Az utolsó percig harcban voltunk a győzelemért Litvániában

2018. február 23. péntek 20:59

A magyar férfi kosárlabda-válogatott öt ponttal kikapott Litvániában pénteken a világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

Vb-selejtezők, C csoport, 3. forduló:
Litvánia-Magyarország 80-75 (19-19, 22-18, 16-16, 23-22)
A magyar pontszerzők: Allen 17, Eilingsfeld 15, Vojvoda 12, Perl 9, Ruják 6, Govens 6, Benke 5, Keller 3, Kovács 2

A litvánoknál különböző klubkötelezettségei miatt nem volt ott 8-10 játékos az NBA-ből és az Euroligából, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány pedig hasonló okokból nem számíthatott a Barcelonában légióskodó Hanga Ádámra.

Ruják András és Allen Rosco triplával kezdte a találkozót, ám 6-2 után nemsokára már a litvánok vezettek 13-10-re. A magyar csapatban bemutatkozott Horti Bálint és a honosított Govens Darrin is, de a kosarakat a Szolnokkal friss Magyar Kupa-győztes Vojvoda Dávid szállította. Az ötpontos hazai előny a nyitónegyed végére elolvadt, majd a magyarok mínusz hat pontról is visszazárkóztak 31-29-re. A félidőben Ruják dudaszós triplájával 41-37 volt az állás.

Szívósan tapadt a magyar csapat

A szünet után kilenc pont lett a hátrány, de ezt követően kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán a harmadik negyedben, a remek formában játszó Eilingsfeld János pedig már 13 pontnál tartott. A zárószakasz 57-53-ról indult egy 7-2-es hazai rohammal, de a remekül küzdő magyar csapat újra három pontra csökkentette a különbség (66-63).

 
A litvánokat alaposan meglepte, hogy a szívósan harcoló magyarok csak nem akarnak leszakadni, és még az utolsó percre is szoros állásnál fordultak a csapatok. Sőt, már az utolsó percen belül egyenlíthettünk volna, ha Keller Ákos triplakísérlete bemegy, de végül Litvánia higgadtabb maradt a hajrában, és ennek köszönhetően megnyerte a mérkőzést. A magyarok legjobbja Allen lett 17 ponttal.

A nemzeti csapat hétfőn Szombathelyen fogadja a lengyel együttest. A csoportból az első három helyezett jut tovább a következő körbe. Ott a B jelű, horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerül össze, és a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019-es kínai világbajnokságra.

A csoport másik meccsén:
Lengyelország-Koszovó 90-62
Az állás 1. Litvánia 6 pont, 2. Lengyelország 5, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Koszovó 3

MOL Sportágak
MOL Csapat