Tatabánya: Igazi építőmester irányítja a nevelőklubot

2022. augusztus 12. péntek 11:20

Tombor Csaba számtalan utánpótlásban töltött év után a kisebbik veszprémi csapatnál is bizonyította, hogy nagyszerű építész. Tatabányán is nagyot alkotna.

Nem az augusztus 19-20-án esedékes MOL Kupa az egyetlen nemzetközi kalandja idén a Tatabánya KC-nak, hiszen a magyar csapatok ellen letudott felkészülési meccsek után egy igazi nagyágyút fogadott a Bányász felkészülési meccsen. A francia Dunkerque ellen nagyszerű mérkőzést játszott a tartalékos Tatabánya, végül két góllal a vendégek nyertek.

 
Fotó: Tatabánya Kézilabda Club
 

“Egy felkészülési meccsen soha nem az eredmény a legfontosabb, de azt azért hozzátenném, hogy nem volt benne a meccsben a vereség. Az 50. percben még három góllal vezettünk, ám a hajrát nem bírtuk, mert elfogyott a csapat a hiányzók miatt” - mondta Tombor Csaba vezetőedző a MOL Csapatnak.

Jó úton halad a felkészülés

Bár a Dunkerque ellen Nagy, Győri, Pergel és Ugalde sem állt az edző rendelkezésére, Tombor megnyugtatott mindenkit, hogy csak apró sérülésekről van szó a játékosok esetében. A felkészülésről pedig azt mondta, úgy halad, ahogy eltervezték, és bízik benne, hogy a bajnokság kezdetére formába lendülnek a Kék Tigrisek.

“Jó nevű, kiváló kézilabdázók érkeztek a klubhoz a nyáron, de sajnos ez nem úgy megy, hogy felpakolok a pályára hét jó játékost és máris van egy jó csapatom” - mondta nevetve a fiatal szakember. “Tizenegy új játékos van és én is új vagyok a klubnál, ami azt jelenti, hogy rengeteg munka vár még ránk, míg a páros kapcsolatok, a védekezési és támadási mozgások olyanná válnak, amilyennek szeretnénk.”

 
Fotó: Tatabánya Kézilabda Club
 

A klubhoz érkező új játékosokról, a célokról néhány napja beszélgettünk Ilyés Ferenc klubmenedzserrel is, az interjú itt olvasható: 

“Mindenki tudja, hogy a célunk az európai kupaszereplés kiharcolása, illetve a magyar sorozatokban való jó szereplés. Megvan rajtunk a nyomás, nagyok az elvárások, de mi ezt nem kellemetlenségnek éljük meg. Előttünk lebeg a cél, dolgozunk érte a legjobb tudásunk szerint” - szögezte le Tombor.

Sztárcsapatok ellen készülnek

“A Dunkerque elleni meccs azért is volt fontos, mert bár mi is gyors csapatot építünk, kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mit jelent, ha egy ellenfél a nemzetközi szinten is gyorsnak számít. Végül nem is tartottunk ma edzéset, csak regenerálódnak a fiúk” - mondta a franciák elleni meccs utáni reggelen a szakvezető.

“Elégedett sosem lehet az ember, aki hátradől, annak vége van! "Én is lekvitteltem magamban a pozitívumokat és a negatívumokat, és megyünk tovább a kijelölt úton. Egyébként én mindig úgy voltam vele, hogy szerettem a felkészülési időszakban erős ellenfelekkel játszani, mert úgy lehet igazán lemérni, hol tartunk. Ezekből a MOL Kupán nem lesz hiány, az biztos.”

A Tatabánya a BL-mezőnnyel készül a bajnokság rajtjára, hiszen a Telekom Veszprém, a Wisla Plock és a Zagreb érkezik a Multifunkciós Csarnokba a MOL Kupára. A rangos ellenfelek közül is kiemelkedik Tombor számára a Plock, hiszen Xavi Sabaté edzőt a mentorának tekinti a Bányász vezetőedzője.

“Volt szerencsém vele együtt dolgozni, nagyon sokat tanultam tőle, örülök, hogy most a csapataink fognak találkozni."Egyébként is boldog vagyok, hogy ilyen kvalitású ellenfelekkel tudunk gyakorolni, és bízom benne, hogy a szurkolóinkat is ki tudjuk majd szolgálni.”

Építkező típusú edző a nevelőklubnál

A tatabányai klubfilozófia része, hogy a csapatban mindig sok - lehetőség szerint magyar - fiatal szerepel, és ez ezúttal sincs másként. Nem tudhatjuk, milyen keretet visz majd a selejtezőkre Chema Rodriguez kapitány, de erős a gyanúnk, hogy idén is a Tatabánya adja majd a klubok közül a legtöbb játékost a válogatottba, ami edzőként egyrészt büszkeség, másrészt azért gond is.

“Igen, a válogatott szünetekben a szélrózsa minden irányába szalad az egész keret, sőt én is szövetségi alkalmazott vagyok, így ez rám is vonatkozik” - mondta a Sótonyi László segítőjeként a juniorválogatottnál is dolgozó Tombor.

 
Fotó: Tatabánya Kézilabda Club
 

“Számomra az építkezés nem újdonság, hiszen négy éve a Fejér B.Á.L. Veszprémnél is ez volt a feladatom, és büszke vagyok rá, hogy olyan eredményesen dolgoztam, hogy Tatabányán is láttak bennem fantáziát. Ott egy NBI/B-s csapatból kellett NBI-est építenem, itt most más jellegű a feladat, de az építkezés ugyanúgy zajlik.”

Tombor Csaba alaposan végigjárta a szamárlétrát edzőként, még aktív játékosként kezdett el a legfiatalabb korosztállyal foglalkozni, visszavonulása után pedig minden korosztályban edzősködött, majd NBII-es, NBI/B-s és NBI-es edző lett az egykori magyar gólkirály szélsőből.

“Tizennyolc évet húztam le első osztályú játékosként, aztán az U8-tól egészen a juniorokig edzettem fiatalokat, így tisztában vagyok vele, mit jelent építkezni. "Most egy olyan lehetőséget kaptam, hogy nemzetközileg is ismert játékosokkal, erős kerettel és kiváló stábbal dolgozhatok együtt. Nagyon bízom benne, hogy a csapattal együtt sikerül a szintlépés” - zárta a gondolatait a szakember.

MOL Sportágak
MOL Csapat