Vereség Norvégiától, egyszerű lett a kvótaképlet

2024. március 16. szombat 21:13

A férfi kézilabda-válogatott kikapott Norvégiától az olimpiai selejtező 2. fordulójában, és csak akkor szerezhet olimpiai kvótát, ha vasárnap legyőzi Portugáliát

férfi kézilabda olimpiai selejtező, 2. forduló, 3. csoport:
Norvégia-Magyarország 29-25 (16-13)
Tatabánya, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 47/29, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 5/2, illetve 5/3
kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 3, Szita 1, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 2, cserék: Imre 3, Fazekas 3, Ligetvári, Bartucz, Bodó 3, Ilic 2, Rosta 1, Rodríguez 1, Hanusz 1

Támadásban és védekezésben is remek teljesítménnyel kezdtek a skandinávok, ráadásul Torbjörn Bergerud bravúrosan védett. A telt ház előtt, remek hangulatban játszó magyarok hiába próbálkoztak sok mindennel, 7-3-as hátrányban a 11. percben Chema Rodríguez szövetségi kapitány időt kért és több poszton cserélt. A meccs negyedénél lezárult az a tendencia, hogy minden magyar találatra kettővel válaszolt az ellenfél. A hazaiak felvették a norvégok tempóját és a találkozó ritmusát, de mínusz háromnál megtorpant a felzárkózásuk, mert két büntetőt is elrontottak.

 
Kézben tartották a meccset a norvégok (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Rodríguez Álvarez Pedro becserélése után nyitott védekezéssel próbálkoztak a magyarok, majd az ellenfél is ehhez a taktikai elemhez nyúlt. Bartucz László bravúros védéseit a hibázó támadójátékosok nem tudták gólokkal kihasználni, és bár több mint hét percig nem kapott gólt a válogatott, a szünetben 16-13-os hátrányban volt.

Az első félidő utolsó hét percéhez képest meglepően nagy fölényben kezdte a második felvonást Norvégia, amely 5-1-es sorozatot produkált, és mint később kiderült, ezzel eldöntötte a meccset. Ekkor felrémlett a két együttes tavalyi, stockholmi világbajnoki mérkőzése, amelyet 16-13-as első félidő után nyolc góllal nyertek a skandinávok. A védekezésük ezúttal is szinte megoldhatatlan feladat elé állította a magyarokat, bár egy 4-0-s szériával sikerült felzárkózni 22-19-re.

 
A MOL Tatabánya kapusa tartott a lelket bennünk (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A meccs háromnegyedénél az ellenfél legnagyobb sztárja, Sander Sagosen a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból. A hajrában azért küzdhettek a hazaiak, hogy ne kapjanak ki három gólnál többel, és így vasárnap a portugálok ellen a döntetlen is elég legyen számukra a kvótához, de nem jártak sikerrel, vagyis az utolsó meccset mindenképpen meg kell nyerniük.

Mikler Rolandnak nem volt védése, Bartucz László 12 védéssel zárt és megválasztották a mezőny legjobbjának. A túloldalon Tobias Gröndahl nyolc, Alexander Blonz hét találattal, Torbjörn Bergerud kilenc, Kristian Saveras három védéssel járult hozzá a sikerhez, amellyel csapatuk olimpiai kvótát szerzett.

MOL Sportágak
MOL Csapat