Hiába küzdött nagyot a kosárválogatott a horvátok ellen

2018. november 29. csütörtök 20:24

A magyar férfi kosárlabda-válogatott kikapott Eszéken a horvátoktól a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának harmadik fordulójában.

férfi kosárlabda vb-selejtező, 2. szakasz, J csoport, 3. forduló:
Horvátország-Magyarország 74-69 (22-15, 22-23, 18-12, 12-19)
A magyar pontszerzők: Perl 20, Vojvoda 14, Allen 9, Benke 6, Eilingsfeld 6, Váradi 4, Keller 3, Govens 3, Horti 2, Kovács 2

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapatából csak a térdműtéte után nemrég felépült Hanga Ádám hiányzott, míg a túloldalon Drazen Anzulovic az NBA-ben szereplő Bojan Bogdanovic, Mario Hezonja, Dario Saric, Dragan Bender, Ivica Zubac és Ante Zizic mellett a Cedevita Zagrebet erősítő Toni Katicra sem számíthatott.

A magyarok legjobb dobója, Vojvoda Dávid csaknem hétméteres triplával köszönt be, de a válogatott részéről közel 5 percig ez volt az egyetlen kosár. Közben a csoportban 3/5-ös mérleggel sereghajtó horvátok 20-5-re elhúztak, főként a Lyonban légióskodó Miro Bilannak köszönhetően.

Visszajöttünk a meccsbe

 A 4/4-es mutatónál tartó magyar csapat egy 10-0-ás rohammal és kiváló védekezéssel felzárkózott a nyitónegyed végén. A folytatásban újra tízpontos hazai előny alakult ki, majd a 16. percben már a vendégek vezettek 28-27-re. A félidő hajrája ismét a horvátoké lett, a nagyszünetben 44-38 volt az állás. Ekkor magyar részről Vojvoda 7, míg a túloldalon az elképesztő formában játszó Bilan 22 pontnál tartott.

 
Térfélcsere után megint tíz pont lett a távolság, ráadásul a csapatkapitány Keller Ákos már négy személyi hibánál tartott. Bő két percen át 55-45 állt a nagyórán, majd Domagoj Bosnjak 15. pontjával 13 pontra nőtt a hátrány.
 
A 62-50-ről induló zárószakaszban a spanyol ligában játszó Perl Zoltán triplájával ötpontos különbség alakult ki (62-57), majd továbbra is lőtávolon belül maradt a válogatott. Az utolsó percre 72-64-re meglépett a horvát gárda, innen pedig már nem volt visszaút a magyaroknak, akiknek a legjobbja a 20 pontos Perl lett.
 

A 4/5-ös mérlegnél tartó magyar csapat vasárnap a hollandokat fogadja a budapesti Tüskecsarnokban. A selejtező első szakaszából a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű csoport első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.

MOL Sportágak
MOL Csapat