Pálinger: Nem bravúr, de szép siker lenne a kijutás

2024. április 10. szerda 08:41

A kéziszövetség alelnöke jobban izgul az olimpiai selejtező előtt, mint játékoskorában, jó csapatjátékot és a norvégok elleni vereség hibáinak kijavítását várja Debrecenben.

[Az interjú kedden készült, ezért még nem tudhattuk hogy változás áll be a selejtezőcsoport mezőnyében, még annak tudatában beszélgettünk, hogy Kamerunnal kezdünk, nem Nagy-Britanniával - a szerk.]

“Sokkal nehezebb, mint játékosként” - vallotta be Pálinger Katalin, amikor arról kérdeztük, mennyire érzi a feszültséget a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőtornája előtt. Az egykori világklasszis kapus, aki most a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, nem tagadta, rendkívül izgatott a csütörtökön induló selejtezőtorna miatt.

“A magunk részéről megtettük, amit tudtunk: hazai pályán játszhatunk Párizsért, és óriási dolognak tartom, hogy a fiúk és a lányok is hazai közönség előtt küzdhetnek meg az olimpiai kvótáért. Azt érzem, hogy az egész magyar kézilabda társadalom együtt lélegzik most, a játékosok, az edzők, a szövetség tagjai mind ugyanúgy érzik már, hogy megy fel az adrenalinszint” - tette hozzá az alelnök.

Ott van-e a helyünk a 12 között?

Ahogy korábban Ilyés Ferenc elnöknek, úgy Pálingernek is felvetettük, hogy nagyon hasonlóan jutott el az olimpiai selejtezőig a női és a férfi válogatottunk. Egy nem különösebben jól sikerült világbajnokság kulcsmeccsén mindkét csapat kapusa hathatós támogatásával, óriási hajrával nyert, és ezzel kiharcolta a selejtezős helyét. A fiúk megragadták az esélyt, de mi lesz a lányokkal?

 
Mez helyett már kosztümben küzd a magyar kézilabdáért Pálinger Kati (Fotó: MKSZ)

“Azért a fiúk egy kicsit előrébb tartanak nálunk, ezt be kell látnunk. Sokszor elmondtuk az utóbbi időben, hogy két generációnyi lyuk van a női válogatottban, ami miatt a lányok keretében nincsenek meg azok a 30-33 év körüli rutinos, sok nagy csatát megélt játékosok, akik a fiúk kijutásában óriási szerepet játszottak” - magyarázta Pálinger.

Pont a női alelnök által említettek miatt az sem egyértelmű, hogy elvárható-e a kijutás ettől a mostani magyar válogatottól. Nehéz kérdés, hogy komoly bravúrnak tekinthető-e, hogy ott vagyunk az olimpiai küszöbén, vagy megfelel a papírformának, hogy a tizenkét csapatos selejtezőtornára eljutottunk.

“Annyira fiatal a csapatunk, hogy szakmailag egyértelműen sikernek könyvelem el a selejtezős részvételt, de azt nem mondanám, hogy bravúr lenne a kijutás. "Ezeket a játékosokat nemrég még ifjúsági- és juniortornákon láttuk, most pedig azt várjuk tőlük, hogy kijussanak az olimpiára, ami nem a legideálisabb helyzet. Ha lenne néhány rutinos klasszisunk, könnyebben mondanám, hogy egyértelmű elvárás a kijutás. Most azt mondom, szép siker lenne a lányoktól.”

 
Fiatal, de roppant ígéretes a magyar csapat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Egyébként is nagyon nehéz tisztán látni a női mezőnyben. Van 4-5 kiemelkedően jó válogatott, akik rendszerint ott vannak a világesemények éremcsatáiban, ám mögöttük egy nagyon kiegyenlített mezőny következik. Ezek között a csapatok között a napi forma, a küzdeni tudás, az elszántság és sok apró tényező dönt, mert a játéktudásuk között nincs nagy különbség. Ide tartozunk mi is.”

Nem lő senki tizenkét gólt

Nemcsak Golovin Vlagyimir, hanem a korábbi szövetségi kapitányok is megszokhatták már, hogy egy nagy tornára sem tudnak teljes csapattal, sérültek nélkül elutazni. Ez most sincs másként, a régebben hiányzók, vagy a válogatottat lemondók mellett most a legnagyobb hiányzónk Szöllősi-Zácsik Szandra lesz, és erre egyértelműen rámutatott a norvégiai Eurokupa-mérkőzés.

 
Az átlövőké - természetesen - kulcsfontosságú poszt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Az nem kérdés, hogy Szanival ez egy teljesen más csapat, de tudjuk már egy jó ideje, hogy rá nem számíthatunk. Az átlövőposzt egyébként is sarkalatos kérdés, és Norvégiában is láthattuk, hogy egy klassziscsapat ellen nagyon nehéz távoli lövések nélkül megélni. Remélem, a lányok gyorsan túltették magukat a vereségen, és már az osztrákok elleni győzelem lendületével folytatják a felkészülést.”

“De nem foglalkozhatunk sem a múlttal, sem a hiányzó játékosokkal, mert nagyon fontos feladat áll előttünk. "A magyar válogatott egyébként sem az a csapat, amelyben sztárjátékosok szerepelnek, akiktől elvárhatjuk, hogy egymaguk döntsenek el egy meccset. Mi akkor nyerünk, ha csapatként működünk együtt, mert nálunk nem fog senki tizenkét gólt lőni egymaga.”

Egy könnyű, egy nehéz - és a mindent eldöntő

A debreceni selejtezőben a nyitónapon Kamerunnal találkozik a magyar csapat [azóta tudjuk, hogy Nagy-Britannia lesz a mieink ellenfele a visszalépő afrikaiak helyett], majd pénteken Svédország lesz a mieink ellenfele. Előbbit kötelező legyőzni, utóbbi ellen óriási bravúr lenne a győzelem, és a papírforma szerint is a vasárnapi zárófordulóban dőlhet el a sorsunk: vélhetően Japánt kell legyőzni az olimpiai kvótához.

 
Nem egy meccsre készülünk - de egy kicsit mégis (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Mióta tudjuk a csoportbeosztást, minden alkalmat megragadok, hogy hangsúlyozzam: óriási hiba lenne, ha csak a Japán elleni mérkőzésre összpontosítanánk. Szerencsére ezt csak a közvélemény intézi el ennyivel, tudom és látom, hogy a válogatottnál nem egy meccsre, hanem az egész tornára készülnek technikai, erőnléti és taktikai szempontból is.”

“Nem arról van szó, hogy tagadnánk, valószínűleg a japánok elleni lesz a kulcsmeccs. "De női kézilabdáról beszélünk, ahol igencsak kiszámíthatatlanok az események, és előállhat olyan helyzet is, amire egyáltalán nem számítunk. Mármint a közvélemény, szerencsére a csapat minden eshetőségre készen fog állni” - tette hozzá vidáman Pálinger.

 
Komoly feladat vár a Golovin-csapatra (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Megvan a játékunk, tudjuk, mit akarunk. Minimalizálni kell a technikai hibákat, figyelni kell azokra a dolgokra, amik Norvégiában nagyon nem működtek, és úgy kell együtt küzdenie a csapatnak, ahogy tette azt a kulcsfontosságú vb-meccsen Horvátország ellen” - utalt a selejtezőt érő, katartikus győzelemre az alelnök.

“Debrecenben legalább annyira szeretik a női kézilabdát, amennyire Tatabányán a férfit. Bár akadnak még jegyek, nagyon bízom benne, hogy telt ház lesz a Főnix csarnokban, és ha így lesz, akkor biztosan hasonló energiákat kap a csapat a lelátóról, mint a fiúk Tatabányán."Hatalmas dolog lenne, ha mindkét válogatottunk ott lehetne Párizsban” - tette hozzá reménykedve.

MOL Sportágak
MOL Csapat