Az új kosárkapitány tudja, nálunk már elvárás az Eb

2024. február 21. szerda 11:09

Gasper Okorn egyelőre még Ivkovics kapitány munkájára támaszkodik, de amint lesz idő, itt-ott bele fog nyúlni a zsinórban harmadik Eb-jére hajtó kosárválogatott játékába.

“Ki ne izgulna a debütálása előtt?” - tette fel a költői kérdést Gasper Okorn, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya csapata első tétmérkőzése előtt. A szlovén szakember hozzátette, inkább amolyan egészséges meccsdrukk van benne a mieink izlandi Európa-bajnoki selejtezője előtt, bár magától biztosan nem így állította volna össze a meccsek sorrendjét.

“Lehet, hogy ez a legfontosabb meccsünk a selejtezőben, de persze alakulhat úgy is, hogy nem. Mindenesetre jobban örültem volna, ha a leginkább verhetően tetsző ellenféllel szembeni mérkőzés előtt egy kicsit több időnk van együtt dolgozni a fiúkkal, de ez nem kívánságműsor” - tette hozzá a kapitány.

Nehéz csoport, nehéz örökség

Okornnak semmilyen szempontból nincs könnyű dolga. Először is igen nehéz csoportba kerültek a mieink, hiszen a kontinens mezőnyének első feléhez tartozó Olaszország és Törökország is a mi csoportunkban szerepel Izland mellett. Bár elég egy ellenfelet megelőzni, hiszen három csapat jut ki az Eb-re, esetünkben valóban szerencsésebb lenne, ha nem pont az izlandi meccsel kezdenénk.

 
Izlandot legutóbb legyőztük barátságos meccsen (Fotó: MKOSZ)

“Mindössze 4-5 napunk van együtt készülni, de nem szeretném, ha azt gondolnák a szurkolók, előre kifogásokat keresünk. Az első benyomásaim nagyon jók, a csapat egységes és a minőség is megvan benne ahhoz, hogy jó eredményt érjen el Izlandon."Régóta együtt játszanak a fiúk, így nekem is könnyebb dolgom van, hiszen tudok támaszkodni Ivkovics kapitány kiváló munkájára.”

Nos, igen, a másik dolog, amiért nincs könnyű dolga a szlovén szakembernek, az elődje által szállított nagyszerű eredmények: Ivkovics Sztojannal ott volt a csapat a két legutóbbi Európa-bajnokságon, és nem pusztán megmutatta magát a mezőnynek, 2017-ben továbbjutott a csoportjából, 2022-ben pedig kifejezetten szoros meccseket játszott az elképesztően erős csoportban.

 
A kapitány már ismerkedik a legénységgel (Fotó: MKOSZ)

“Minden tiszteletem Sztojané, nagyon jó csapatot rakott össze a magyar játékosokból, ráadásul érződik, hogy a válogatott egységes, jó szellemű csapat. A legutóbbi két Európa-bajnokságon képviseltette magát Magyarország, ezért most már elvárás a kijutás, ami nem lesz könnyű feladat, de azért vagyunk itt, hogy megküzdjünk érte. Ez az út kezdődik el Izlandon.”

“Öngyilkos dolog lenne a részemről, ha azonnal elkezdeném a saját meglátásaimat ráerőltetni a csapatra, mert ehhez most nincs elég idő. "Eredménycentrikus játékot fogunk játszani, hiszen egy izlandi győzelemmel nagyon jó helyzetbe kerülnénk. Persze lesznek majd újdonságok a játékunkban, de szép lassan haladunk majd előre, egyelőre megpróbálunk a saját, már meglévő erősségeinkre építeni” - magyarázta a szlovén szakember.

Számol Hanga Ádámmal is

Gasper Okorn - ezt a szövetség elnöke, Báder Márton is kiemelte az új kapitány bemutatásakor - nagy előnye, hogy jó néhány játékost ismer a keretből, hiszen 2018 és 21 között a Falco vezetőedzője volt. A kapitány kiváló munkát végzett Szombathelyen, két bajnoki cím és egy kupagyőzelem után távozott, és a horvát elitklub, a Cibona Zagreb szakvezetője lett.

 
Sok játékosát ismeri a kapitány (Fotó: MKOSZ)

“Nem jön rosszul, hogy több játékost is ismerek a csapatból, másokra pedig ellenfélként emlékszem. Sok jó játékost figyeltem meg Magyarországon, de a bajnokság olyan ütemben fejlődik, hogy már a nemzetközi porondon is egyre többen forognak közülük."Jó pályán van a magyar kosárlabda, ez kijelenthető.”

A kapitány által méltatott játékosok közül a legnevesebb Hanga Ádám, aki az utóbbi időben nem mindig tudott a válogatott rendelkezésére állni, hiszen a Barcelonában, majd a Real Madridban játszott és az Euroliga egészen mostanáig nem igazán vette figyelembe a FIBA versenynaptárát. Most azonban nem csak azért lesz könnyebb a helyzet, mert a magyar klasszis Belgrádba szerződött, hanem azért is, mert az elitliga is szünnapokat tart a válogatottak kedvéért.

 
Hanga Ádám már együtt készül a csapattal (Fotó: MKOSZ)

“Mondanom sem kell, egészen más csapatról beszélünk, ha velünk van Hanga Ádám, és örömmel mondhatom, hogy abban egyeztünk meg a játékossal, hogy mindkét meccsen pályára lép a válogatottban” - utalt a kapitány az izlandi meccset követő, Olaszország elleni selejtezőre, amit vasárnap rendeznek.

“De bármekkora öröm is, hogy egy ilyen kaliberű játékos csatlakozik a válogatotthoz, nem engedhetjük meg magunknak, hogy legnagyobb erősségünket, a csapatjátékot egyénieskedésre cseréljük."A magyar csapat akkor lesz sikeres, ha egységesen, szervezetten játszik, és pontosan erre készülünk az első két selejtezőkörben” - tette hozzá elszántan a kapitány.

Az Izland-Magyarország mérkőzést február 22-én, 20.30-as kezdettel rendezik Reykjavíkban, 25-én (18h) pedig következik a hazai rajt Olaszország ellen. Utóbbit a szombathelyi Arena Savariában rendezik, és a Duna World élőben közvetíti. 

MOL Sportágak
MOL Csapat