebb, rutinosabb játékosok úgy fogadták őket be a családunkba, hogy folyamatosan segítették, bátorították őket, éreztették velük, hogy fontos tagjai a csapatnak, és hogy számítanak rájuk. Az pedig már menet közben történt, hogy az önbizalmuk és a hitük is átragadt rájuk” - mondta széles mosollyal Chema. “Mindenki úgy küzdött, mint az őrültek!”

Nyakunkon a következő feladat

Az év fő eseménye jelenlegi tudástunk szerint a mögöttünk hagyott Európa-bajnokság volt, ám ez csak addig a pillanatig igaz, amíg el nem kezdődik a tavalyi vébével kiharcolt olimpiai selejtező. Ha ugyanis kijutunk Párizsba, akkor nem kérdés, mi lesz az év fénypontja.

“Nézd meg, milyen csapatoknak nincs már esélyük kiharcolni az olimpiai szereplést: Szerbia, Hollandia vagy Izland már biztosan nem lesz ott a játékokon, míg mi megharcolhatunk a helyünkért. Ez már önmagában nagy dolog, és nem mondok újdonságot azzal, hogy az olimpiai selejtezőben sem mi leszünk a favoritok.”

Mivel Egyiptom megnyerte az Afrika-bajnokságot, a magyar válogatott a 3-as számú csoportba került a selejtezőkön. Az ellenfelek persze nem lesznek könnyűek így sem (bár jobban jártunk, mintha a 2-es csoportba kerültünk volna), a selejtezőben Norvégiával, Portugáliával és Afrika bronzérmesével, Tunéziával találkozunk.

 
Köszönjük az élményt, fiúk (Fotó: Anze Malov/kolektiff)

“Itt van a nyakunkon a torna, nincs sok időnk készülni, de készen kell állnunk, mert három borzasztó nehéz meccs vár ránk. Norvégia mindig nehéz ellenfél, akármilyen felállásban játszik is, Portugáliát pedig jól ismerem, már most is nagyon jók, de jön fel néhány olyan játékosuk, akik hamarosan a legjobb közé viszik a válogatottat. Tunézia sem lesz könnyű ellenfél, de ahogy eddig, most is úgy futunk neki egy sorozatnak, hogy kizárólag az első meccsre koncentrálunk” - zárta a gondolatait Chema.

Címlapkép: Anze Malov/kolektiff

MOL Sportágak
MOL Csapat