Ivkovics Sztojan: Utáljanak ellenünk játszani!

2018. február 23. péntek 11:19

Megfiatalított kerettel rajtolt el a vb-selejtezőkben a férfi kosárlabda-válogatott, Ivkovics Sztojan kapitánnyal az előttük álló kihívásokról beszélgettünk.

“Mi mindig jól vagyunk, ha meccs van” - mondta vidáman Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, amikor a hogylétéről érdeklődtünk néhány órával azelőtt, hogy a csapatával útra kelt Litvániába.

A horvát származású szakember, aki 2017-ben óriási sikert aratva 18 év után nemcsak kivezette a válogatottat az Európa-bajnokságra, de tovább is jutott csapatával a csoportkörből, megfiatalított csapattal futott neki a világbajnoki selejtezőknek, ahol elsősorban az első csoportkörből való továbbjutás a cél.

 
“Hatodik éve dolgozom együtt a csapattal. Ugyanaz az elv, ugyanaz a szisztéma, ugyanaz a hangulat a csapat körül, mióta együtt vagyunk, és úgy látom, ez bejön a játékosoknak is. Mindenki örül, hogy itt lehet, a fiúk büszkék rá, hogy Magyarországot képviselhetik. Csak egy példát mondok: alig néhány órával a kupadöntő után [a 17 fős keret kb fele volt érintett a debreceni négyes döntőben] már mindenki itt volt a válogatottnál, senki nem kért plusz szabadnapot, még a győztes szolnokiak sem” - mondta Ivkovics a MOL-csapatnak.

Koszovó, Lengyelország, Litvánia

A világbajnoki selejtezők első csoportkörében a magyar csapat legyőzte Koszovót, majd tíz ponttal kikapott Lengyelországban. Pénteken Litvániában lép pályára a csapat, hétfőn pedig Lengyelországot fogadja kulcsfontosságú mérkőzésen. Ivkovics szerint a csoportból való továbbjutás, azaz az első három közé kerülés a cél.

“Reálisan nézve a világbajnoki szereplés kiharcolása nem reális elvárás a mostani magyar válogatottól, hiszen az előző generáció kulcsjátékosai közül többen visszavonultak, és idén egy fiatal, megújult csapattal vágtunk neki a selejtezőknek. Egyelőre még azt sem tudjuk, a játékosok egy része hogyan reagál éles téthelyzetben.”

“A csoportból való továbbjutás azonban nagyon fontos, hiszen a középdöntőben egyrészt kiváló csapatokkal játszhatunk tétmeccseket, másrészt ha a vb-szereplés nem is jön össze [a középdöntő hat csapatából az első három jut ki a világbajnokságra] a következő Eb-selejtező szempontjából sem mindegy, hogy szereplünk.”

Utáljanak ellenünk játszani

Litvániába nem esélyesként utazik a magyar válogatott, de Ivkovics szerint a meccsek előtt soha nem foglalkoznak az esélyekkel. “Tradícionális kosárnemzet a litván, a játékosaik magasabban jegyzett bajnokságokban küzdenek, és ugyanez áll a lengyelekre is, akikkel majd hétfőn játszunk. Nekünk ezek ellen a csapatok ellen az is siker, ha meg tudjuk lepni őket. Ha kellemetlen pillanatokat tudunk okozni, ha látjuk rajtuk, hogy kicsit pánikolnak, időt kell kérniük…

Mi nem sztárcsapat vagyunk, hanem egy egységes, kellemetlen ellenfél, és arra kell törekednünk, hogy ez így is maradjon. Ha eljutunk odáig, hogy utálnak ellenünk játszani az elllenfelek, akkor már elmondható, hogy jó úton haladunk.”

“A mi legnagyobb erényünk a csapategység. Ehhez kell hozzátenni - és ahogy látom, ezzel nem is lesz gond - az elszántságot, és a hitet. Nekünk most sem a vb-szereplésre kell gondolnunk, még csak nem is a lengyelek elleni meccsre. Nem tehetjük meg, hogy nem kizárólag a következő meccsre koncentrálunk” - tette hozzá Ivkovics.

Nem véletlen a hétből hét

Ha Litvániában nem is jön össze a siker, a lengyelek ellen azért van egy dolog, amiben feltétlenül bízhat a magyar válogatott. “Elképesztőek a magyar szurkolók! Nekünk tényleg óriási előny a hazai pálya, nem véletlen, hogy a legutóbbi hét hazai tétmeccsünket megnyertük, és kiváló válogatottakat győztünk le. Ennyit számít a magyar tábor fanatikus buzdítása” - mondta a kapitány.

 
A férfi válogatott utoljára 2013-ban kapott ki hazai pályán tétmeccsen, az Eb-selejtezők első körében Fehéroroszország tudott megnyerni egy nagyon kiélezett meccset 63-61-re. Azóta legyőztük többek között Grúziát, Portugáliát, Csehországot és Macedóniát is.

Most az utánpótláson a sor

Ivkovics elmondta, hosszú idő után végre csatasorba állt egy olyan utánpótlás-koncepció, aminek értelmében egészen az U16-os válogatottaktól kezdve minden csapat ugyanabban a rendszerben készül. Egységesítették a képzést és a kiválasztást, szervezett keretek között folyik a képzés a legfiatalabbaktól kezdve.

“Nem mondok újdonságot: lent kell dolgozni, hogy aztán fent minden rendben legyen. Nem vagyok varázsló, hogy megmondjam, mikor lesz ennek először kézzel fogható eredménye, de szerintem 3-4 éven belül kijönnek a rendszerből a szisztéma első fecskéi.”

“Nem szabad elfelejteni, hogy a játékosok menedzselése mindennél fontosabb. Tehetségük alapján a mostani csapatban is többen közel NBA-szintű kosárlabdázók, de olyan versenyhátrányból voltak kénytelenek indulni, amit lehetetlen ledolgozni. És hát a kiválasztás sem volt hibátlan az utóbbi években, néhányaknál plusz 10 centi, másoknál plusz 5 kilo hiányzott. De ez most megváltozik.”

 
Fotó: mkosz.hu
 
Ivkovics szerint nagyon fontosak a magyar kosárlabdát érő pozitív impulzusok, legyen az akár válogatott-, akár klubszintű siker. “Az Eb-szerepléssel ráirányítottuk a figyelmet a csapatra. Óriási sikert értünk el, de nem szabad hátradőlnünk. Most is azért dolgozunk, hogy ne teljen el csaknem egy fél évszázad a következő győztes Eb-meccsünkig. De nem csak a válogatott jelenti a magyar kosárlabdát, ott van például az Alba és a Körmend továbbjutása az Europe Cup csoportköréből, ami szintén nagyon fontos, és jó üzenetet hordoz.”

Hanga Ádám nélkül

A kapitány többször hangsúlyozta, nemhogy nem haragszik Hanga Ádámra, amiért a selejtezőkben nem számíthat a legnagyobb magyar sztár játékára, de egyenesen támogatja a döntését.

“Hanga Ádám az év minden napján Magyarországot képviseli Európa egyik legnagyobb kosárlabdaklubjánál. És nem csereember, hanem kulcsjátékos, úgyhogy szerintem az a minimum, hogy támogatjuk. Az emberek mindig elkövetik azt a hibát, hogy soha nem gondolnak bele a másik helyzetébe. Hiányzik, persze, hogy hiányzik, hiszen klasszis kosárlabdázó, de nem arról van szó, hogy azért nem jön a válogatottba, mert bulizik helyette. Muszáj szem előtt tartani azt is, hogy neki, mint játékosnak mi az érdeke.”

 
Arról egyelőre még esett szó, hogy ha továbbjut a csapat, akkor a középdöntőben a válogatott rendelkezésére áll-e a Barca kiválósága, de Ivkovics azt mondja, nem ez most a legnagyobb gondja. “Ahogy dönt, úgy lesz. Én el fogom fogadni a döntését. Nekünk most nem egyénekkel kell foglalkoznunk, hanem a csapatunkkal, hiszen rengeteg munka vár még ránk. Ádám pedig közben a világ egyik legjobb csapatában fejlődik tovább, ezzel szolgálja a magyar kosárlabda ügyét.”
MOL Sportágak
MOL Csapat