Norvégia túl erős volt, nem játszanak a 7. helyért a kézisek

2019. január 23. szerda 20:00

A magyar férfi kézilabda-válogatott kikapott Norvégiától, így nem játszhat az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért a német-dán közös rendezésű világbajnokságon.

férfi kézilabda-vb, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Norvégia-Magyarország 35-26 (16-13)
Herning, 9000 néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 48/35, illetve 43/26
hétméteresből: 2/2, illetve 6/6
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák, Bodó 4, Bánhidi 4, Lékai 5, Balogh Zs. 11, Bóka 1, cserék: Székely (kapus), Nagy L. 1, Schuch, Ligetvári, Sipos, Ilyés, Juhász, Szita, Máthé, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

A magyar válogatott annak ismeretében lépett pályára, hogy a győzelem és a döntetlen mellett a négygólos, vagy annál kisebb különbségű vereség, illetve legalább 25 lőtt gól esetén az ötgólos kudarc is elegendő számára a csoport negyedik helyének megszerzéséhez, ami az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyezésért sorra kerülő szombati meccs miatt volt fontos.

 
Az előző világbajnokságon ezüstérmes norvégok Magnus Jöndal góljainak köszönhetően jól kezdtek, és a német játékvezetők is segítették őket, öt perc alatt három magyar játékost állítottak ki. A magyarok a következő világbajnokság házigazdájával, Egyiptommal futottak versenyt a csoport negyedik helyéért, a meccset pedig a helyszínen tekintette meg a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa is.

A 15. percben került először négygólos hátrányba a válogatott - ebben a támadások során elkövetett hibák is közrejátszottak -, ekkor Csoknyai István szövetségi kapitány időt kért. Csapatának ezt követően is akadtak gondjai - védekezésben és támadásban is -, és mivel a hajrában kétszer is a kapufát találták el a magyarok, a szünetben háromgólos hátrányban voltak.

A második félidő elején veszett el minden

Már a második félidő negyedik percében ki kellett kérnie második idejét a magyar szakmai stábnak, mert az átvariált felállás ellenére a norvégok 4-0-s sorozatot produkáltak. A folytatásban az újabb időkérés és a kapuscsere sem segített, az ellenfél szinte tetszés szerint érte el góljait, és hatékonyan védekezett, így a meccs háromnegyedénél már tíz góllal jobban állt.

 
A hajrában némileg csökkent a különbség, de nem a szükséges mértékben, így a nemzeti csapat nem vehet részt az olimpiai selejtezőért folyó szombati helyosztón, amit a hetedik helyért rendeznek.
 
Elméletileg a 2-7. helyezettek vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, de a tizediknek is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, míg a német-francia-horvát-spanyol-dán-norvég-svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz.
MOL Sportágak
MOL Csapat