Rasmussen: Finesszel és akarattal pótoljuk a centiket és kilókat

2018. szeptember 28. péntek 11:29

Kim Rasmussen egyhetes edzőtáborának végén két felkészülési meccset játszik, de szemmel már az Európa-bajnokságot kémleli. A dán kapitánnyal beszélgettünk.

A kézilabdakapitányokra hatványozottan igaz, ami a többi sportág szövetségi edzőire: irtózatosan kevés idejük van, hogy a csapataikkal felkészüljenek egy-egy fontosabb tornára. Kim Rasmussen, a női válogatott kapitánya nem véletlenül hálálkodott a szövetségnek és a kluboknak, hogy lehetővé tették számára azt az egyhetes összetartást, aminek a végén a magyar csapat kétszer is megütközik Montenegró legjobbjaival.

“Egy klubedző annyi edzést vezet a csapatának egy hét alatt, amennyi nekünk egy év alatt jut, ráadásul ők ugye egy-egy meccsre készülhetnek, nekünk pedig egy kéthetes, kőkemény tornára kell ennyi idő alatt felkészülnünk taktikailag, fizikailag és mentálisan. "Persze minden kapitány így van ezzel, nem kifogásként mondom” - tette hozzá Kim Rasmussen, amikor a kérésére este 9 körül értük utol. “Még van ma egy fontos megbeszélésünk. Igyekszem minden pillanatát kihasználni az együtt töltött időnek, és örömmel mondhatom, hogy a lányok nagyon jó partnereim ebben.”

A csapategység és a küzdőszellem

A dán szakember elmondta, rengeteget dolgoztak az elmúlt napokban, és minden szempontból sikeresnek ítélte az edzőtábort. “Komoly kihívásokkal állunk szemben, hiszen vannak a keretnek olyan szerkezeti és egyéb gondjai, amikre megoldást kell találnunk. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő atmoszférában dolgozzunk, és én ezzel vagyok a legelégedettebb: az A és a B válogatott tagjai is megfeszülnek a munkában, mindenki mindent belead.”

 
fotó: keziszovetseg.hu
 
“Régen találkoztunk már utoljára, és amikor a lányok visszamennek a klubokba, egy kicsit mindig elfelejtik, mit is csinálunk a válogatottnál. Kicsit vissza kell szoknia mindenkinek a közös munkába, mert egészen más jellegű munka folyik a kluboknál, és sokan más szerepkörben, más erényeiket mutatva szerepelnek” - mondta Rasmussen.

“Nekem most az a feladatom, hogy összerakjam a lehető leghatékonyabb játékot, amit a mostani keretből ki lehet hozni. Sokan már tudják, ismerik a játékunkat, de most a B válogatottal együtt nagyon sokan vagyunk, mert a teljes merítést szem előtt kell tartanom. Azt sem tartom kizártnak, hogy a B keretben találunk olyan játékost, aki segíteni tud nekünk bizonyos dolgokban. Na, hát ezért nagyon hasznos ez a hét: választ kapunk az ehhez hasonló súlyú kérdésekre.”

Mik ezek a bizonyos a szerkezeti gondok?

“Ami a legjobban hiányzik, az nyilván a rutin. Az utóbbi időben több olyan játékosom is kiesett a csapatból, akiknek számottevő nemzetközi rutinjuk volt, és akik átvették a helyüket, azoknak távolról sincs annyi éles tétmeccs a lábukban. Ez egy generációváltás természetes velejárója, most azt kell kitalálnunk, hogy mit és hogyan kell változtatnunk a csapat játékán, hogy továbbra is ütőképes legyen.

 
fotó: keziszovetseg.hu
 
A gondok azonban itt nem érnek véget, hiszen hiába dolgozik jelen pillanatban a teljes magyar merítésből a kapitány, nemzetközi szintű átlövővel és beállóssal sem áll jól a csapata.

“Ez azért így egy kicsit erős megfogalmazás, hiszen nagyon tehetséges, jó adottságú játékosaink vannak. A beállóinkat külön is kiemelném, mert iszonyatos munkát végeztek az utóbbi napokban, látom rajtuk, hogy tényleg mindent beleadnak."Az pedig, hogy nincsenek kétméteres átlövőink, nem újdonság: a magyar női kézilabda soha nem az ilyen típusú játékosokkal aratta a sikereit. "Voltak nagy lövők is, de nem rájuk épült a csapat, hanem a játékot okosan olvasó, technikás és küzdeni, harcolni bármikor kész játékosokra” - idézte fel a kapitány.

 
fotó: keziszovetseg.hu
 
“Ettől még persze tény, hogy a játékunk egysíkúvá válhat, ha az ellenfelek is tudják, hogy nem lövünk kintről, ezért kulcsfontosságú megtalálni azokat a játékosokat, akik kilenc méterről is képesek a kapuba találni. De hangsúlyozom, a harcmodorunk döntően nem változik a világbajnoksághoz képest.”

Milyen is az a harcmodor?

Kim Rasmussen a tavalyi világbajnokságra egy magyar szemmel szokatlan, de kétségkívül működőképes játékrendszert rakott össze, amiben a kulcs a proaktív, lábbal nagyon gyors védekezés, és az ebből szerezhető könnyű lerohanásgólok voltak.

“A keretünkből adódóan nekünk nem lehet az a célunk, hogy sokat játsszunk felállt fal ellen. Nincs meg a fizikai tömeg, a magasság, ami hosszú távon eredményesség tehetné ezt a stratégiát, ezért arra kell törekednünk, hogy jó védekezésből gyors támadásokat tudjunk vezetni. "Ha pedig felállt fallal találjuk szembe magunkat,akkor gyors passzokkal, sok mozgással igyekezzünk megbontani az ellenfél védekezését.”

 
fotó: keziszovetseg.hu
 
“Ha a kilencesről nem tudunk sok gólt lőni, akkor közelebbről kell, így ami nincs meg fizikailag, erőben és magasságban, azt gyorsasággal és finesszel kell pótolnunk. Mivel azonban a nemzetközi rutin dolgában sem állunk igazán jól, így kulcsfontosságú ez a hét, amit most együtt töltünk a játékosokkal.”

“Én magam is sokat tanulok ezekben a napokban. Mint edző, és mint egy közösség része, próbálok minden pillanatot kihasználni, hogy építsem a csapatot, és együtt formálódjak velük. Bár az elvégzett munka minősége és mennyisége is kielégítő volt, én is kíváncsian várom, mit tudunk majd a pályán is megmutatni a begyakorolt dolgokból. Egy biztos: az akaraton nem fog múlni semmi, a lányok már az edzőtáborban is bizonyították, hogy akarnak és tudnak küzdeni a céljainkért” - tette hozzá büszkén Rasmussen.

Decemberben jöhet az éles teszt

Az edzőtábor nagyon fontos része az Eb-felkészülésnek, hiszen bár a franciaországi torna csak november 29-én kezdődik, Rasmussennek előtte már nem lesz sok ideje együtt dolgozni a csapatával.

“Az Európa-bajnokság előtti összetartás már csak a finomhangolásról szól, míg a mostani egyrészt a keret kialakításáról, másrészt a stratégia elmélyítéséről. Most kell letenni azokat az alapokat, amiket az Eb előtt még lesz egy kis időnk finomítani” - mondta Rasmussen.

 
fotó: keziszovetseg.hu
 
A magyar csapat sorsolása kimondottan pechesre sikerült, hiszen például a harmadik kalapból megkaptuk a hollandokat (a másodikból a spanyolokat, a negyedikből pedig a horvátokat), de Rasmussen nem aggódja túl a dolgot. “A sorsolásra nincs semmiféle ráhatásod, egyet tehetsz: elfogadod” - mondta széles mosollyal a dán kapitány.

“A spanyolokkal jó meccset fogunk játszani. Olyan klasszisaik vannak, mint Barbosa, vagy az általam a világ egyik legjobbjának tartott Pena, de szerintem velük minden körülmények között szoros, jó meccset tudunk vívni. A hollandok már más kávéház, és nem tagadom, egyáltalán nem örülök, hogy a harmadik kalapból őket kaptuk. Igaz, a selejtezőkben bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk velük egy szinten kézilabdázni [Rasmussen csapata Hollandiában győzte le az előző Eb döntősét], de az ő legyőzésükhöz nagy bravúrra lesz szükségünk. Horvátországot tempóban kell megvernünk, nem lebecsülve az ellenfelet, náluk jobbak vagyunk, és ezt be kell bizonyítanunk a pályán is.”

“És hogy milyen magyar csapatot várok az Eb-n? Pszichésen friss, mentálisan nagyon erős és felkészült válogatottat akarok a pályára küldeni, és úgy vélem, a magyar szurkolók is értékelni fogják, hogy egyetlen percre sem fogjuk feladni a harcot. A magyar kézilabda hagyományainak megfelelően kemények és határozottak leszünk, azon kívül reményeim szerint gyorsak is, és megpróbálunk a saját hiányosságainkból minél többet elrejteni az ellenfelek elől. Ez lesz a legfontosabb feladatunk” - tette hozzá Rasmussen.

A magyar női kézilabda-válogatott az edzőtábor lezárásaként kétszer is találkozik Montenegróval, péntek délután (17:30) és szombaton (15:30). Az Eb számunkra december 1-én kezdődik, Hollandiával kezdünk, aztán 3-án Horvátország, 5-én pedig Spanyolország következik.

MOL Sportágak
MOL Csapat