Büszke csodatevő csapatára a Kecskeméti TE edzője

2022. június 14. kedd 12:06

Forray Gábor földöntúli csodának tartja, amit a KTE művelt idén: a Magyar Kupa-bronz után a bajnokságban is felállhat a dobogóra az utánpótlásra építő csapat.

Kecskeméten mindennapos lett a bravúr, a város focicsapata első NBII-es szezonjában a második helyen végzett, és feljutott az első osztályba, a kosarasok pedig az egész mezőnyt sokkolva kis híján bejutottak a bajnoki döntőbe, pedig az alapszakaszra csak annyi volt a csapat célja, hogy elkerülje a kiesés elleni rájátszást.

 
Forray Gábor (Fotó: KTE kosárlabda)
 

“Pár hónapja még azon izgultunk, hogy a legjobb tíz között végezzünk, és ne kelljen a playoutban szerepelnünk, most meg azon kesergünk, hogy egy labdán ment el a döntőbe jutásunk” - mondta széles mosollyal a csapat vezetőedzője, Forray Gábor a MOL Csapatnak.

Tényleg egy labdán múlt

Nehéz súlyozni a kecskeméti bravúrokat idén, hiszen a négybe jutásért a jóval esélyesebb Szolnokot ejtette ki a KTE, a Magyar Kupában bronzérmet szerzett a csapat, a bajnoki elődöntőben pedig mindent eldöntő ötödik meccsen kapott csak ki a Körmendtől. Nem is akárhogyan.

“A Magyar Kupában is csak egy hajszálon múlt, hogy nem jutottunk be a döntőbe, és így alakult a bajnoki rájátszás elődöntője is. "Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, inkább szomorúságot érzek, mert borzasztóan sajnálom a játékosokat, akik mindent beleadtak. Jól esnek a dicséretek, főleg a szakmán belülről érkezők, de most még a sebeinket nyalogatjuk” - sóhajtott nagyot a szakember.

 
Fotó: KTE Kosárlabda
 

Van is mit sajnálni, hiszen a körmendi ötödik meccs bármelyik irányba eldőlhetett volna. Az utolsó percig szoros és kiegyenlített meccsen egy szabad labda utáni szituációt meg is videóztak a játékvezetők, és végül a Körmend kapta meg a labdát, amiből pontot szerzett. Ezen dőlt el a döntőbe jutás.

“Gyors és összetett játék a kosárlabda, néha tényleg ilyen apróságokon dőlnek el fontos dolgok. Láttam én is a felvételt, szerintem a miénk volt a labda, de a játékvezetők másként látták. "Sajnos íratlan szabály a kosárlabdában, hogy az ilyen szituációkban a hazai pálya érvényesül, de szó sincs róla, hogy bármit is a játékvezetőkre akarnék fogni.”

 
Fotó: KTE Kosárlabda
 

“Én mindig azokra a dolgokra igyekszem koncentrálni, amikre ráhatásom van, ezért most is azt mondom, jövőre úgy kell szerepelnünk, hogy pályaelőnyünk legyen, és jobban kell szednünk a lepattanókat, hogy ilyen szituációk elő se fordulhassanak.”

Bőven erőn felül teljesít a Kecskemét

A KTE-től már az óriási teljesítmény (“földöntúli bravúr”), hogy egyáltalán az elődöntőig eljutott, hiszen a klubmodellből fakadóan a tizenkettes felnőtt keret felét a helyi utánpótlásból kikerülő fiatalok adják.

“Szürreális látvány, hogy olyan csapatok, mint a Szolnok, a ZTE vagy a Sopron már nincsenek versenyben, miközben mi az elődöntőben küzdünk. "Messze a realitások felett teljesített idén a csapat, ha csak a Magyar Kupa-bronzunk lesz, már az is fantasztikus szereplés, de hát még előttünk van a bajnokság bronzpárharca is, úgyhogy maradt még feladat.”

 
Fotó: KTE Kosárlabda
 

“Elsősorban azért vagyok nagyon büszke a csapatra, mert súlyos gondokon kellett úrrá lennünk menet közben. Mivel a tizenkettes keretben csak hat felnőtt játékos van, a többiek fiatalok, ha közülük kiesik egy, az már óriási baj. Ha kettő, az már tragédia."Ehhez képest nálunk hárman dőltek ki, mégis odaértünk a végjáték közvetlen közelébe, és ezért nagy dicséret jár a fiúknak” - mondta büszkén Forray.

“Persze most egy kicsit mindenkinek fáj, hogy nem sikerült bejutnunk a döntőbe, de ismerem a csapatomat, a hétfő délutáni edzésen már biztosan fent lesznek a fejek, és mindenki az előttünk álló feladatokra koncentrál majd.”

Jövőre ezt már elvárják a csapattól

Felvetettük a szakvezetőnek, hogy veszélyesek ezek a bravúrok, mert a szurkolók innentől úgy vannak vele, hogy nemcsak számítanak a nagy eredményekre, de el is várják a csapattól. Forray válaszul nevetve idézett fel egy idei sztorit.

 
Fotó: KTE Kosárlabda
 

“Az utolsó előtti helyről indulva, zsinórban tizenegy meccset nyerve jutottunk be a playoffba. Az egymás után aratott tizenegy győzelem után kikaptunk, és a szurkolók értetlenkedve kérdezték, hogy mi a fene történt” - mondta a szakember. “De hát a szurkolói lélektan már csak ilyen, és nem is baj, mert minket is jobb teljesítményre sarkall, ha nagyok az elvárások velünk szemben.”

“Annyit már most mondhatok, hogy sem a klubfilozófia, sem a csapatépítési modell nem fog megváltozni jövőre."A koncepciónk középpontjában továbbra is a magyar fiatalok kinevelése, illetve versenyeztetése lesz, és bízunk benne, hogy a szereplés is hasonlóan eredményes lesz.”

MOL Sportágak
MOL Csapat