Olyanok vagyunk, mint a ketrecből kiszabadult vadállatok

2021. július 14. szerda 14:05

Tomori Zsuzsi a női kézilabda-válogatott egyetlen tagja, aki tudja, milyen olimpián játszani, de Tokió szerinte is egészen más lesz, és nem csak azért, mert megdőlt egy kőbe vésett dogma.

“Görbével az edzőtáborban találtunk egy pekingi csapatképet, és azon nevettünk, hogy vajon mi változtunk többet az elmúlt tizenhárom évben, vagy a kézilabda” - mesélte nevetve Tomori Zsuzsi, a női kézilabda-válogatott oszlopos tagja, amikor a csapat Tokióba utazása előtt néhány nappal megcsörgettük.

“Én vagyok a csapat egyetlen tagja, aki kint volt az utolsó olimpián, amire kijutott a válogatott. Jól emlékszem, akkor azt gondoltam, négy év múlva még jobban akarok játszani, erre eltelt tizenhárom év olimpia nélkül. "De ha valaki nézte a pekingi meccseket, és megnézi a tokióiakat úgy, hogy közben nem látott egy meccset sem, szinte rá sem fog ismerni a játékra: gyorsabb, keményebb, agresszívebb, és ezek miatt több játékos kell egy meccshez, már egyik válogatottnál sem működne, hogy van egy kezdő, meg egy cseresor.”

Milyen csapat utazik Tokióba?

Zsuzsival is sokat változott a világ, hiszen míg Pekingben saját elmondása szerint “kulacscipelő” volt, Tokióba nemcsak a keret legrutinosabb játékosaként, de az egyik legfontosabb kulcsembereként is utazhat ki.

 
Fotó: MKSZ
 

“Lesz szerepem a támadásokban is, fel-feltűnök majd jobblövőben, főleg az olyan csapatok ellen, akik ellen nehéz cserélni, de a legfontosabb feladatom a védelem irányítása lesz” - avatott be saját szerepébe, majd a csapat taktikáját is felvázolta.

“Nekünk mindenképpen a stabil védekezésre kell építenünk, mert ha belemegyünk egy tempós rohangálásba, abból nem biztos, hogy mi jövünk ki jobban. "A csapat karakterének is az felel meg jobban, ha hátulról építkezünk, aminek az az egyszerű oka, hogy ebben vagyunk a legjobbak. A kapuban extrák vagyunk, és ha jól összeáll a fal, a legjobbaknak is komoly gondot tudunk okozni.”

 
Fotó: MKSZ
 

“A legfontosabb az lesz, hogy a védekezés biztos lábakon álljon, és támadásban is vigyázzunk a labdára, hogy ne hagyjuk lerohanásból könnyű gólokat lőni az ellenfeleket. Ha ez stimmel, nagy baj már nem lesz” - szögezte le a 34 éves klasszis.

Fájdalmas keretszűkítés

Az olimpiára a pandémia miatt csak 14+1-es keretet lehetett nevezni, rajtuk kívül két tartalékot lehet kiutaztatni, és a torna során becserélni. Ez a helyzet komoly fejtörés elé állította a kapitányt, aki a székelyudvarhelyi edzőtáborban közölte végleges döntését a női válogatott bő keretének tagjaival.

 
Fotó: MKSZ
 

“Mindenki utálja az olyan helyzeteket, amikor valaki szomorúan, lógó orral távozik, és ez nálunk még inkább igaz, mert nagyon jó csapatot alkotunk. Ez a reakciókból is látszott, hiszen a kimaradók is tudomásul vették a döntést, aki nem utazik, az is támogatja a csapatot, aki pedig kijön velünk, de a faluba nem költözik be, ugyanúgy készül a bevetésre, mint a szűk keret tagjai” - magyarázta Zsuzsi.

Megdőlt az axiómának vett alapigazság

“No, erre most jól rácáfoltunk” - mondta nevetve a siófoki klasszis, amikor megpendítettük, hogy igaz-e a mostani helyzetre a folyamatosan hangoztatott tézis, miszerint az olimpiára sokkal nehezebb kijutni, mint ott jól szerepelni.

 
Fotó: MKSZ
 

“Arra lehet számítani, hogy a csoportban is lesz egy, maximum két topkategóriás csapat, és ez stimmel most is, hiszen a franciák, illetve az Orosz Szövetség Csapata [leánykori nevén Oroszország - a szerk.] kiemelkedik a mezőnyből."

A csoportunk attól lesz brutálisan erős, hogy a többi csapat is mind kiváló, nincs olyan válogatott, ami lefelé lógna ki a csoportból.”

“Úgy gondolom, a svédek, a brazilok és a spanyolok elleni összecsapások abszolút 50-50-ről indulnak, egyik csapat sem jobb a másiknál, közöttünk az fog dönteni, ki fogja ki a jobb napot. A brazilokkal kétszer is játszottunk a felkészülés során, mindkétszer megvertük őket, és a másik két csapattal kapcsolatban sincsenek rossz érzéseim. Mindenkit rommá videóztunk, felkészültünk az összes ellenfélből, amit lehetett, megtettük” - mondta Zsuzsi.

 
Fotó: MKSZ
 

A siófoki védekező specialista nyilván el tudott képzelni könnyebb csoportot, de a meccsek sorrendjével maximálisan elégedett. “Örülök neki, hogy a franciákkal kezdünk. Az első meccsen még bárkit el lehet kapni, mindenki keresgéli a helyét, és szokja a körülményeket. Nekünk pedig nagyon jól jönne a tabellát, illetve a csapat önbizalmát tekintve is, ha egy komoly bravúrral nyitnánk a tornát.”

Mindenki készen áll

Zsuzsi elmondta, igencsak intenzív felkészülés van a csapat mögött, kőkemény három hét van a válogatott mögött, hiszen a fizikai és erőnléti edzések mellett videózások, taktikai edzések színesítették az együtt töltött heteket.

“Harmincnégy évesen már nem kívánja az ilyesmit az ember teste” - mondta nevetve Zsuzsi. “De ennek így kellett történnie, és ami két hete még nagyon fájt, azt most már megerőltetés nélkül tudjuk csinálni, és hát mindig könnyebb úgy dolgozni, hogy az ember látja az értelmét. Most például már olyanok vagyunk, mint a ketrecből kieresztett vadállatok, akik prédát keresnek” - tette hozzá széles mosollyal.

 
Fotó: MKSZ
 

A siófoki klasszisnak egyébként is rendkívül fontos volt, hogy jó fizikai felkészülés után kezdhesse meg az olimpiát. “Szerencsére a térdem is jól bírta a gyűrődést, és fizikailag is fel tudtam venni a tempót, ami abból a szempontból nem meglepetés, hogy a szezon második felében Siófokon is rengeteget játszottam. Kevesen maradtunk a végére, és szinte minden meccset végig kellett játszanom, úgyhogy az olimpia terhelése nem lesz újdonság számomra” - magyarázta.

Már azt is tudjuk, hogy Tokióban abszolút a lockdown időszakát idéző olimpiát rendeznek, buboréktorna lesz, és üres lelátók előtt lépnek pályára a csapatok. “Ehhez már a mezőny nagy része hozzászokhatott, bár pont nálunk más volt a helyzet, hiszen visszatérhettek a szurkolók. Fontos lesz, ki hogy birkózik meg a helyzettel, de én nem tartok tőle, hogy nálunk gondot okoznak a különleges körülmények.”

Cél a továbbjutás, aztán az elődöntő!

“Talán nem mi játsszuk a legattraktívabb kézilabdát a mezőnyben, de nem is szépségversenyre készülünk, hanem olimpiára, ahol csak az eredmény számít. Szerintem jól is áll a csapat, egyre összeszokottabbak vagyunk, és a brazilok elleni második felkészülési meccsen az is kiderült, hogy mentálisan is egyben vagyunk, hiszen 3-4 gólos hátránynál sem estünk össze, hanem megfordítottuk a meccset.”

 
Fotó: MKSZ
 

“Nagyon nehéz a csoportunk, ezért a célokat is úgy fogalmaztuk meg, hogy a legfontosabb a továbbjutás. Ha a negyeddöntőig eljutunk, ott már egy meccsen bármi történhet, és ha ott jó napot fogunk ki, máris éremért játszhatunk, ami óriási siker lenne."De nem szaladunk ennyire előre, mert veszélyes álmokat kergetni, miközben a csoportban is óriási küzdelem várható a négy továbbjutást érő hely eléréséért.”

“Mellettünk szól, hogy nagyon egységesek vagyunk, összetartó közösség jött össze a válogatottnál, és a csoport dinamikája is jól működik. Én a tapasztalatommal próbálok segíteni a pályán és az öltözőben, a stáb és a keret között pedig Görbe jelenti a kapcsot. Készen állunk fizikailag, mentálisan és taktikailag is, már csak azt az átkozott húszórás repülőutat kell valahogy kibírni” - tette hozzá nevetve Zsuzsi.

Az olimpiai kézilabdatorna július 25-én kezdődik, a nyitónapon a mieink Franciaországgal játszanak, majd 27-én Brazília, 29-én az orosz csapat, 31-én Spanyolország, augusztus 2-án pedig Svédország következik. A negyeddöntőket augusztus 4-én rendezik.

MOL Sportágak
MOL Csapat