Szűk negyedóra alatt eldőlt a sorsdöntő vb-meccsünk

2023. január 16. hétfő 22:09

A férfi kézilabda-válogatott gyenge támadójátéka miatt kikapott Portugáliától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában.

férfi kézilabda-vb, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport:
Portugália-Magyarország 27-20 (16-9)
Kristianstad, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 49/27, illetve 41/20
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/0
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Székely - Lékai, Szita, Bánhidi 2, Sipos, Ancsin 2, Rodríguez 1, cserék: Bóka 4, Ligetvári, Bodó 5, Hanusz 1, Rosta 4, Szöllősi, Ilic 1

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Bujdosó Bendegúz maradt ki. A portugálok szövetségi kapitánya, Paulo Pereira eltiltás miatt csak a lelátóról nézhette a mérkőzést, csapatát a másodedző Paulo Fidalgo irányította.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

Magyar szempontból rosszul kezdődött a találkozó, Sipos Adrián 48 másodperc után piros lapot kapott, mivel védekezés közben eltalálta ellenfele arcát. Miguel Ferreira hét lövést védett az első tíz percben és csak egy gólt kapott. A magyarok 6-1-es hátrányban kértek először időt, majd irányítót cseréltek, de a második góljukat csak a 15. percben szerezték.

Ezúttal nem volt visszaút

 

A támadójátékuk kilátástalan volt, többször eladták a labdát, ezért Chema Rodríguez szövetségi kapitány 18 perc után már másodszor kért időt. A remekül védekező portugálok rendre kihasználták a létszámfölényes támadójátékkal próbálkozó magyarok hibáit, és betaláltak az üresen hagyott kapuba (13-4).

A kapitány hiába variálta többször is csapata összeállítását, a védekezés nem működött kellő hatékonysággal, a támadások többségére a tanácstalanság volt jellemző, így a szünetben hét találat volt a hátrány. Az első félidőben nyolcszor adta el a labdát a válogatott, és 12 kapura lövést rontott.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A második felvonásban sem változott a játék képe, a magyaroknak a ki nem kényszerített hibáik miatt semmi esélyük nem volt az eredmény szorosabbá tételére, sőt, a különbség ismét elérte a kilenc gólt, a vége pedig meglepően és váratlanul súlyos, hétgólos vereség lett.

Nagy esély csúszott ki a kezünkből

A balul sikerült mérkőzéssel óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul a magyar csapat, amely pontszerzése esetén két nyerhető meccsre lett volna a negyeddöntőtől (Brazília és a Zöld-foki szigetek ellen), így viszont ha nem győzi le a címvédő és házigazda Svédországot a középdöntő első meccsén, gyakorlatilag elveszíti az esélyét a továbbjutásra. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

Székely Márton 13 védéssel zárt, a túloldalon Francisco Costa hat, Leonel Fernandes öt gólt szerzett, a Szeged irányítója, Miguel Martins kétszer talált be, Miguel Ferreira pedig szintén 13-szor védett. A két csapat kilencedik egymás elleni mérkőzésén hat magyar siker mellett harmadszor győzött Portugália.

A csoport végeredménye:
1. Portugália 4 pont, 2. Izland 4, 3. Magyarország 4, 4. Koreai Köztársaság 0
Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak. A középdöntőbe az első három helyezett jutott, mindhárom csapat 2-2 pontot visz magával.

MOL Sportágak
MOL Csapat