Epikus zárófordulóra készülnek a Honvéd kosarasai

2024. március 29. péntek 09:11

Nem sokan számítottak rá, de a BHSE kosarasai egy fordulóval a zárás előtt ott vannak a rájátszásért küzdők között. A rendkívül büszke Fodor Mártonnal beszélgettünk.

Olyan dráma kopogtat a férfi kosárlabda bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójának ajtaján, hogy Alfred Hitchcock is csettintene rá. A negyedik helytől egészen a tizenegyedikig tart azoknak a csapatoknak a sora, akiknek rendkívül fontos lesz az utolsó forduló, és ott van köztük a Budapesti Honvéd is, amely nem kisebb tétért száll harcba az utolsó fordulóban, mint a playoff.

“Nem is érdemes számolgatni, annyi lehetséges végkimenetel van” - mondta vidáman Fodor Márton, a BHSE szakmai vezetője. “Lehetünk hatodikak, de tizenegyedikek is, és aki követi a férfi kosárlabda bajnokság küzdelmeit, az nem lepődik meg ezen. Rendkívül kiegyenlített a bajnkság, bár a Falco és az Alba kiemelkedik, a többiek közül tényleg bárki elkaphat bárkit.”

26 év után jöhet a playoff

Az egykor a magyar kosárlabdázást alapjaiban meghatározó Budapesti Honvéd fájdalmasan hosszú, huszonegy éves pauza után jutott vissza az élvonalba 2022-ben, és tavaly komoly izgalmak után őrizte meg első osztályú tagságát. Azóta nyilván változott a csapat minden szinten, de még a szakértőket is meglepte, milyen jól szerepelnek idén a piros-fehérek.

 
Idén csak egy csapat tudott nyerni a Honvéd otthonában (Fotó: BHSE-kosárlabda)

“Ha csak azt nézzük, hogy decemberben még a tabella utolsó helyén álltunk, valóban óriási dolog, hogy egy fordulóval a zárás előtt még van esélyünk a rájátszásba jutni. Szerencsére visszatért Simon Kristóf, illetve télen Andre Wesson személyében sikerült igazolnunk egy újabb remek légióst, de nem csak miattuk javultunk nagyot, inkább azt mondanám, beérett az a kiváló minőségű munka, amit a stáb a csapatba tesz.”

“Mi kiemelt akadémiaként természetesen másként tekintünk az építkezésre, a legfontosabb célunk mindig az, hogy saját nevelésű fiataloknak biztosítsunk játékperceket, de nagyon fontos az is, hogy az első osztályban legyünk, mert itt tudnak úgy fejlődni a fiataljaink, ahogy kell nekik."Ezért is van csak négy légiósunk, és nem öt, mint a Szeged és a Falco kivételével az összes csapatnak” - magyarázta az egykori kiváló hátvéd.

 
Sok a saját nevelésű fiatal a Honvédban (Fotó: BHSE-kosárlabda)

“Hogy mekkora dolog lenne számunkra a playoff? Ha az egész szezonban a teljes csapatunkra számíthattunk volna, akkor is azt mondanám, hogy bravúr, hát még így, hogy az utolsó helyek egyikén szilvesztereztünk. Huszonhat év után játszhatnánk újra a rájátszásban, ez már önmagában kifejezi, mit jelentene számunkra, ha sikerülne bejutnunk.”

Élet-halál meccs jön a Zete ellen

“A szurkolóknak nagyon jó, a sportvezetőknek infarktusos” - mondta nevetve Fodor, amikor az utolsó forduló izgalmairól kérdeztük a Zalaegerszeget fogadó Honvéd szakmai vezetőjét. “A Honvéd-Zete régi klasszikus a magyar kosárlabdában, és most mindkét csapat fontos célért küzd, hiszen mi a playoffba juthatunk, a Zete pedig a harmadik helyen végezhet. Biztos vagyok benne, hogy komoly izgalmak várnak a szurkolókra, és úgy sejtem, sokan is lesznek a Ludovika Arénában.”

“Jó kis hullámvasút, amin ülünk, hiszen ősszel a legfontosabb két meccsünkön a már említett két játékosunk mellett megsérült a a legponterősebb játékosunk, Isiah Brown, 2024-ben mégis egészen múlt hétvégéig őriztük a hazai veretlenségünket. Óriási sokk volt a Soprontól elszenvedett hazai vereség, de szerencsére egy bravúrral újra a kezünkbe vettük a sorsunkat, amikor Debrecenben tudtuk legyőzni a DEAC-ot. Nagyon együtt van a csapat, mentálisan is készen állunk a nagy feladatra.”

 
Brown abszolút kulcsfigura (Fotó: BHSE-kosárlabda)

“Ez utóbbi egyébként egyáltalán nem lep meg, hiszen nyár óta figyelem a stábunk munkáját. Zlatko Jovanovic vezetőedző és Dragan Aleksic másodedző nemcsak szakmailag dolgozik kifogástalanul, de a csapategységet is megteremtették, a kettő ötvözete alkotja most azt a csapatot, amely egyetlen győzelemre van a playofftól, holott senki nem várt ide minket” - mondta büszkén Fodor.

“A legutóbbi kilenc meccsünkből hetet megnyertünk, de az igazi áttörés pont a ZTE elleni siker volt, ahol megszereztük első idegenbeli győzelmünket."Ebből persze nem következik, hogy itthon is legyőzzük őket, mert az egy teljesen más zalai csapat volt, azóta az edzőt és két játékosukat is lecserélték, és nagyon jó formában vannak."

 
Jó stáb, jó csapat = siker (Fotó: BHSE-kosárlabda)

"Ennek ellenére erősen hiszünk benne, hogy sikerülhet a bravúr. Inkább vágy volt számunkra a playoff, mint célkitűzés, de ha már ilyen közel kerültünk hozzá, mindent meg fogunk tenni, hogy valóra váltsuk” - tette hozzá elszántan.

Az utolsó fordulóban egyszerre kezdődnek a mérkőzések, március 30-án 18 órakor hét helyszínen indulnak el a meccsek. A Honvéd Ludovika Arénában esedékes mérkőzésére a jegyek itt érhetők el. Hajrá, Honvéd! 

MOL Sportágak
MOL Csapat