Vranjes: Meghallgatom a kritikát, ha szakmai alapú

2018. április 11. szerda 10:42

Ljubomir Vranjes már mindent, többek között a generációváltás lelassítását is a szlovénok elleni vb-selejtezőnek rendeli alá. A kapitánnyal beszélgettünk.

Learatta első (két) győzelmét a magyar férfi kézilabda-válogatott élén Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány. A szlovénok elleni vb-selejtezőket szem előtt tartva a svéd edző összetartásra hívta össze a válogatott - némileg kibővített - keretét, ennek az edzőtábornak a végén jött az osztrákok, majd a brazilok elleni mérkőzés, amiket magabiztosan, jó játékkal nyert meg a magyar csapat.

“Szuper volt az egész hét, jó hangulatban dolgoztunk együtt, kicsit jobban megismertük egymást. A csapatszellemnek is jót tett, hogy pár napot együtt voltunk, és azt gondolom, előre is léptünk” - mondta a MOL-csapatnak a kapitány.

Egy régi-új arc: Ilyés Ferenc

Bár a válogatott legnagyobb gondja az Európa-bajnokságon a védekezése, ezen belül is az átlövőkön védekező kettes pozíció volt, mégis sokakat meglepett egy régi arc felbukkanása a csapatban. A korábbi szegedi és veszprémi kedvenc, Ilyés Ferenc csapatba állítása azonban beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

“Először is köszönetet kell mondanom a Tatabánya edzőjének, Vladan Maticsnak, hogy elengedte a játékost. Másodszor pedig természetesen magának Ilyés Ferencnek tartozom köszönettel, mert első szóra jött, és pontosan azt hozta a csapatba, amire a legnagyobb szükségünk volt.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Az Európa-bajnokság után elvégzett kiértékelés alapján kicsit bele kellett nyúlnunk a csapatépítési stratégiába, és néhány dolgon változtatnunk kellett. Úgy láttuk, az a rutin, amivel Ilyés rendelkezik, elengedhetetlenül fontos, és a fiatal csapatomnak óriási szüksége volt egy olyan játékosra, aki szavakkal és tettekkel irányítja őket. Egy olyan vezér, akit követ a serege, és közben az én meghosszabbított kezem is tud lenni a pályán. Arról már nem is beszélve, hogy a védekezésünk hatékonyságának milyen jót tett a jelenléte” - mondta Vranjes, miután mindkét válogatott mérkőzésen mindössze 22 gólt kapott a csapata.

“Ha van egy olyan vezéred a pályán, aki beszél a társaihoz, irányítja őket, akkor egyszerre az egész csapat életre kel, harmonikusabban és dinamikusabban történnek a dolgok a pályán, és pont erre volt szükségünk.”

Lassítani kell a generációváltást

Vranjes elmondta, nem Ilyés az egyetlen rutinos játékos, aki képben van nála. “Több olyan játékossal is felvettem a kapcsolatot, akik érzésem szerint segítségünkre lehetnének a rutinjukkal. Neveket azonban nem szeretnék mondani” - hárította el a kérdésünket a svéd kapitány.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“A kézilabdafilozófiám nem változott, ugyanazt gondolom erről a játékról, mint amikor idejöttem Magyarországra. Egy kicsit azonban változtatni kell a stratégián, méghozzá azzal, hogy le kell lassítani a generációváltást. A csapatépítési folyamat azt követeli meg, hogy az eddigieknél óvatosabban fiatalítsunk, mert az látszik, hogy ha túl sok fiatal játékos van egyszerre a pályán, nemzetközi szinten még nem tudunk elég hatékonyan kézilabdázni.”

“Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a csapaton belül a megfelelő egyensúlyt a fiatalok, illetve a rutinos játékosok között. Ebben lesz a következő időszakban néhány változás, de hangsúlyozom, alapjaiban nem változtatunk meg semmit” - szögezte le a kapitány.

Minden a szlovénok elleni selejtezőről szól

A kapitány kikérte a játékosokat a klubjukból az összetartásra, és tervez még egy hasonlót a Szlovénia ellen esedékes világbajnoki selejtező előtt, hiszen mint elmondta, a rövid és a hosszú távú célokat is alapjaiban határozza meg, hogy szerepel a válogatott a szlovénok ellen.

“Az Európa-bajnokságon látott magyar válogatottnál nem kérdés, hogy jóval erősebb csapat a szlovén, ugyanakkor úgy gondolom, bennünk még rengeteg tartalék van a januári játékunkhoz képest. Jelenleg mindent a vb-selejtezőknek rendelünk alá, azért dolgozunk, hogy minél eredményesebb legyen a magyar válogatott. Márpedig nagyon nehéz feladat vár ránk, néhány játékelemben, többek között a lerohanásokban a világ egyik legjobb csapatával fogunk találkozni.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“A magyar kézilabda kulcsfontosságú időszakát éli, nagyon sokat veszíthetünk, ha nem jutunk ki a világbajnokságra. Ezt figyelembe véve most mindent ennek a párharcnak rendelünk alá, és én is rákényszerültem, hogy átgondoljam néhány korábbi döntésemet.”

“Keresem a megoldást néhány feszítő problémára. Sajnos a legjobb védőjátékosok nem annyira hatékonyak támadásban, a kiváló támadók pedig védekezésben jelentenek kockázatot. Ez nem újkeletű problémája a magyar válogatottnak, de Nagy László visszavonulásával alaposan felerősödött. Minden erőmmel azon leszek, hogy megoldást találjunk rájuk, hiszen tudom, mi forog kockán.”

Meghallgatja a kritikákat

A balul sikerült Európa-bajnokság után sok kritikát kapott Ljubomir Vranjes, akit elsősorban a magyar edzői szakma képviselői találtak meg ilyen-olyan okokból. A svéd szakember elmondta, a problémák közös átbeszélésében hisz, és mindig meghallgatja a kritikákat, de van egy határ.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Semmilyen kritikát nem engedek el a fülem mellett, ha az megalapozott és szakmai szempontokat érint, mert azt vallom, a konstruktív vita visz előre. Ugyanakkor az érzelmi alapú kritikákkal nem tudok mit kezdeni, és nem is akarok.”

“Szakmai érveket akarok hallani, de ezekből kevés volt a kritikus hangok között. Nem vagyok robot, természetesen hibázom én is, és ha valaki érvekkel alátámasztva megoldási javaslatokat kínál, nagyon szívesen meghallgatom, sőt meg is fogadom, ha igaza van a kritikát megfogalmazónak.”

Vranjes hozzátette, az utóbbi időben rengeteg magyar edzővel kezdeményezett beszélgetést, és közös összejövetelek is voltak. “Úgy gondolom, konstruktív hangulatban beszélgettünk több szakemberrel is, ami számomra nagyon fontos. Együtt kell megtalálnunk a megoldást a gondokra, hiszen mindenkinek a magyar kézilabda fejlődése a legfontosabb” - mondta a kapitány. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
MOL Sportágak
MOL Csapat