Svájcban jutott ki az Eb-re a férfi kéziválogatott

2023. március 09. csütörtök 20:49

A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította kijutását a januári, németországi Európa-bajnokságra, mivel 37-32-re nyert Svájcban a selejtezősorozat 3. fordulójában

Eredmény, 3. forduló, 6. csoport:
Svájc-Magyarország 32-37 (19-21)
lövések/gólok: 55/32, illetve 51/37
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Székely - Bóka 5, Szita 2, Lékai 14, Rosta 4, Ilic 2, Rodríguez 3, cserék: Sipos, Ligetvári 3, Hanusz 2, Szöllősi, Andó, Fazekas, Krakovszki B. 2, Krakovszki Zs.

Lékai Máté irányításával hatékony támadójátékkal kezdtek a magyarok Schaffhausenben, ám ehhez nem párosult megfelelő védekezés. A Bundesliga legjobbjának öt alkalommal megválasztott Andre Schmid vezérletével jól tartotta magát Svájc, sőt egy 4-1-es sorozat végén 10-8-ra vezetett.

Ezt követően némileg javult a világbajnoki nyolcadik magyar válogatott védekezése, és 13-12-nél ismét előnyben volt. Erre reagálva a hazaiak nyitott védekezésre váltottak, és bár José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időt kért, játékosai egyre többet hibáztak, amit az ellenfél rendre góllal büntetett (17-14).

A védekezés nem akart összeállni

Ligetvári Patrik ismét bizonyította, hogy azon ritka alkalmakkor, amikor támadásban is lehetőséget kap, hatékonyan lő, mellette pedig Hanusz Egon volt kétszer eredményes, így a magyarok két percen belül egyenlítettek, a szünetben pedig - a meccs során először - kettővel vezettek, mivel egy 7-2-es sorozattal zárták az első félidőt.

A második felvonás három magyar góllal kezdődött, majd a tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Rosta Miklós vette át a vezérszerepet. A házigazdák igyekeztek felzárkózni, de nem voltak kellően pontosak, a vendégek pedig magabiztosan őrizték az előnyüket. Az 52. percben 34-27-es állásnál eldőlt a meccs, és az, hogy a magyar válogatott a selejtezősorozat további eredményeitől függetlenül kijutott az Európa-bajnokságra.

A mezőny legjobbja Lékai Máté volt, aki 16 lövésből 14 gólt szerzett. Székely Márton egy, Andó Arián kilenc védéssel zárt. A hazaiaknál Lenny Rubin nyolc, Andre Schmid hét alkalommal talált be. A két csapat 38. egymás elleni meccsén 12 svájci siker és két döntetlen mellett 24. alkalommal győztek a magyarok. A két együttes a negyedik körben, vasárnap 16 órától Tatabányán ismét összecsap egymással.

A 6. csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Magyarország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2, 4. Litvánia 0
A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő németországi Európa-bajnokságra.

MOL Sportágak
MOL Csapat