Spanyol-svéd meccset rendeznek a budapesti Eb-döntőben

2022. január 28. péntek 23:02

Lesz dán-francia meccs, de csak a harmadik helyért: a spanyolok és a svédek jutottak a döntőbe, de az 5. helyért játszott helyosztó is óriási mérkőzést hozott az Eb-n.

férfi kézilabda-Eb, elődöntők:
Svédország-Franciaország 34-33 (17-14)
Spanyolország-Dánia 29-25 (13-14)
az 5. helyért: Norvégia-Izland 34-33 (16-12, 27-27, 30-30) - hosszabbítás után

A legutóbb bronzérmes norvég válogatott pénteken dudaszós góllal diadalmaskodott a hosszabbításban az izlandi csapat felett, így megszerezte az ötödik helyet a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon a budapesti MVM Dome-ban.

A meccs végig elképesztően szorosan alakult, a rendes játékidőben is az utolsó pillanatig billegett a meccs, a hosszabbításban pedig beteljesedett a dráma. Az ötödik hely normál esetben nem ér vb-szereplést, ezúttal azonban világbajnoki belépőt ért a spanyoloknak, mert a címvédő és a házigazda, akik automatikus résztvevők, is előttük végzett.

Óriási meccset hozott a dán-spanyol összecsapás

Az első percek főleg a védelmekről szóltak, a századik Eb-mérkőzésükön szereplő kétszeres kontinensbajnok skandinávok hatékonyabb játékkal kezdtek: az első 11 spanyol kísérletből hetet hárító Niklas Landin vezérletével jól védekeztek, így először nekik sikerült kétgólosnál nagyobb előnyt kiharcolniuk (7-4). A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő spanyolok időkérése sem tudta megtörni a dán lendületet, a játékrész utolsó perceiben viszont a skandinávok hibáit kihasználva Aleix Gómez vezérletével felzárkózott a spanyol együttes.

A fordulást követően is bátran alapozott a szélen kiváló teljesítményt nyújtó, remek egyéni megoldásokat bemutató Gómezre a spanyol válogatott, míg dán részről Mikkel Hansen vállalt sokat. A spanyol együttes a 41. percben vezetett először (17-16), majd háromgólos előnyt dolgozott ki.

A dánok ebben a periódusban többször hibáztak támadásban, így riválisuk könnyű gólokat szerezhetett, ráadásul egy ideig Hansent is ápolni kellett. Gonzalo Pérez de Vargas több kulcsfontosságú védést mutatott be a spanyol kapuban, a túloldalon viszont a hajrához közeledve elmaradtak a bravúrok. A dán válogatott az utolsó percekben rendre a kapusát lehozva támadott, védekezésben pedig letámadásra váltott, ez nem volt elég, hogy közelebb kerüljön a címvédőhöz.

A spanyolok legutóbb napra pontosan hét évvel előtt, a 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében tudták legyőzni Dániát, azóta a két csapat mind a négy találkozóját a skandinávok nyerték. A legtöbb Eb-éremmel - két elsőségük mellett négy ezüsttel és két bronzzal - rendelkező spanyolok sikerüknek köszönhetően Budapestről is biztosan medállal térhetnek haza.

A második elődöntő is hozta a szintet

Villámrajtot vettek a franciák (5-1), már a hatodik percben időkérésre kényszerítve a négy sikerükkel kontinensbajnoki csúcstartó skandinávokat. Sorai rendezése után egy gólra faragta hátrányát Svédország (7-6), majd a játékrész derekán védekezésben és támadásban is mindkét csapatban akadtak pontatlanságok, ebben a periódusban jobbára egymás hibáiból éltek a csapatok.

A hullámvölgyből a svédek kászálódtak ki, három gólt dobtak üres kapura az egyébként hálóőrként is jól teljesítő Andreas Palicka révén, így egyenlített a svéd csapat, majd 11-10-nél első ízben a vezetést is megszerezte. A franciák az első félidőben öt találatig jutó Hugo Descat vezérletével igyekeztek tartani a lépést, ám így is háromgólos skandináv előnnyel vonulhattak szünetre a csapatok.

A fordulást követően öt találatra növelte a különbséget az északi gárda (19-14), a francia védelem nem igazán találta a svéd támadások ellenszerét. Mégis csökkenteni tudta hátrányát, kihasználva a svédek rontásait a támadások befejezésénél. A később állandósuló különbséget az utolsó négy percre fordulva tudta áttörni Franciaország, ugyanis egy találatra faragta lemaradását az olimpiai bajnok, amely piros lap miatt elvesztette viszont Valentin Porte-ot. A döntő momentumnak a záró perchez érve az bizonyult, hogy előbb kétgólos előnyben, majd az utolsó másodpercekben Palicka újabb bravúrokat mutatott be.

Így a vasárnapi fináléban a svéd és a címvédő spanyol csapat párharcára kerül sor, míg a bronzéremért a francia válogatott a világbajnok dán együttessel csap össze.

MOL Sportágak
MOL Csapat