Palasics show-val jutott ki a vb-re a kéziválogatott

2024. május 12. vasárnap 19:43

Az olimpiai kvótás férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel itthon is legyőzte Litvániát a selejtező visszavágóján.

férfi kézilabda vb-selejtező, visszavágó:
Magyarország-Litvánia 36-23 (17-10)
lövések/gólok: 47/36, illetve 51/2
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 4 perc
továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 69-49-es összesítéssel.

Magyarország: Palasics - Bóka 3, Bodó 1, Bánhidi 4, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 1, cserék: Rodríguez 4, Szita 3, Imre 5, Rosta 6, Krakovszki B. 2, Fazekas 2, Ilic 2

A csütörtökön kialakított hétgólos előny ellenére nagy lendülettel, gyors, olajozott játékkal kezdte a visszavágót a magyar csapat, ráadásul Palasics Kristóf remekül védett. A vendégek először a 12. percben, 8-3-as hátrányuknál kértek időt, magyar oldalon viszont Chema Rodríguez szövetségi kapitány három perccel később minden mezőnyjátékosát lecserélte, a meccs képe ennek ellenére nem változott. Az újonnan beállt csapattagok gyorsan felvették a játék ritmusát, egy 4-1-es sorozattal tovább növelték a különbséget és a szünetben 17-10-re vezettek.

A második felvonás elején visszatért az alapcsapat, és bár a támadójáték néha akadozott, a védekezés továbbra is stabilan működött. Ezúttal is a félidő közepén jött a sorcsere, és ezúttal összejött az, ami csütörtökön Vilniusban nem: egy újabb 4-1-es periódus végén tíz gólra nőtt a különbség a 49. percben. A teljes első meccsen, illetve a visszavágó első háromnegyedében tisztességesen helyt álló litvánok a hajrára elfáradtak, 34-20-as hátrányukat követően mégis tudták csökkenteni a különbséget.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Chema elégedett volt a lefújás után

"Az első meccsel ellentétben ezúttal hatvan percig tartottuk a szintet és jól játszottunk, mindent beleadtunk, egy szavam sem lehet" - nyilatkozta a veszprémi találkozó után a spanyol szakvezető. A tervem az volt, hogy a tapasztaltabb játékosokkal kezdek, és utána beküldöm a fiatalokat. Ők nyerték meg a második meccset, és örülök, hogy mindenki legalább tizenöt percet játszott - magyarázta a kapitány.

A mezőny legjobbja a kapus Palasics Kristóf volt, aki 44 lövésből 22-t hárított. Mint elmondta, a mérkőzés közben nem számolta a védéseit, de nagyon örül, hogy ennyivel sikerült segítenie a csapatot. "Úgy éreztem, voltak hibáim, amiket szeretnék kijavítani, de most az a legfontosabb, hogy kijutottunk a világbajnokságra" - nyilatkozta a találkozó után.

Számomra hatalmas élmény Veszprémben játszani, hiszen itt nevelkedtem az akadémián. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer a felnőtt válogatott tagjaként fogok visszatérni. Nagyon élveztem, hogy itt lehettem - magyarázta.

MOL Sportágak
MOL Csapat