Rosta Miki: Tartalékosan is magabiztos a kéziválogatott

2023. március 09. csütörtök 12:17

Svájc ellen folytatja az Eb-selejtezőket a férfi kézilabda-válogatott, az év játékosával, Ifj. Rosta Miklóssal arról beszélgettünk, készen áll-e a vezérszerepre.

Az ellentmondásos fogadtatású - a számszerű célokat tekintve pozitív, a játékot tekintve már véleményesebb - világbajnokság után máris újra pályán a férfi kézilabda-válogatott. Chema Rodriguez csapata az Európa-bajnoki selejtezőcsoport rangadóján Svájccal találkozik - csütörtökön idegenben, vasárnap pedig hazai pályán.

A magyar csapat meglehetősen tartalékosan utazott el Svájcba, több rutinos kezdőjátékos (Mikler Roland, Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Máthé Dominik) sem tartott a csapattal, de a világbajnokság egyik legjobb magyar játékosa, Ifj. Rosta Miklós - akit nemrég a 2022-es év legjobb férfi játékosának választottak - szerint így is a magyar csapat a favorit.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Egészséges önbizalommal, de az ellenfelet maximálisan tisztelve készülünk a Svájc elleni mérkőzésekre. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen több rutinos klasszis is hiányzik a csapatból, de én úgy tekintek a meccsekre, hogy most kell mindenkinek megmutatnia, milyen fából faragták” - mondta a szegedi beállós.

Kiadó a vezérszerep

Bár Lékai Máté személyében egy rutinos klasszis a csapattal van, a fiatal beállósnak is fel kell majd vállalnia a vezérszerepet, hiszen Bánhidi hiányában ő lesz az első számú beállónk, márpedig a Pick Szeged klasszisának kulcsszerepe van a támadásban és a védekezésben is.

“Van súlya ennek a helyzetnek, érzem a nyomást magamon, de nem görcsölök miatta. Készen állok erre a szerepre, segíteni akarom a csapatot, de azt nem gondolom, hogy ez a feladat egyedül rám hárulna. "Egyrészt vannak még rutinos játékosok a mostani csapatban is, másrészt nekünk nem egyénekben, hanem csapatban kell gondolkodnunk.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“A válogatott tagjai jól ismerik egymást, és az újoncok is általában gyorsan beilleszkednek, mert nagyon jó közeg a csapat öltözője. Ilyen összeállításban ugyan még nem nagyon játszottunk, de jól ismerjük egymást, tudjuk, mit akar tőlünk Chema és ugyanolyan harci szellemmel fogunk pályára lépni, mint mindig.”

Kell a pozitív élmény

A mieink a nyolcadik helyen zárták a világbajnokságot, ami számszerűen kiemelkedően jó eredmény, ám a csapat játékát tekintve már kevésbé volt pozitív a kép. Tudja ezt Rosta is, bár szerinte a válogatottnál az eredmény mindent felülír, így most sincs nagy hiányérzete.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Vegyes volt a játék, vegyes lett a fogadtatás is, és ez így van rendjén. A kitűzött célt sikerült elérnünk, a nyolc között pedig olyan csapatokkal találkoztunk, akik egyértelműen előttünk járnak, de például Egyiptommal a végén nagyon jó meccset játszottunk, és csak kétszeri hosszabbításban maradtunk alul. Összességében nem lehetünk elégedetlenek, és néhány kritikát is túlzónak érzek.”

“Fontos, hogy mentálisan jó állapotban legyünk Svájc ellen, és ne kezdjünk el kételkedni magunkban. "A világbajnokságnak voltak rossz pillanatai, voltak elrontott félidők, de nem erre koncentrálunk, hanem azokra a momentumokra, amikre lehet építkezni. Magabiztosan kell kézilabdáznunk Svájcban is, mert hiába erős csapat az ellenfél, mi vagyunk a jobbak és ezt be is akarjuk bizonyítani.”

Egy negyvenes világklasszis

Svájc nem lebecsülendő ellenfél - a csoportból az első két csapat jut tovább, tulajdonképpen nem történne tragédia egy vereséggel sem -, több játékosa is jó csapatokban edződik, és van egy koros, ám még mindig kiváló zsenije is.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Andy Schmid úgy lát a pályán, ahogy nagyon kevesen, hiába tölti be lassan a negyvenet, a Svájc elleni meccsnek az ő megállítása lesz a kulcsa. Schmid a játékot legjobban olvasó irányítók között van, és olyan passzokat tud adni, amit rajta kívül kevesen. Viszont ha őt kivesszük a játékból, már sokkal könnyebb dolgunk lesz.”

“Kulcsfontosságú, hogy vigyázzunk a labdára támadásban, ne adjunk lehetőséget a lerohanásokból szerzett könnyű gólokra. "Levideóztuk az ellenfelet, tudjuk, mire készül és egyáltalán nem becsüljük le őket. Ha győzni akarunk, jól kell kézilabdáznunk, és hatvan percen át koncentrálnunk kell” - szögezte le a beállós.

A mieink március 9-én, 19 órakor (tv: DunaWorld) találkoznak Svájccal, a visszavágóra március 12-én, Tatabányán (16h, M4 Sport) kerül sor. A csoportot jelen pillanatban 4-4 ponttal Svájc és Magyarország vezeti.

MOL Sportágak
MOL Csapat