Pigniczki: A tehetség mit sem ér szorgalom nélkül

2018. július 18. szerda 09:12

A női juniorválogatott másodedzője szerint kiváló szellemű, jó sportemberekből álló magyar csapat szerzett világbajnoki címet Debrecenben. Interjú.

A női junior kézilabda-válogatott óriási menetelés végére tette fel a pontot azzal, hogy megnyerte a Magyarországon rendezett világbajnokságot. A magyar lányok a sportág nagyhatalmainak számító országokat imponáló magabiztossággal győzték le, például a torna során kétszer - másodszor a döntőben - is megverték Norvégiát.

 
Fotó: MKSZ
 
A mieink másodedzője az egykori világklasszis, Pigniczki Krisztina volt, aki játékosként Európa-bajnoknak, világbajnoki- és olimpiai döntősnek vallhatta magát, edzőként azonban még az U20-as korosztályban is rutintalannak mondható, hiszen Győrben 14 éves gyerekekkel foglalkozik.

“Titkon reménykedtünk benne, hogy ebből akár győzelem is lehet, de a célkitűzésünk az volt, hogy érmet szerezzünk” - mondta a MOL-csapatnak Pigniczki, aki még mindig a fellegekben érzi magát az óriási diadaltól.

Imponáló magabiztossággal

A magyar válogatott mind a nyolc meccsét megnyerte a tornán, és csak az első, Brazília elleni meccse alakult végig szorosan. Norvégiát a csoportban nyolc, a döntőben hat góllal verte, Montenegró ellen tízet tett közé, a románokat és a koreaiakat pedig egyaránt öt góllal győzte le.

“Kívülről talán könnyűnek tűnt, de azért voltak nehéz pillanatok. Hogy mást ne mondjak, a döntő szünetében kettővel vezetett Norvégia” - mondta Pigniczki. “De a lányoknak egy pillanatra sem fordult meg a fejükben, hogy ne lennének elég jók a győzelemhez. Azt hiszem, ez ennek a csapatnak a legnagyobb erőssége: nagyon jó szellemű társaság, amiben nagyszerű sportemberek szerepelnek. A tehetség önmagában kevés lenne.”

  
Pigniczki Krisztinia és Golovin Vlagyimir a trófeával (MKSZ/Kovács Anikó)
 
“Ez a generáció, bár kétségtelenül most aratta legnagyobb sikerét, azért az utóbbi években már mutatta, hogy sok van benne. Folyamatosan a legjobb négy közé jutottak a világversenyeken, érmeik is vannak, szóval nem az egekből estek le közénk” - tette hozzá nevetve az egykori kiváló irányító.

“Fontos volt ugyanakkor az is, hogy a lányok is érezték, itt az utolsó lehetőségük, hogy valami nagyot alkossanak."A következő állomás már a felnőtt szint, utánpótlás szinten ez volt az utolsó világbajnokságuk, ráadásul a szervezők olyan kiváló körülményeket teremtettek számunkra, hogy tényleg csak a játékkal kellett foglalkozni. "Elcsépelt közhely, de ilyen közönség előtt nem is lehet rosszul játszani, így tényleg minden összeállt ahhoz, hogy magunk mögé utasítsuk a mezőnyt.

Vegyes társaság a világbajnok

Az U20-as csapat több játékosa játszik rendszeresen az NB I.-ben, sőt olyanok is vannak, akik már a felnőtt válogatottban is megmutathatták a tehetségüket, de Pigniczki szerint a túl nagy ugrás még káros lenne néhány játékos fejlődésére nézve.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Nagyon vegyes társaság vagyunk, az ország minden pontjáról jöttek lányok. Vannak NEKA-sok is néhányan, de igazából nem lehet azt mondani, hogy a csapat gerince egy helyről jött volna.”

“Én is azt mondom, hogy 18-20 évesen már a felnőttek között kell játszani, hiszen fejlődni csak a komfortzónán kívül lehet igazán. Viszont türelmesnek is kell lenni, mert ez egy nagy ugrás, és aki azt gondolja, a tehetségéből fakadóan ő már kész játékos, arra kellemetlen meglepetések várnak a felnőttek között.”

Sokan emlegetik az utóbbi években, hogy mióta a magyar lett a legerősebb női bajnokság, a rengeteg légiós elszívja a levegőt a magyar fiatalok elől, de Pigniczki szerint nem eszik ezt olyan forrón.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Divatos téma mostanában a légiósok kérdése. Én azt mondom, a legjobbak jöjjenek csak, hiszen tőlük sokat tanulhatnak a fiatalok még úgy is, hogy nem feltétlenül játszanak mögöttük annyit. És azt sem hiszem, hogy csak a légiósok miatt nem játszanak a fiatalok."Ez tényleg nagy ugrás, és a játékosoknak sok idő, figyelem és türelem kell, hogy megugorják a szintet. "Ilyenkor hagyni kell, hogy hibázzanak, és aztán ők maguk javítsák ki a saját hibáikat, ám erre a felnőttek között nem mindig van lehetőség. De egy biztos: a tehetség utat tör, ha kitartással és megfelelő munkamorállal ötvöződik” - szögezte le Pigniczki.

Meghallgatják, és figyelnek is rá

Az ezredforduló környékén jelentős sikereket elérő generációból sokan maradtak a kézilabda környékén. Pigniczkin kívül Pálinger Katalin és Radulovics Bojana az elnökségben teszik a dolgukat, Siti Bea a felnőtt válogatott másodedzője, Bohus Bea pedig az eggyel fiatalabb lányokat gardírozza. Vajon mennyire fontos a lányoknak, hogy olyanoktól tanulhatnak, akik világ- és olimpiai bajnoki döntőben is megfordultak?

“Önmagában semmit nem ér, kellenek hozzá olyan játékosok is, akik hajlandóak meghallani, amit mond nekik az ember. Azt hiszem, van hitele a szavaimnak, és a lányok hallgatnak is rám” - mondta az egykori irányító, aki Győrben 14 éves gyerekekkel foglalkozik.

 
“Ahogy korábban is mondtam, ez egy nagyon jó szellemű válogatott, és örömmel mondhatom, hogy a fiatalabb korosztályban játszók is hasonlóan jó sportemberek. Már csak azt kell velük megértetni, hogy sokat kell dolgozni, mert a tehetség önmagában kevés. De úgy látom, ezzel sem lesz gond, így a következő időszakban nagyon jó játékosokat adhat a felnőttek közé a magyar utánpótlás.”

“A cél persze mindig az olimpia, most is az a legfontosabb, hogy ne forduljon elő még egyszer az, hogy nincs magyar kéziválogatott a játékokon. Szerencsére most az a helyzet, hogy a juniorválogatott néhány játékosa már most játszik a felnőtteknél is, ami az utánpótlásban dolgozók számára a lehető legnagyobb elismerés. A mi munkánk eredménye ugyanis csak hosszú távon mérhető, bármilyen jól hangzik is, hogy világbajnokok lettünk az U20-asokkal” - tette hozzá Pigniczki.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat